Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk infoKina

Praktisk information om Kina

1. Klimat i Kina

Kina är ett jättestort land som sträcker sig över flera klimatzoner. Därför är områdesindelningarna här nedan ganska generella och ska tas med lite förbehåll.

Beijing
Från april till oktober ligger temperaturerna mellan 10 och 35°, och nederbörden faller huvudsakligen i juli och augusti. Därför är april till juni och september och oktober riktigt behagliga månader att resa i. Vintermånaderna från november till mars är kyliga, temperaturerna ligger mellan -5 och 10°. I gengäld är det heller inte mycket nederbörd, bara få mm.

Xian
Från mars till oktober är temperaturerna mellan 10 och 25°. Xian har ett ganska torrt klimat och nederbörden faller jämnt under sommarhalvåret, men med en liten ”högsäsong” i juli, augusti och september. Vintermånaderna från november till februari är kyliga, temperaturerna ligger mellan -0 och 5°. Det faller ganska lite nederbörd i vintermånaderna.

Shanghai
Shanghai har ett varmt och fuktigt klimat. Från april till november ligger temperaturerna på 15 till 30° och det faller stora mängder nederbörd, mest i maj till augusti. I december till mars ligger temperaturen på 6 till 8°, och det faller mellan 40 och 70 mm regn per månad.

2. Reseform

Utflykter och transfers försiggår i mindre internationella grupper med engelsktalande guider.

3. När reser man till Kina?

Man kan resa till Kina året runt, man ska bara ha kläder som passar till årstiden – precis som i Sverige. Turistmässigt är det högsäsong i april och maj, juli och augusti för utländska turister och september och oktober för kinesiska turister. Så generellt ska man vara förberedd på många människor överallt och största delen av de turister du möter är kinesiska turister.

Man ska undvika att resa till Kina i samband med det kinesiska nyåret och den gyllene veckan i oktober. Det kinesiska nyåret följer månkalendern och flyttar sig datummässigt från år till år, precis som den kristna påsken. Under det kinesiska nyåret stängs ALLT ned, och under den gyllene veckan i september reser de kineser som bor i städerna till sina hemorter för att ha semester och besöka familjen och därför är det mycket som stannar upp.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Asiatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.

Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Språk

Kina har många erkända språk, varav det mest talade är mandarin som talas av 70 % av kineserna. Det kinesiska skriftspråket är ett teckenspråk och det gäller alla de olika erkända språken, så därför kan kineserna läsa samma tidning eller brev, oavsett om de bor i Beijing, Lijiang eller Suzhou.

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat asiatiskt land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

 

8. Visum

Som svensk medborgare ska du ha visum till Kina. Det går inte att få visum vid inresa till landet. Turistvisum utfärdas av visumavdelningar i Stockholm eller Göteborg. Du ska räkna med att det kostar 1 230 kr – 1 580 kr plus porto för att få ett visum till Kina.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Du är självklart också välkommen att fråga oss.

Länk till visumavdelningens hemsida: http://bio.visaforchina.org/STH2_EN/index.shtml
Länk till adresser och öppettider: http://bio.visaforchina.org/STH2_EN/aboutus/263503.shtml

När bokar en resa hos oss skickar vi tillsammans med resebekräftelsen även med en hotellvoucher och en inbjudan som ska användas i samband med din visumansökan.

9. Valuta

Den kinesiska valutan heter yuan renminbi (CNY). 1 yuan (rmb) som är lika med 10 jiao, som är lika med 100 fen. På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen för både amerikanska dollar och svenska kronor. Vi rekommenderar att du tar med antingen euro eller amerikanska dollar i kontanter som du vid ankomsten kan växla på ett officiellt växelkontor. Dessutom tar många butiker och marknader emot amerikanska dollar. Vanliga kreditkort som Visa och Mastercard är vanliga, lika så finns det kontantautomater (ATM) i alla städer. Kreditkort används på hotell, många restauranger och butiker, men inte på små lokala marknader.

10. Dricks

Dricks är helt vanligt förekommande och till stor del något man förväntar att få.  Generellt ger du självklart dricks som passar till den service du har fått.
Nedan är en vägledande nivå:

 • Piccolo: 1 – 2 usd per rum
 • Städerska: 2 usd per dag
 • Guider: 5 – 10 usd per dag per person beroende på servicen
 • Chaufförer: 2 – 5 usd per dag per person beroende på servicen
 • Restauranger: på små lokala restauranger och gatukök förväntas inte dricks, på restauranger av internationell karaktär kan du lägga mellan 1 – 5 usd på bordet, när du går.
11. Tidsskillnad

Kina har trots sin enorma landyta bara en tidszon. Tidsskillnaden mellan Sverige och Kina varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
Vid sommartid: +6 timmar. Det vill säga att när kl. är 12 i Sverige, är kl. 18 i Kina.
Vid vintertid: +7 timmar. Det vill säga att när kl. är 12 i Sverige, är kl. 19. i Kina.

12. Elektricitet

Kina har 220 V överallt.  Uttagen kan vara i alla versioner, och det mest vanliga är kontakter som de vi har i Sverige. Men ju längre bort från Beijing och Shanghai du kommer ju fler konstiga uttag finns det. Därför ska du se till att ha en adapter med på resan, om du har behöver ladda en dator eller mobilen t.ex.

13. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Kina er +86. Det kan vara dyrt att ringa hem eller att få uppringningar i Kina, kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag om täckning och priser för att ringa. Om du måste ringa eller skicka sms kan det vara en bra idé att köpa ett lokalt SIM-kort.  Det finns internetcaféer i de flesta större städer och det finns wifi på de flesta hotellen.

14. Säkerhet

Kina är generellt sett ett ganska säkert land att resa i. Det största problemet är oftast att hitta när man är på egen hand, eftersom få ställen är textade med bokstäver. Vanlig kriminalitet mot turister begränsar sig till fickstölder och sällsynta fall av kreditkortsmissbruk. Detta kan ofta undvikas med vanligt sunt förnuft. Visa inte dyra smycken och stora kontantbelopp och släpp aldrig ditt kreditkort ur syne på turistställen. Följ alltid guidens råd och vägledning om säkerhet och då är det ingen fara.

15. Mat och dryck

Kina har åtta olika kök: anhui, kontonesisk, fujiansk, hunansk, jiangsisk, shandong, sichuan och zhejiang.  Maten i de olika köken är mycket olika och de mest markanta är nog anhui som representerar wokmat, sichuan som representerar det mycket kryddiga och kantonesisk mat som representerar den milda mycket avbalanserade smaken.

I Kina äter man med pinnar och det förväntas att turisterna också gör det. Du kan be om att få bestick.
Drick bara vatten från flaska. Flaskvatten är billigt och fås överallt. Drick aldrig vatten från vattenkranar.

16. Helgdagar
 • Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

  Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

17. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

18. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

19. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

20. Resväska och handbagage

Vi använder många olika flygbolag till Kina, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta. Om din resa involverar en inrikessträcka i Kina, kan du maximalt ta med dig 20 kg.

Du och den du reser med bör packa resväskorna så att ni båda kan undvara den ena resväskan om en skulle ha otur och mista den. Det kommer ni säkert inte att uppleva, men risken finns. Händer det, kan det gå ett par dagar innan resväskan skickas till det hotell du bor på.

Se till att ha alla viktiga papper och saker du inte kan undvara i handbagaget: pass, visum, flygbiljett, försäkringar, kreditkort, pengar, recept, eventuell information om ditt hälsotillstånd, samt viktig medicin, medicin mot allergi eller mot turistmage (t.ex. Imodium) och smärtstillande (Panodil och/eller Ipren). Dessutom kameran, den dyra kikaren, dator samt laddare och adapter.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så ta därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

21. Transport till och från flygplatser

Vid ankomst till olika flygplatser i Kina hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med era namn på. Vid avresa skjutsas ni återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till Kina.

22. Etikett och kulturella skillnader

Att uppleva skillnader i kultur och etikett är ett av nöjena med att resa och det är viktigt att respektera dessa skillnader. På svenska säger vi ”att man ska ta seden dit man kommer” och därför ger vi här några råd och tips som kan ge er en ännu bättre upplevelse av Kina.

 • Undvik att visa ilska. Att visa frustrationer eller ilska genom att ropa och vara oförskämd är mycket oartigt och nedlåtande och leder inte till något bra.
 • Det är inte vanligt att ta i hand, man böjer huvudet i en respektfull nick som hälsning.
 • Använd alltid båda händerna eller höger hand när du ger något till andra eller får något från andra. Använd aldrig vänster hand.
23. Resande med begränsad rörlighet

OBS, denna resa är generellt inte anpassad för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 103 68
info@asiatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Populära rundresor
Balis höjdpunkter
Balis höjdpunkter
Få oförglömliga upplevelser.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.