TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarGuide till körsbärsblomningen i Japan

Guide till körsbärsblomningen i Japan

2018-01-09  |  uppdaterad: 2023-05-12
Visa alla inlägg

Sakura i Tokyo

Japan är ett land med en mycket annorlunda kultur jämfört med den svenska.

Här hittar du ett virrvarr av kultur och högteknologi. Geishor och teceremonier kombinerat med höghastighetståg och svindlande färgstarka höghus.

Japan har också en fantastisk natur.

När körsbärsblomningen når sin pik finns ingen återvändo. Körsbärsblomningen klär Japan i vackra rosa nyanser, och det är svårt att inte förälska sig i landet.

Vad är körsbärsblomningen i Japan?

koersbaersblomningen

Körsbärsblomningen – Sakura – är en av Japans årliga höjdpunkter.

Här flockas japaner och turister kring de vackra körsbärsträden. som står i full blom i det 3 000 kilometer långa landets parker.

Hela Japan vänds upp och ner, och hanami, att fira körsbärsblomningen med picknickar under de idylliska körsbärsträden, är inget mindre än en folkfest.

Körsbärsblomningen är en nationell skatt och landet är väldigt stolta över Sakura.

Vilken betydelse har körsbärsblomningen?

lykta i Tokyo

För japanerna har körsbärsblomningen en särskild betydelse.

Ca 90 miljoner japaner är buddhister, och en av de grundläggande tankarna är att livet är förgängligt. Körsbärsblomningen är helt klart en symbol för det här. Blomningsperioden ger möjlighet att reflektera över naturens skönhet och livet i allmänhet.

Men körsbärsblomningen har också en annan betydelse. Den symboliserar nämligen en ny början, då både skolåret och budgetåret börjar 1 april.

Förutom den religiösa och skolmässiga betydelsen har körsbärsblomningen också en kommersiell betydelse.

Mataffärerna i Japan pyntas nämligen med körsbärsblommor av plast. På många sätt påminner det om butikernas julpynt med kulor och annat pynt i Sverige.

När blommar körsbärsträden?

Om man vill uppleva den förtrollande körsbärsblomningen måste man ha tålamod. Det är nämligen väldigt svårt att förutsäga exakt när blomningen sker, eftersom det beror på vädret.

Sedan 1951 har japanska meteorologer bevakat blomningen. Men precis som landet är prognoserna i dag av högteknologisk karaktär. Man använder till och med matematiska modeller för att räkna ut den exakta blomningsperioden.

Det finns generella tidpunkter för blomningen, om man vill planera sin resa i god tid. Det finns dock ingen garanti för att blomningen håller sig till de generella tidpunkterna.

På grund av landets storlek sker blomningen på olika tidpunkter i landet. Oftast kommer den första blomningen på Okinawa i januari. Sakura når vanligtvis Kyoto och Tokyo i slutet av mars eller början av april.

Om du vill följa med i körsbärsblomningens prognoser kan du gå in på hemsidan https://n-kishou.com.

Var kan du uppleva körsbärsblomningen?

Kyoto

Du kan se de japanska körsbärsträden blomma från norr till söder.

Nedan presenteras några av de mest fantastiska platserna, där du kan uppleva blomningsperioden.

Kanazawa

I staden Kanazawa, nordöst om huvudstaden, ligger en av de vackraste trädgårdarna i hela Japan.

I trädgården, som heter Kenrokuen, finns ett geisha- och samuraiområde. Jämfört med andra sevärdheter har trädgården förhållandevis få turister, vilket ger en möjlighet att få en äkta japansk upplevelse av körsbärsträden.

Tokyo

Tokyo

Ueno-parken i Tokyo är en härlig plats att uppleva körsbärsblomningen.

Fler än 1 000 träd pryder parkens mellersta gång. Förutom de vackra blommorna lyser flera tusen lanternor upp parken. Tokyo-parken är en mycket populär hanami-destination, och därför bör du komma tidigt för att vara säker på att få en plats under körsbärsträdets krona.

Kyoto

Längs floden Kamogawa står körsbärsträden sida vid sida. Den tidigare huvudstaden är en populär plats att vara på när blomningen pågår.

Stadens fler är 1 600 tempel gör det här till en vacker plats att uppleva körsbärsträdsfenomenet på. En av de mest populära och unika platserna att se körsbärsträden i staden är ett gammalt Geishahus i området Gion. Ta dessutom en promenad på filosofistigen, som sträcker sig längs en kanal, där hundratals körsbärsträd står planterade.

Osaka

Osaka

De två parkerna Kema Sakuranomiya och slottsparken är perfekta platser att uppleva en av årets höjdpunkter – körsbärsblomningen.

I Kema Sakuranomiya finns omkring 5 000 körsbärsträd planterade längs Okawa-floden. Man kan uppleva den rosa körsbärsskyn från en båt.

Den stora parken omkring Osaka-slottet pryds av fler än 4 000 körsbärsträd. Det är en vacker syn när utsikten till slottets utsikt omfamnas av de rosa blommorna.

Hiroshima

Hiroshima är förmodligen mest förknippat med andra världskrigets atombombning.

Men i fredsminnesparken kan du också uppleva den vackra blomningen varje år. I parken finns fler än 300 planterade körsbärsträd, som står i stark kontrast till parkens krigsminnesmärken.

I Hijiyama-parken, där du kan se ut över staden, finns 1 300 körsbärsträd som förgyller staden. Det är en populär plats att fira hanami på.

Okinawa

Den första korsbärsblomningen sker på ön Okinawa, som ligger sydväst om Tokyo.

En av de vackraste platserna att uppleva blomningsperioden är i slottsruinen Nakijin, där körsbärsblommorna och lysande lanternor bildar en tunnel.

Vill du uppleva sakura?

Vill du också uppleva den vackra japanska körsbärsblomningen Sakura? Följ då med på en rundresa till det vackra Japan!

Se våra resor till Japan nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär