Tel: 08-124 103 68 | Mån - Fre 9 - 16
StartsidanPraktisk infoSri Lanka

Praktisk information om Sri Lanka

1. Följande ingår inte i våra paketresors priser
 • Lokala flygplatsavgifter
 • Måltider förutom de nämnda
 • Avbeställningsskydd och reseförsäkringar
 • Ev. dricks
 • Visum, 35 USD per person (Gratis för barn under 12 år)
 • Vaccinationer
2. Klimat i Sri Lanka

Sri Lanka har ett tropiskt klimat med torrtid och regntid. Vid kusten ligger temperaturen mellan 25 till 35 grader året runt. På höglandet och i bergen ligger temperaturen dock lägre, ca. 15 till 20 grader, och framför allt på kvällen och natten kan du behöva en varm tröja. Dessutom kan du behöva lite varmare kläder på morgonsafariutflykterna.

Torrtiden och regntiden infaller dock olika på olika delar av ön. Från maj till augusti härjar Yala-monsunen och för med sig regn till öns sydvästra del. Här varar torrtiden från december till mars. Från oktober till januari härjar Maha-monsunen och det regnar i de norra och östra delarna av ön. Här är den torra säsongen från maj till september. Den norra och östra delen av Sri Lanka är relativt torr med runt 1000 mm regn om året. Dessutom kan det komma kraftiga regnskurar året runt. Oftast  är vädret riktigt skönt efteråt – luften rensas och blir alldeles klar.

3. Reseform

Utflykter och transfers försiggår i mindre internationella grupper med engelsktalande guider.

4. När reser man till Sri Lanka?

Man kan resa till Sri Lanka året runt. Från april till september är det bäst att ha solsemester-delen på östkusten i Passikudah. Från december till mars är det bäst att ha solsemester-delen på sydvästkusten i Hikkaduwa.

5. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Asiatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

6. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.

Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

7. Språk

Det finns två officiella språk på Sri Lanka: singalesiska och tamilska. Dessutom är engelska erkänt som det tredje officiella språket som binder ihop de två andra språken. Som turist kan du absolut klara dig på engelska, som riktigt många talar.

8. Vaccinationer

Vi råder dig alltid att kontakta en specialistläkare, din husläkare eller en auktoriserad vaccinationsklinik för att få ny och uppdaterad information gällande vaccinationer och eventuell förebyggande medicin.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat asiatiskt land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

www.vaccinationsguiden.se kan du läsa ytterligare om vaccination vid resor till Sri Lanka.

9. Visum

Svenska medborgare får turistvisum på 30 dagar vid inresa i Sri Lanka. Villkoren är att: 1) du i förväg har gjort en ETA-registrering på www.eta.gov.lk , 2) ditt pass ska vara giltigt i 6 månader utöver vistelsens varaktighet, 3) du har en returflygbiljett och 4) att du har tillräckligt mycket pengar med dig.

Kolla också UD:s hemsida, http://www.regeringen.se/sb/d/9326 för mer information. Du är självklart också välkommen att fråga oss.

10. Valuta

Sri Lankas valuta heter Sri Lankan Rupee (LKR). En Rupee är lika med 100 cent. På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen för både amerikanska dollar och svenska kronor. Vi rekommenderar att du tar med antingen euro eller amerikanska dollar i kontanter som du vid ankomsten kan växla på ett officiellt växelkontor. Vanliga kreditkort som Visa och Mastercard är vanliga och det finns uttagsautomater (ATM) i alla städer. Kreditkort används på hotell, många restauranger och butiker, men inte på små lokala marknader.

11. Dricks

Dricks är välsett, men det är upp till dig om du vill ge dricks och du kan ge så mycket eller så lite du vill. Nedan är en vägledande nivå:

 • Chaufför/guide – US$ 20 pr. dag, per familie
 • Bärare – US$ 1 per väska/koffert
 • Städerska – US$ 2 pr. dag, per familie
12. Tidsskillnad

Sri Lanka är 3½ timme före svensk tid vid sommartid och 4½ timme vid vintertid.

13. Elektricitet

Sri Lanka har 230 V. Kontakterna har tre runda ben, ett tjockt och två tunnare ben som är placerade i en trekant. Asiatours rekommenderar att du tar med dig en adapter på resan.

14. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Sri Lanka er +94. Det kan vara dyrt att ringa hem från Sri Lanka eller att ta emot telefonsamtal. Det finns internetcaféer i de flesta större städer och det finns wifi på de flesta hotell.

15. Säkerhet

Sri Lanka är generellt sett ett säkert land att resa i, men det finns dock ett par områden i norra ändan av ön där resor inte rekommenderas. Här kommer du inte förbi på våra rundresor.  Efter inbördeskriget, som slutade år 2009, prioriteras säkerheten mycket högt. Vanlig kriminalitet mot turister begränsar sig oftast till att lura till sig pengar till icke-existerande välgörenhetsorganisationer samt fickstölder. Detta kan ofta undvikas genom normalt sunt förnuft. Ge ALDRIG pengar till tiggare. Följ alltid guidens råd och vägledning när det gäller säkerhet, och så är det ingen fara.

16. Mat och dryck

Det finns mycket fantastiskt bra och välsmakande mat på Sri Lanka. Landet är präglat av en stor kryddproduktion och det kommer till uttryck i maten. ”Turistmagar” är inte ett stort problem på Sri Lanka. En gyllene regel är dock att undvika sallad och övrig råkost. Använd scoutrådet: ”koka det, stek det eller glöm det!”  En annan ofrånkomlig regel är: Drick alltid bara vatten från flaska. Flaskvatten är billigt och kan fås överallt. Drick aldrig vatten från vattenkranar.
Klassiska rätter från Sri Lanka är:

 • Kottu eller Koththu Roti består av bröd med grönsaker, ägg, kryddor och kanske kött.
 • Hoppers är rismjölsbröd som oftast serveras med lunimiris
 • Lunimiris är en blandning av chili, kryddor och salt
 • Lamprais är ris kokt i en fond med curry och med små frikadeller som rullas in i ett bananblad och bakas i ugnen.
 • Kiribath är gröt, eller en form av kaka, som består av ris kokt i kokosmjölk.
17. Helgdagar

Sri Lanka är ett multikulturellt land där de fyra stora världsreligioner alla är representerade. Det avspeglar sig också i antalet helgdagar i Sri Lanka.

 • 1 januari 2014 – Nyårsdag
 • 13 januari 2014 –Milad un Nabi (profeten Muhammads födelsedag)
 • 14 januari 2014 – Tamil Thai Pongal-dag
 • 15 januari 2014 – Duruthu-fullmåne Poya-dag
 • 4 februari 2014 – Nationaldag
 • 14 februari 2014 – Navam-fullmåne Poya-dag
 • 27 februari 2014 – Mahashivratri
 • 16 mars 2014 – Medin Fud-månad Poya-dag
 • 13 april 2014 – Singalesiskt och tamilskt nyår
 • 15 april 2014 – Bak-fullmåne Poya-dag
 • 18 april 2014 – Långfredag
 • 1 maj 2014 – Arbetarrörelsens dag
 • 6 maj 2014 – Vesak (Buddhas födelsedag)
 • 13 juni 2014 – Poson-fullmåne Poya-dag
 • 12 juli 2014 – Esala-fullmåne Poya-dag
 • 28 juli 2014 – Eid al-Fitr (avslutningen på Ramadan)
 • 10 augusti 2014 – Nikini-fullmåne Poya Dag
 • 9 september 2014 – Binara-fullmånen Poya-dag
 • 4 oktober 2014 – Eid al-Adha (offerfest)
 • 7 oktober 2014 – Vap-fullmåne Poya-dag
 • 24 oktober 2014 – Diwali (Ljusfest)
 • 5 november 2014 – Il-fullmånedag Poya-dag
 • 6 december 2014 – Unduvap-fullmåne Poya-fag
 • 25 december 2014 – Juldagen
18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass.  Om du har synpunkter på resplanen eller upptäcker något fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

20. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

21. Resväska och handbagage

Vi använder många olika flygbolag till Sri Lanka, därför kan det variera hur mycket och hur många kg du får ha med dig i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på www.checkmytrip.com eller kontakta oss om du har frågor.

Du och den du reser med bör packa resväskorna så att ni båda kan undvara den ena resväskan om en skulle ha otur och mista den. Det kommer ni säkert inte att uppleva, men risken finns. Händer det, kan det gå ett par dagar innan resväskan skickas till det hotell du bor på.

Se till att ha alla viktiga papper och saker du inte kan undvara i handbagaget: pass, visum, flygbiljett, försäkringar, kreditkort, pengar, recept och nödvändig medicin. Dessutom kameran, kikaren, datorn samt laddare och adapter.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så ta därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

22. Transport till och från flygplatser

Vid ankomst i Colombo hämtas du av vår lokala agent, som kommer att stå med en skylt med Asiatours i ankomsthallen. Vid avresa skjutsas du återigen till flygplatsen. Du kommer att få veta när du ska hämtas av vår lokala agent i Sri Lanka.

23. Etikett och kulturella skillnader

Att uppleva skillnader i kultur och etikett är ett av nöjena med att resa och det är viktigt att respektera dessa skillnader. På svenska säger vi ”att man ska ta seden dit man kommer” och därför ger vi här några råd och tips som kan ge er en ännu bättre upplevelse av Sri Lanka.

 • Det är vanligt att äta med fingrarna i Sri Lanka.
 • Ta alltid av skorna när du går in i ett privat hem, en moské eller ett tempel.
 • Undvik att bära korta shorts, lårkorta kjolar och tank tops vid tempel och kyrkor
 • Använd alltid antingen båda händerna eller höger hand när du ger något till andra eller tar emot något från andra. Använd aldrig bara vänster hand.
 • Rör inte barns huvuden eftersom detta anses vara otursbringande
 • Visa inte ömhet offentligt, t.ex att kramas eller att kyssas, det uppfattas anstötligt.
 • Bada inte naken och sola inte topless, det anses vara oanständigt – även på stranden.
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 103 68
info@asiatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Populära rundresor
Balis höjdpunkter
Balis höjdpunkter
Få oförglömliga upplevelser.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!