• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklarRyokaner – traditionella japanska värdshus

Ryokaner – traditionella japanska värdshus

19 September, 2018
Visa alla inlägg

ryokan

Japan är ett fascinerande resmål!

Här kommer du att bekanta dig med seder och traditioner som är annorlunda från de du är van vid i Sverige.

Övernatta i en ryokan och upplev den japanska kulturen och de japanska sederna nära inpå.

Vad är en ryokan?

En ryokan (旅館) är ett traditionellt japanskt värdshus, där du kan uppleva gamla japanska traditioner och en fantastisk atmosfär.

Det är inte bara en plats att övernatta på, men också en plats där du har möjlighet att fördjupa dig i den japanska kulturen och lära dig betydelsen av uttryck som tatami, yukata, kaiseki och onsen.

Alla ryokaner är olika och det är upplevelserna också. Som gäst kan du dock vara säker på att du kommer hem med en djupare inblick i japansk kultur och gästfrihet.

Hur uppstod ryokanerna?

Ryokaner härstammar från 700-talet och den första ryokanen – Nisiyama Onsen Keiunkan i Yamanashi –grundades år 705 e.Kr. och räknas faktiskt också som världens första hotell.

Det var dock först långt senare, under Edo-perioden (1603–1867), som ryokaner blev riktigt populära. Under denna period blomstrade Japans ekonomi, vägar byggdes och längs dessa uppstod fler och fler ryokaner för att till exempel ta emot handlare och samurajer som reste över landet.

I dag finns det fler än 50 000 ryokaner i Japan. Ryokanerna varierar i storlek, stil, standard och pris.

Vad kännetecknar en ryokan?

Du behöver inte ha besökt en ryokan tidigare för att veta att du nu har kommit till ett traditionellt japanskt värdshus. Du har säkert sett dem på film många gånger – eller i alla fall något som påminner om dem. De är traditionella japanska byggnader med skjutdörrar av rispapper, geisha-inspirerad inredning och vackra japanska trädgårdar.

Du har sett det – men det är en ganska annorlunda upplevelse att uppleva känslan i en ryokan på riktigt.

Klädkod

kläder

När du kliver in i en ryokan, kliver du även in i japanska traditioner.

Det betyder att du inte har skor på dig inomhus.

Dina skor ersätts av tofflor och dina vanliga kläder byts ut mot en yukata – en bomullsrock som påminner om en kimono. Gå in för upplevelsen och ta på dig den bekväma rocken som kan användas till dagens alla aktiviteter. I vissa onsen-städer är det vanligt att gå runt i staden i sin yukata med geta (träsandaler) på fötterna. Se till att vika yukatans vänstra sida över den högra innan du knyter bältet – obi – runt midjan. Knyter du den omvänt betyder det otur eftersom det är så man klär de döda i kimono.

Inredning

Anordning

Ditt första intryck när du stiger in i ditt rum i ryokanen är förmodligen att det saknas något. Var är alla möbler?

Inredningen är minst sagt minimalistisk och ditt rum är inrett lite mer spartanskt än du kanske är van vid på hotell.

Golvet i ditt rum är täckt av tatami. Tatami är mattor gjorda av risstrå och här ska du ta av dina tofflor så att du är i strumplästen eller barfota. Dessutom kommer det att finnas ett lågt bord med tillhörande låga, benlösa stolar (zaisu) eller sittkuddar (zabuton) – precis som du sett på film.

Kanske undrar du även över var sängen är? De traditionella japanska futoner som du ska sova på (inte att förväxla med sådana vi har hemma) plockas fram till dig när det närmar sig läggdags.

När de första intrycken har lagt sig kommer du förmodligen att undra om skjutdörrarna till ditt rum, som är tillverkade av tunt rispapper (shoji), verkligen kommer att hålla ljuden ute när du ska sova. Men det kan de – för som sagt finns ett genomgående lugn i ryokanen. Det är en upplevelse som genomsyras av zen – en intressant del av din vistelse.

Maten

mad

Det är inte säkert att maten ingår i din vistelse. Men rätt var det är kan det finnas möjlighet att få en äkta japansk matupplevelse antingen på morgonen eller kvällen.

Maten serveras normalt sett i en matsal eller på ditt eget rum för en mer privat upplevelse.

På morgonen serveras en traditionell japansk frukost med olika säsongsenliga rätter som till exempel lokal miso, tofu eller risvälling. På vissa platser är det även möjligt att få västerländsk frukost.

På kvällen serveras ofta kaiseki – en traditionell meny som består av 6–15 av årstidens rätter. Rätterna balanserar i perfekt harmoni med varandra i både smak, konsistens och utseende.

Om du kommer hit med ett öppet sinne kan du få med dig fantastiska matupplevelser. Det finns nämligen goda chanser till att bli presenterad för några av Japans delikata specialiteter, som du kanske inte hade tänkt ge dig på annars.

Ett tips: Om maten serveras kl. 18 får du se till att komma i tid – och helst lite före.

Onsen – varma källor

Onsen

Bad är en viktig del av ryokaner – och kan vara en lite förvirrande upplevelse för icke-japaner.

Ryokaner är ofta belägna i närheten av varma källor, onsen (温泉), som uppstått i områden med vulkanisk aktivitet. Onsen har blivit ett klassiskt inslag i många ryokaner.

Inomhus- och utomhusbad värms upp av de varma källorna och på de platser där det inte finns en onsen erbjuds ofta klassiska japanska badupplevelser ändå.

En typisk badupplevelse vara inte längre än 15 minuter åt gången eftersom det kan bli VÄLDIGT varmt. Så känn efter vad din kropp klarar av. Och kom ihåg att dricka vatten.

Precis som många andra saker i Japan är upplevelserna i onsen också präglade av traditioner och du kommer långt om du kan lite etikett kring Japans varma källor.

Etikett i onsen:

  • Tvätta dig noggrant (du ska skrubba!) innan du använder badet. På många platser får du en pall att sitta på medan du tvättar dig i en dusch som sitter så nära golvet att du inte har en chans att stå upprätt – vilket inte heller är meningen. Ditt hår ska dessutom sättas upp eftersom det inte får komma hår i vattnet.
  • Badkläder är generellt sett inte tillåtna och därför är baden ofta könsuppdelade. Om det är för vågat för dig finns det vissa ställen som erbjuder privata bad.
  • Tatueringar är inte så vanliga i Japan eftersom de tidigare hade kopplingar till organiserad brottslighet. Även om tatueringar är vanligare i dag, särskilt bland utländska besökare, finns det fortfarande vissa som inte tillåter dem i onsen. Kontrollera eventuellt före ankomst.

Vill du uppleva en japansk ryokan?

I Japan finns massor av olika trevliga ryokaner som är väl värda ett besök. Oavsett om du besöker en liten familjeägd ryokan eller en av de lite större kommer du att uppleva en annan sida av Japan som du inte ser när du bor på vanliga hotell.

Vill du ha en äkta japansk upplevelse kan du bo i en ryokan på en av våra förlängningar av våra rundresor i Japan.

Se våra resor till Japan nedan

Asiatours.se – Äventyrliga rundresor!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Asiatours.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.