Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk infoVietnam

Praktisk information om Vietnam

1. Klimat i Vietnam

klima-vietnam

Vietnam är ett vidsträckt land och därför varierar klimatet, beroende på var du befinner dig. Ofta är vädret oförutsägbart och därför är det en god idé att alltid ha med sig en paraply eller en regnjacka.

Nordvietnam (Hanoi till Sapa/Mai Chau)
Hanoi: Torrperioden varar ungefär mellan november och april och här är temperaturen lägst. Regnperioden varar ungefär mellan maj och oktober och här ligger temperaturen på 25-30 grader.

Centrala Vietnam
Da Nang och Hoi An: Torrperioden varar ungefär mellan mars och augusti. Under maj till augusti är det mycket varmt. Regnperioden varar ungefär mellan september till februari. Det regnar som mest mellan september till december. Februari – april är den mest behagliga perioden att besöka området, men de flesta turisterna kommer mellan december och januari eftersom många har semester då.

Nha Trang: Torrperioden varar ungefär mellan januari och augusti. Under juli och augusti är det mycket varmt. Regnperioden varar ungefär mellan september och december. Den mest behagliga perioden att besöka området är mellan februari och april då temperaturen ligger på 25-30 grader och då det regnar som minst.

Va uppmärksam på att det finns risk för tyfoner i området under perioden september – december.

Sydvietnam
Ho Chi Minh City och Phan Thiet: Torrperioden varar ungefär mellan november och april.
Regnperioden varar ungefär mellan maj och oktober. Temperaturen är stabil under hela året och ligger mellan 25 och 30 grader.
Va uppmärksam på att det finns risk för tyfoner i området under perioden juni – oktober.

Phu Quoc: Torrperioden varar ungefär mellan november och april. De varmaste månaderna är april och maj då temperaturen stiger upp till 35 grader. Regnperioden varar ungefär mellan maj och oktober och det regnar som mest mellan juli och september.
Va uppmärksam på att det finns risk för tyfoner i området under perioden juli – september.

 

2. Reseform

Utflykter och transfers försiggår i mindre internationella grupper med engelsktalande guider.

3. När reser man till Vietnam?

Man kan resa till Vietnam året runt, men, men!! Vietnam sträcker sig över 165 mil och två klimatzoner från norr till söder. Därför finns det inte ett entydigt svar på frågan om bästa tidpunkt att resa till Vietnam.

Den bästa tiden att resa i norra Vietnam är vår/sommar från april till juni samt höstmånaderna från september till november/december. Juli och augusti är mycket varma och det är här det regnar mest. Från december till mars kan det vara kyligt och fuktigt. I centrala Vietnam är juli och augusti mycket varma, september samt februari till maj är riktigt härliga, medan det i regnperioden (tyfon-säsongen) från oktober till januari ändå har höga temperaturer. I södra Vietnam är det regntid från maj till oktober/november med kraftiga tropiska regnskurar, oftast på kvällen. Det är bäst att resa i Sydvietnam från november till april, då temperaturerna är behagliga och fuktigheten är låg.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Asiatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.

Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Språk

I Vietnam är språket vietnamesiska, men som turist är det inga problem att klara sig på engelska.

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat asiatiskt land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

8. Visum

Som svensk medborgare ska du ha et giltigt svenskt pass. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från inresedatumet.

Som svensk medborgare ska du inte ha ett visum till Vietnam om besöket har en varaktighet på högst 15 dagar. Det vill säga att om du t.ex. reser in den 1 augusti, ska du lämna Vietnam senast den 15 augusti.

Villkoren för att man inte behöver visum är följande:

• Uppehälle på högst 15 dagar/14 nätter
• Den resande ska ha ett svenskt pass som är giltigt i minst 6 månader från inresedatumet
• Giltig returbiljett/dokument för utresa inom de 15 dagarna/14 nätterna från inresedatumet

Var uppmärksam på, att det ska ha gått minst 30 dagar sedan utresan för ett visum fritt uppehälle, innan du kan resa in i Vietnam igen på ett visumfritt uppehälle.

Varar din resa mer än 15 dagar ska du som svensk medborgare ansöka om visum till Vietnam, det så kallade e-visum som gäller vid uppehälle och resor i upp till 30 dagar. Ansökan görs via den officiella sidan e-visum Vietnam, där du ska ladda upp en bild av ditt pass samt en passbild (max. 1 024 kB). Dessutom ska du fylla i ett antal personuppgifter samt din adress under vistelsen i Vietnam. Här föreslår vi att du fyller i adressen till vår agent i Vietnam. Den hittar du på vårt servicebrev som du får tillsammans med din resebekräftelse.

Ett e-visum kostar 25 USD och betalas via nätet när du ansöker, så ha ditt bankkort nära till hands när du börjar. Du får sedan en bekräftelse på din ansökan via e-post. I mejlet finns även en unik registreringskod markerad i fetstil (20 tecken).

Svaret på själva ansökan om e-visum får du efter 3 arbetsdagar. Använd den här länken för att se svaret: Svar på e-visum. Här loggar du in med den registreringskod du fick i bekräftelsemejlet, din e-postadress samt ditt födelsedatum. Ditt visum ska skrivas ut och tas med tillsammans med ditt pass, som visas upp när du anländer till Vietnam.

Vi rekommenderar att du ansöker om visum i god tid.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Har du frågor om ditt visum, rekommenderar vi att du kontaktar den vietnamesiska ambassaden:

Embassy of the Socialist Republic of Vietnam
Örby Slottsvägen 26
125 71 Älvsjö
Stockholm
Sweden

Tel: 08-556 210 71
E-mail: info@vietnamemb.se

9. Valuta

Den vietnamesiska valutan heter dong (VND). Det är en skyddad valuta; det betyder att den inte kan köpas i förväg och att du först kan växla i Vietnam. På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen för både amerikanska dollar och svenska kronor. Det rekommenderas att du tar med dig amerikanska dollar i kontanter som du vid ankomst kan växla på ett officiellt växelkontor. Dessutom tar många butiker och marknader emot amerikanska dollar. Vanliga kreditkort som Visa och Mastercard är vanliga och det finns  uttagsautomater (ATM) i alla städer. Kreditkort används på hotell, många restauranger och butiker, men inte på små lokala marknader.

10. Prisnivå

Generelt er der et lavt prisniveau i Vietnam. Nedenstående guide er for byerne. Typisk er priserne lavere på landet, og udvalget er mindre.

 • Mat:
  – Mat från gatukök från 10.000 VND
  – Restaurang med västerländsk mat från 100.000 VND
  – Restaurang med vietnamesisk mat från 40.000 – 100.000 VND
 • Dryck:
  – Läsk 8.000 – 15.000 VND
  – Öl 8.000 – 20.000 VND
  – Juice 30.000 VND
  – Vatten 10.000 VND
  – Sprit och drinkar från 60.000 VND
 • Övriga varor:
  – Shorts/t-shirts 80.000 – 200.000 VND (kom ihåg att alltid pruta om priset när du köper kläder)
  – DVD-filmer 15.000 – 30.000 VND
  – SIM-kort upp till 50.000 VND
  – Billig telefon 200.000 – 300.000 VND
11. Dricks

Dricks är välsett men det är upp till dig om du vill ge dricks, och du kan ge så mycket eller så lite du vill. Nedan är en vägledande nivå:

 • Piccolo: 1 – 2 usd per rum
 • Städerska: 1 usd per dag
 • Guider: 5 – 10 usd per dag per person beroende på servicen
 • Chaufförer: 2 – 5 usd per dag per person beroende på servicen
 • Restauranger: i moderna restauranger ingår dricks ibland i priset och därför finns det ingen anledning att lägga extra pengar. I lokala restauranger förväntar man inte dricks, men du kan lägga ett par mynt på bordet när du går.

Dricksen i vår guide anges i USD, men lämnas i den lokala valutan på resmålet.

12. Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Vietnam varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
Vid sommartid:  +5 timmar. Det vill säga när kl. är 12 i Sverige, är kl. 17 i Vietnam.
Vid vintertid: +6  timmar. Det vill säga när kl. är 12 i Sverige, är kl. 18. i Vietnam.

13. Elektricitet

Vietnam har inte standardiserad ström eller standardiserade uttag. Därför kan du uppleva allt från 110 till 230 volt. Uttagen kan både vara 2 och 3 hål, till runda eller platta ben beroende på var du är. Därför ska du se till att ta med dig en adapter på resan, om du skulle behöva ladda kamera, telefon eller din bärbara.

14. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Vietnam är +84. Det kan vara dyrt att ringa hem från Vietnam eller att ta emot telefonsamtal. Det finns internetcaféer i de flesta större städer och det finns wifi på de flesta hotell.

15. Säkerhet

Vietnam är ett mycket säkert land att resa i. Kriminalitet mot turister begränsar sig oftast till få tillfällen av fickstölder och kan undvikas med vanligt sunt förnuft. Visa inte dyra smycken och stora kontantbelopp. Följ alltid guidens råd och rekommendationer och så är det ingen fara.

16. Mat och dryck

Vietnamesisk mat doftar gott, smakar fantastiskt, är nyttig och influerad av det franska, thailändska, kinesiska och delvis det indiska köket. Den populäraste rätten heter ”pho” och kallas ofta ”landets själ”. Det är en nudelsoppa som äts varje dag oftast till frukost. Den serveras i de flesta restauranger och gatukök. Var inte rädd för att prova gatuköken, här väntar ofta fantastiska matupplevelser. Prova t.ex:

 • Nem ran eller cha gio (stekta vårrullar med olika innehåll)
 • Banh chung (rismjölskaka ofta ångkokta i bananblad)
 • Gio lua (mager fläskköttspaté)
 • Banh cuon (ångkokta vårrullar av rismjöl)
 • Banh my (baguette med paté eller ägg)
 • Mi voi thit bo/ga (nudlar med nötkött eller kyckling)

Drick alltid bara vatten från flaska. Flaskvatten är billigt och kan köpas överallt. Drick aldrig vatten från vattenkranar.

17. Helgdagar
 • Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

  Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

20. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

21. Ditt bagage

Vi använder många olika flygbolag till Vietnam, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta. Om din resa involverar en inrikessträcka i Vietnam, kan du maximalt ta med dig 20 kg.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så ta därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

22. Transport till och från flygplatser

Vid ankomst till olika flygplatser i Vietnam hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med Asiatours.se på. Vid avresa skjutsas ni återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till Vietnam.

23. Etikett och kulturella skillnader

Att uppleva skillnader i kultur och etikett är ett av nöjena med att resa och det är viktigt att respektera dessa skillnader. På svenska säger vi ”att man ska ta seden dit man kommer” och därför ger vi här några råd och tips som kan ge er en ännu bättre upplevelse av Vietnam.

 • Undvik att visa ilska. Att visa frustrationer eller ilska genom att ropa och vara oförskämd är mycket oartigt och nedlåtande och leder inte till något bra.
 • Undvik att peka med fingrarna, använd istället hela handen. Det anses vara stötande att peka finger.
 • Visa inte ömhet offentligt, t.ex att kramas eller att kyssas, det uppfattas anstötligt. Det är extremt sällan man ser par gå hand i hand.
 • Undvik att bära korta shorts, lårkorta kjolar och tank tops. Framför allt vid tempel och där bara få turister färdas.
 • Ta alltid av skorna när du går in i ett privat hem eller i ett tempel.
 • Bada inte naken och sola inte topless, det anses vara oanständigt – även på stranden.
 • Ta av dig hatten när du går in i ett tempel eller om du kontaktar äldre eller magistratpersoner, häribland munkar.
 • Rör inte barns huvuden, det anses föra otur med sig (vietnameserna rör axlar och armar istället).
 • Undvik att stoppa/lämna ätpinnarna i risskålen, lägg dem bredvid. Om de lämnas spretande i risskålen påminner de om rökelsestickor som man tänder i templen till ära för de döda.
 • Använd alltid antingen båda händerna eller höger hand när du ger något till andra eller tar emot något från andra. Använd aldrig bara vänster hand.
24. Donationer och gåvor

Det finns fattigdom i vissa områden av Vietnam och därför har våra lokala samarbetspartners gett oss dessa riktlinjer när det gäller donationer och gåvor.

 • Ge ALDRIG pengar till tiggare, framför allt inte barn. Om du ger pengar till tiggare, förstärker det intrycket av att tiggeri är ett acceptabelt sätt att leva. Om barn får pengar genom att tigga, kommer föräldrarna hellre skicka dem på gatan för att tigga istället för att skicka iväg dem till skolan.
 • Undantaget är handikappade och gamla människor som man gärna får ge en slant
 • Ge ALDRIG godis till barn i de byar du besöker på resan
 • Låt bli att tro att du ska ge materiella saker. Oftast är det bäst att dela din tid, dela leenden och erbjuda din vänskap.
25. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 103 68
info@asiatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Populära rundresor
Balis höjdpunkter
Balis höjdpunkter
Få oförglömliga upplevelser.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.