TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarVart ska jag resa 2024?

Vart ska jag resa 2024?

2023-11-12
Visa alla inlägg

Kvinna går på lokal marknad i Cusco i Peru

Ett nytt år är en ny chans att resa och uppleva världen.

Men vart ska du resa 2024?

Vi har frågat våra experter för att få deras rekommendationer på resmål det kommande året. Här får du vår guide till de tio bästa resmålen 2024.

Brasilien

Vackra Teatro Amazonas i Manaus i Brasilien

Blir 2024 året då du bockar av de största upplevelserna på önskelistan? Då ska du besöka Sydamerikas största land, Brasilien. Brasilien rymmer några av världens största sevärdheter, till exempel ett av världens största vattenfall, världens största regnskog, världens största tropiska våtområde och världens största karneval. Dessutom är landets unika kombination av vacker natur, fantastiskt djurliv, fascinerande historia och färgglada kultur något som bör stå på var och ens att-göra-lista.

Missa inte: Manaus är den största staden i Amazonasregionen och ligger där de två floderna Rio Negro och Rio Solimões möter varandra, den ena svart och den andra sandfärgad. Manaus är din ingång till Amazonas frodiga upplevelser och medan du är i staden kan vi rekommendera ett besök till det vackra, rosa operahuset Teatro Amazonas. Dessutom har Lonely Planet utsett staden till ”Best in Travel 2024”.

Sri Lanka

En rödgrön ödla i Sinharajas regnskog på Sri Lanka

Vi brukar säga ”litet land, stora upplevelser” och det är precis det som väntar dig på en resa till Sri Lanka. Denna lilla tropiska ö charmar besökare med sina gröna teodlingar, historiska tempel och ruiner, sitt spännande djurliv och inte minst sin otroligt vänliga befolkning, som får dig att känna dig som en välkommen gäst. De gyllene stränderna i Mirrissa, Trincomalee eller Negombo är pricken över i:et. Och så ligger Maldiverna bara en kort flygresa bort, om du drömmer om att skämma bort dina sinnen ännu mer med Maldivernas kritvita stränder.

Missa inte: Regnskogen Sinharaja, som är en av Sri Lankas kanske bäst bevarade hemligheter med spännande berättelser och 50 % av Sri Lankas endemiska djurarter.

Peru och Ecuador

Kvinna går på regnbågsbergen i Peru

Drömmer du om att uppleva Sydamerika 2024 och vill du bocka av ännu fler länder på din att-göra-lista? Då är det logiskt att kombinera flera länder på en resa, till exempel Peru och Ecuador. Här får du en äventyrlig blandning av Perus gamla ruiner och arkitektoniska byggnadsverk och Ecuadors unika natur, som på fastlandet bjuder på Anderna och vulkaner och på Galápagos spänner musklerna med sitt enastående djurliv.

Missa inte: Vandra på nästan 5 000 meters höjd vid de magiska Rainbow Mountains i Peru (Palccoyo), vars unika färgkombination står i skarp kontrast till Andernas snötäckta toppar i fjärran.

Botswana

Tält i skymningen i Okavangodeltat i Botswana

Åk på safari i Botswana, som bjuder på några av Afrikas mest orörda och minst besökta nationalparker och där det samtidigt är möjligt att uppleva praktiskt taget alla kända djurarter i Afrika. Om du är riktigt äventyrslysten ska du besöka Okavangodeltat, där övernattningen kan ske i tält. Föreställ dig att du ligger under täcket och lyssnar på elefanter, impalor och lejon som befinner sig någonstans utanför. Närmare naturen än så går det nästan inte att komma – det är ett äventyr du lär minnas för resten av ditt liv!

Missa inte: Att sova i tält vid Okavangodeltat. Vi upprepar oss, men det är verkligen en enastående upplevelse.

Australien

Två kängurur på stranden på Kangaroo Island

Från öde öken i hjärtat av landet till kosmopolitiska städer längs kusterna, magiska naturupplevelser och ett av världens mest gästfria folkslag. Låter det som något du vill uppleva 2024? I så fall ska du ta en liten tur till den andra sidan av jorden, där Australien väntar på att hälsa dig välkommen. Detta stora land är en outtömlig presentask av upplevelser som bara väntar på att bli öppnad – det är något att se fram emot!

Missa inte: Kangaroo Island i södra Australien, bara en kort flygresa från Adelaide. Det är Australiens tredje största ö, som bjuder på en fantastisk kustlinje, bedårande djurliv och några av landets bästa stränder.

Sydafrika

Gepard i ett träd i Sabi Sands Game Reserve i Sydafrika

Kom riktigt nära Sydafrikas vilda skönhet i landets vackra nationalparker och privata viltreservat, i det sköna vinlandet med de spikraka raderna av vindruvsrankor, längs den enastående kusten och självklart i en av världens vackrast belägna storstäder: Kapstaden. Åk på safari i Sydafrika 2024 och utforska den förunderliga djurvärlden, som är en av Afrikas mest varierade, och kombinera din resa med de otaliga upplevelserna som landet har att bjuda på i övrigt.

Missa inte: Sabi Sabi Private Game Reserve – om du drömmer om den ultimata lyxupplevelsen och gärna vill lägga pengarna på den. Här får du tillgång till ett av Sydafrikas allra bästa safariområden – och allt är inkluderat!

Java

Soluppgång vid berget Bromo på Java i Indonesien

Man kan tillbringa många månader med att utforska Indonesien, men har du bara ett par veckor på dig för att resa 2024 ger en resa till Java en liten, men fantastisk, inblick i Indonesiens kulturella rikedom. Java ligger på den indonesiska delen av ”Eldringen”, som består av världens mest aktiva vulkaner. Ett besök här tar dig till fascinerande landskap med vackra, gröna risfält flankerade av ikoniska vulkanlandskap. Med en avslutande solsemester på en av de andra indonesiska öarna, Bali, fulländas resan verkligen på ett vackert sätt.

Missa inte: Soluppgången över den aktiva vulkanen Bromo, som är Javas mest kända vulkan. Vi vågar lova att det är en av världens vackraste soluppgångar.

Tanzania

Lejon ligger och slappnar av i Nyerere nationalpark i Tanzania

Tanzania kallas ofta för den ultimata safaridestinationen, och landet bjuder också på ett överflöd av spektakulära upplevelser. Från de stora naturfenomenen till det enastående, afrikanska djurlivet, Ngorongorokratern, som vittnar om gångna tiders vulkaner, den stora migrationen, då flera miljoner djur vandrar i sin sökan efter färskt gräs, och fantastiska Serengeti nationalpark, där himlen fortsätter för evigt och djurlivet också tycks vara oändligt. Och så har vi Zanzibar. Enastående Zanzibar, som bjuder in till avslappning under palmträden på de kritvita stränderna.

Missa inte:
Safari i Tanzanias största nationalpark, Nyerere, som är mer än dubbelt så stor som Serengeti och bjuder på autentiska och varierade safariupplevelser som du inte behöver dela med så många andra än djuren som bor där.

Colombia

Isla Grande i Colombia

Colombia rymmer några av Sydamerikas bäst bevarade hemligheter. Här kan du uppleva stora kontraster mellan karibiska stränder, de snöklädda Anderna, gyllene öknar och Amazonas djungel.  Om du är ute efter en kulturell eller kulinarisk upplevelse i Colombia kan du besöka landets frodiga kaffeplantager eller de charmiga kolonialtidsstäderna, som präglas av landets natur och historia. Här får du upplevelser som bara några få andra platser i världen kan skryta med. Vill du invigas i denna sydamerikanska hemlighet 2024?

Missa inte: Rosario och San Bernardo nationalpark, som är känd för sina färgglada fiskar och sitt vattenliv som gör parken till ett fantastiskt resmål för snorkling. Nationalparken ligger bara en kort båttur från charmiga Cartagena.

Japan

Ryokan Tonosawa Ichinoyu Honkan i Hakone i Japan

Ska 2024 bli året då du upplever Asiens vilda kontraster mellan modern teknik och uråldriga traditioner? I så fall är en resa till Japan helt rätt beslut. Traditionsrika städer som Kyoto ligger bara en resa med höghastighetståg bort från Tokyos neonbelysta gator. Om du reser på våren kan du ha turen att få uppleva Sakura, körsbärsträdens blomning, och på hösten är det höstfenomenet Koyo med färgsprakande löv som pryder landskapen. Dessutom kan vi inte prata om Japan utan att nämna maten. Å, maten… Det finns många höjdpunkter att se fram emot i Japan!

Missa inte: En övernattning i en ryokan, vilket är ett traditionellt japanskt värdshus, där du kommer riktigt nära de gamla, japanska traditionerna och en helt enastående atmosfär. Här har du också möjlighet att prova de traditionella onsenbaden.