TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNgorongorokratern i Tanzania

Ngorongorokratern i Tanzania

2018-12-02
Visa alla inlägg

Ngorongorokratern

Det finns många fantastiska nationalparker i Tanzania.

En av de mest unika nationalparkerna i Tanzania och hela Afrika är Ngorongorokratern (Ngorongoro Crater) i Ngorongoro Conservation Area i Tanzania.

Ngorongorokratern är ett av Afrikas sju underverk, och det är verkligen inte utan anledning!

Vad är Ngorongorokratern?

Elefant

Ngorongorokratern är en vulkanisk kaldera som uppstått efter ett stort vulkanutbrott. En vulkan hade ett utbrott här för 2,5 miljoner år sedan och på platsen ligger nu världens största intakta kaldera.

Kalderan har en area på 260 km2 och är ca 610 meter djup. Området har en mycket varierande natur och man kan uppleva allt från frodig skog till savanner.

Kratern ingår i den tanzaniska nationalparken Ngorongoro Conservation Area, som har ytterligare två kratrar.

Djurlivet i Ngorongorokratern

djurliv

Ngorongorokratern finns med på UNESCOs världsarvslista, då själva kratern och dess djurliv är ett av de största naturarven i världen. I dag är kratern hem åt massor av spännande djur, och nationalparken är därför en perfekt plats för safari!

Omkring 25 000 vilda djur håller till i kratern, däribland zebror, bufflar, gnuer, elefanter, lejon, noshörningar, leoparder och antiloper. Det finns alltså möjlighet att uppleva alla big 5-djuren.

De många bytesdjuren skapar goda levnadsvillkor för lejon, och därför har kratern den högsta koncentrationen av lejon per kvadratkilometer i världen. Kratern är också en av de bästa platserna för att uppleva den svarta noshörningen. Dessvärre kan man inte hitta giraffer i kratern, då kraterns väggar är för branta för att giraffen ska kunna ta sig ner.

Sist men inte minst har Ngorongorokratern ett fantastiskt fågelliv, och kratern är en perfekt safaridestination för fågelentusiaster. Här finns över 500 olika fågelarter, och om du har tur kan du uppleva stora flamingoflockar vid sjöarna i kratern.

Den stora migrationen

gnoe

Utöver de djur som alltid lever i parken vandrar ca 2 miljoner djur genom kratern under den stora migrationen mellan december och mars för att leta föda.

Den stora migrationen består främst av gnuer, men det finns också tusentals zebror och gaseller i flockarna som söker efter färskt gräs.

Massajer i Ngorongoro Conservation Area

Masai

I Ngorongoro Conservation Area lever den afrikanska massajstammen, kanske ett av Afrikas mest fascinerande stamfolk.

Stammen kom till området för 200 år sedan och i dag lever omkring 42 000 massajer här. De bor i mindre byar i runda lerhyddor.

Massajerna är herdar och sköter getter och nötkreatur.  Boskapen är en viktig del av massajernas liv, då djuren är en källa till mat. Dessutom mäter massajerna välstånd i boskap och antal barn.

Massajerna är halvnomader och förflyttar sig i samband med regn för att hitta föda åt sina djur. När det är regnperiod lever massajerna på de öppna slätterna och under torrperioden bosätter de sig i bergen eller skogarna.

Vill du uppleva Ngorongoro Conservation Area?

Vill du träffa massajerna eller få oförglömliga djurupplevelser i Ngorongorokratern?

Upplev Ngorongorokratern på de här resorna:

Efter en resa till världens största kaldera kommer du att ha massor av unika upplevelser att ta med dig hem.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär