Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomeResor till Ost- och SydostasienKina

Resor till Kina

En resa till Kina bjuder på enastående historiska städer och kulturskatter, fascinerande natur och djurliv samt flera sevärdheter från UNESCOs världsarvslista.

I Mittens rike möter du ett av världens mest spännande resmål.

Se alla våra resor till Kina nedan.

Om du har några frågor kan du ringa våra resekonsulter på 08-124 103 68.

Populära rundresor: Kina

Varför ska jag resa till Kina?

Kina är ett jättestort land och de enskilda provinserna kan nästan kännas som små länder i landet, med sina egna huvudstäder och sin egen historia.

Precis som Kinas geografi kan det kännas som om Kinas många sevärdheter aldrig tar slut. Med en historia som sträcker sig över 6 000 år tillbaka i tiden bågnar Kina av historiska städer och kulturskatter från olika dynastier och civilisationer, vacker natur och ett fascinerande djurliv, samt ett femtiotal olika sevärdheter från UNESCOs världsarvslista.

Kina är verkligen ett av världens mest spännande resmål.

Våra rundresor i Kina

På våra rundresor får du en stor inblick i Kinas kultur, natur och historia och du får uppleva några av Kinas världsarv.

Nedan kan du läsa mer om utvalda höjdpunkter som du kan uppleva på våra resor.

Beijing

Beijing är Kinas huvudstad och representerar det moderna Kina samtidigt som du här kan hitta många vackra och intressanta historiska sevärdheter som vittnar och Kinas fantastiska historia.

I Beijing kan du exempelvis uppleva:

Himmelska fridens torg och Förbjudna staden

Himmelska fridens torg (Tiananmen) är ett stort torg i hjärtat av Beijing och är kanske mest känt för de stora demonstrationer som inträffade 1989. I dag är upplevelserna på torget dock mindre dramatiska.

Torget sägs vara så stort att det lätt kan rymma en miljon människor. Varje morgon och kväll samlas folk för att se hissningen och nedtagningen av den kinesiska flaggan. Det finns många olika sevärdheter på torget. Du kan till exempel besöka Mao Zedongs mausoleum, där du kan se Maos balsamerade kvarlevor.

Mitt emot Himmelska fridens torg ligger kejsarens palats, eller Förbjudna staden.

Palatset vittnar om Ming- och Qing-dynastiernas storhet. Dynastiernas kejsare styrde Mittens rike från detta enastående monument i nästa 500 år, från och 1420 till 1911, när den sista dynastin föll.

Palatset var till för kejsaren, hans familj och ämbetsfolk, och de som försökte ta sig in straffades med döden. Därför fick palatset namnet ”den Förbjudna staden”.

”Förbjudna staden” är Kinas bäst bevarade och vackraste palats. Det sägs ha 9 999 rum. Antalet rum är noga utvalt, det är nämligen ett mindre än i Himmelen eftersom man inte ville att gudarna skulle straffa landet om kejsaren försökte överträffa dem i prakt.

Ingången pryds i dag med ett porträtt av Mao Zedong och själva palatset är ett stort museum, där du kan se de kejserliga byggnaderna, tronsalen och trädgårdarna.

Kinesiska muren

Kinesiska muren ligger norr om Beijing och sträcker sig från Gula havet i öst, över bergsryggarna till den ändlösa Gobiöknen i väst.

Muren, som egentligen består av flera murar, är ett makalöst underverk som anses vara en av världshistoriens mest imponerande arkitektoniska mästerverk och sedan 1987 är muren ett av UNESCOs världsarv.

När Kinas förste kejsare, Qin Shi Huang, år 221 f.v.t. förenade Kina under Qin-dynastin byggdes tidigare delar av muren ihop för att skapa ett sammanhängande försvarssystem mot invasioner från de mongoliska stammarna, eller barbarerna, i norr. Byggnationen fortsatte under många århundraden och flera dynastier, och under Ming-dynastin (1368–1644) färdigställdes muren såsom vi känner den i dag.

Nu ligger stora delar av muren i ruiner, men man lägger mycket tid och arbete på att restaurera utvalda sektioner. Med Asiatours.se kan du besöka muren på två olika platser, beroende på vilken resa du väljer.

Mutianyu är en av de bäst bevarande sträckorna. Här kan du se muren slingra sig längs med bergsryggen. Oavsett om du går eller tar linbanan belönas du med en fantastisk utsikt från toppen.

Du kan också besöka muren vid Juyongguan, som var ett av de viktigaste passen och vaktades av kejsarens garde. Passet ligger mellan två berg och härifrån har du en vacker utsikt över muren där den slingrar sig i de kringliggande bergsområdena.

Beijings parker

Beijing bjuder på flera vackra parker och rekreationsområden mitt bland storstadens livliga trafik.

I östra Beijing ligger parken vid Himmelens tempel. Hit kom kejsaren två gånger om året med sitt enorma följe, bland annat för att offra i Himmelens tempel för en god skörd. En dålig skörd kunde nämligen innebära dynastins fall.

Väster om Förbjudna staden ligger Beihaiparken, som är en av de bäst bevarade av kejsarens många trädgårdar. Högst upp på en kulle står den vackra vita pagoden, som är en av parkens symboler. Beihaisjön upptar dessutom en stor del av parken.

Norr om Förbjudna staden ligger den kejserliga Jingshanparken. Här hittar du Jingshan, som är en artificiell kulle från vilken kejsarens här kunde hålla utkik efter fiender från norr. Kullen är Beijings högsta punkt, och när vädret är klart har du en otrolig utsikt är Förbjudna staden.

Beijings parker är helt klart värda ett besök. Här kan du se lokalborna utföra Tai Chi, sjunga, dansa och spela mahjong. Du får en inblick i stadsbornas vardag, särskilt den äldre generationens.

Andra upplevelser i Beijing:

Beijing bjuder på mängder av upplevelser som lätt kan hålla dig sysselsatt i många, många dagar.På våra resor kan du också uppleva dessa höjdpunkter:

  • Strax utanför Beijing ligger det UNESCO-skyddade Sommarpalatset, en kejserlig park vid Kunmingsjön. Här tillbringade Qing-dynastins hov en stor del av året. Här kan du uppleva de vackra templen, trädgårdarna, broarna och självklart även sjön, som du kan promenera över när den på vintern fryser till is.
  • Åk med riksha genom stadens hutonger och upplev staden från dess mer traditionella sida. En hutong är en gammal stadsdel med smala gator och gränder. Även om många hutonger har byggts bort under de senare åren har några renoverats och blivit trendiga shoppingstråk, till exempel Nanluoguxian, som är full av caféer, barer och små butiker med tyg och konsthantverk.
  • Beijing bjuder på många kulinariska upplevelser. Prova till exempel den lokala specialiteten Pekinganka. Den saftiga ankan skärs upp vid bordet och äts tillsammans med små pannkakor, vårlökar och en god sås.

Xi’an

Xi’an är huvudstad i Shaanxi-provinsen och är en spännande stad i centrala Kina. Staden var huvudstad i Kina från ca år 1000 v.f.t. till ca år 900 v.t. och blev återigen huvudstad när den förste kejsaren samlade landet under Qin-dynastin år 221 f.v.t. Staden var under många år dessutom den viktiga handelsvägen Sidenvägens östra slutstation, vilket har präglat stadens utveckling.

I Xi’an finns mängder av historiska pagoder och museer i världsklass som berättar om stadens långa historia.

Du kan till exempel uppleva stadsmuren, som uppfördes under Ming-dynastin år 1370, men som följer den ursprungliga muren från Tang-dynastin (år 618–907). Muren som omgärdar stadskärnan är 12 meter hög, 14 km lång och är tillsammans med stadens centrala trumtorn ikonisk för Xi’an. Du kan ta en cykeltur på muren.

Du kan också besöka Vildgåspagoden, som uppfördes under Tang-dynastin; Xi’ans stora moské, som är en vacker blandning av kinesisk och islamsk arkitektur; och basaren, där du kan köpa allt från små terrakottasoldater till T-shirtar och mycket mer.

Terrakottaarmén

Terrakottaarmén är ett av UNESCOs skyddade världsarv och är både Xi’ans största attraktion och ett av världens mest berömda arkeologiska fynd.

1974 gjorde en lokal bonde ett enastående fynd när han höll på att gräva en brunn. Under jorden hittade han nämligen en enorm här av lerstatyer i naturlig storlek.

Terrakottaarmén består av tusentals soldater i naturlig storlek som är uppställda i stridsformation tillsammans med hundratals stridsvagnar och hästar. Man tror att Kinas förste kejsare lät uppföra hären för att beskydda sin grav. En av många fantastiska ting med dessa lerstatyer är att varje staty är unik, och deras kläder och redskap ger en fantastisk insikt i livet för över 2 000 år sedan.

Soldaterna har i dag restaurerats och står där de först hittades. Ovanför krigarna har man byggt två enorma hallar, där du kan se krigarna på nära håll. Man han också byggt ett museum som ställer ut några av de vackra och unika artefakter som hittades i gravmonumentet, bland annat brons-, guld- och silverskatter.

Sichuan-provinsen

Sichuan-provinsen ligger i sydvästra Kina och är en av Kinas bäst bevarade hemligheter. Här hittar du några fantastiska höjdpunkter, däribland UNESCO-skyddad natur och djurliv.

Leshan

Söder om Chengdu på berget Leshan finns världens största stenbuddha, som också är ett av UNESCOs världsarv. Buddhan höggs ut mellan år 713 och 803 och tog alltså totalt 90 år att färdigställa.

Den höggs ut i klippan och är 71 meter hög och 28 meter bred över skuldrorna – Buddhans stortår är 8,5 meter långa! Den jättelika Buddhan kan ses från flera kilometers håll och är verkligen en imponerande syn på både långt och nära håll.

Emeishan

Sydväst om Chengdu, provinsens huvudstad, ligger berget Emeishan som är ett av Kinas fyra heliga buddistiska berg. Namnet ”Éméi” betyder ”vackra ögonbryn” och syftar till bergets två toppar. ”Shan” betyder ”berg”.

Berget är 3 099 meter högt, är ett av UNESCOs världsarv och räknas som Kinas vackraste berg. Linbanor och branta trappor tar dig mellan buddhistiska tempel och från toppen kan du ha turen att se ut över molntäcket, som är lägre än bergstoppen.

Giant Panda Base

Kina är känt för sitt arbete med att rädda pandorna från utrotning. Det finns totalt fyra center som gemensamt är med på UNESCOs världsarvslista.

10 km norr om Chengdu ligger Giant Panda Base som är ett av de fyra centren. Centret är både naturpark och forskningscenter, och området täcks av bland annat bambu, pandans enda födokälla.

På Giant Panda Base bor både jättepandor och röda pandor. De charmiga djuren upplevs bäst på morgonen, när de utfodras och är som mest aktiva.

Andra höjdpunkter i Kina

Förutom ovanstående kan du också uppleva detta på våra resor:

  • Shanghai, Kinas största stad, där du kan uppleva det moderna Kina. Promenera i neonlampornas sken på shoppingstråket Nanjing Lu, upplev futuristiska skyskrapor i stadsdelen Pudong eller gå på promenaden Bund, där du kan titta på de historiska handelshusen.
  • Shaolintemplet, som finns med på UNESCOs världsarvslista. Templet ligger 60 km från Luoyang i Henan-provinsen i centrala Kina, i ett naturskönt område som omges av vackra berg. Tusentals munkar bodde i templet under dess storhetstid och templet är särskilt känt för den kinesiska kampsporten, som uppfanns som kontrast till munkarnas stillasittande meditation. I dag omges templet av kampsportsskolor som undervisar i qigong, tai chi och kung fu.
  • Det 2 200 år gamla bevattningssystemet i Dujiangyan i Sichuan, som är världens äldsta bevattningssystem utan uppdämning. Systemet uppfördes för att kontrollera vattennivån i floderna som flöt från bergen ner till slätterna kring Chengdu. Det är en ingenjörsmässig bedrift som har fått stor betydelse för utvecklingen av bevattningssystem i hela Kina. Bevattningssystemet kom med på UNESCOs världsarvslista år 2000.

Har du frågor om Kina?

Kina bjuder som sagt på många upplevelser, som man skulle kunna lägga många år på att utforska.

Du hittar även mer praktisk information om att resa i Kina på vår sida ”Praktisk information om Kina”. Här kan du läsa mer om klimat, visum och mycket mer.

Om du har några frågor om Kina eller våra andra resmål i Ostasien är du varmt välkommen att kontakta oss.

Vi ser fram emot att hjälpa dig på ditt livs resa!

Asiatours.se – Äventyrliga Rundresor!

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 103 68
info@asiatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.