• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Sri Lanka

Praktisk information om Sri Lanka

Praktisk information om Sri Lanka

1. Klimat i Sri Lanka

Sri Lanka har tropiskt klimat med skiftande torrperioder och regnperioder beroende på om man befinner sig i öns västra och sydvästra delar eller de norra och östra delarna. Vid alla öns kuster ligger temperaturen mellan 25 och 35 grader året runt, medan temperaturerna på höglandet och i bergen ligger lite lägre, på 15–20 grader. På kvällen och natten kan det vara skönt med en varm tröja. Du kan också få användning för varma kläder på morgonsafariturer.

På hela Sri Lanka är det ovanligt att regnperioden består av flera dagars regnväder. I stället uppstår häftiga regnskurar året runt, där det efterföljande vädret ofta är riktigt skönt – luften är frisk och helt klar.

Sri Lankas västra och sydvästra delar:
Torrperioden pågår ungefär från december till april i sydvästra Sri Lanka, medan Yala-monsunen som blåser ungefär från maj till augusti för med sig regn, och därmed också regnperioden, till den här delen av ön.

Städer i detta område: Hikkaduwa, Mirissa, Galle, Yala och Kataragama i syd och sydväst samt Negombo och Colombo på västkusten.

Sri Lankas norra och östra delar:
Maha-monsunen för med sig regnperioden till de norra och östra delarna av Sri Lanka ungefär från oktober till januari, medan torrperioden pågår ungefär från maj till september. Trots detta är den norra och östra delen ett förhållandevis torrt område med bara runt 1°000 mm regn per år.

Städer i detta område: Jaffna och Passikudah på nord- och östkusten.

Höglandet och bergen på Sri Lanka:
Den mest behagliga medeltemperaturen på höglandet hittar du från januari till maj, medan det kommer mest regn från april till januari. Områdets blötaste månad är oktober, så den bör du undvika om du inte är så förtjust i regn.

Städer i detta område: Nuwara Eliya, Ella, Haputale, Kandy, Sigiriya och Anuradhapura.

2. Reseform

Resan föregår i internationella grupper på max 14 personer och med endast Asiatours egna gäster. Alla nämnda utflykter och transfer är med en engelsktalande guide.

3. När reser man till Sri Lanka?

Man kan resa till Sri Lanka året runt. Från april till september är det bäst att ha solsemester-delen på östkusten i Passikudah. Från december till mars är det bäst att ha solsemester-delen på sydvästkusten i Hikkaduwa.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Asiatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.

Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Språk

Det finns två officiella språk på Sri Lanka: singalesiska och tamilska. Dessutom är engelska erkänt som det tredje officiella språket som binder ihop de två andra språken. Som turist kan du absolut klara dig på engelska, som riktigt många talar.

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

8. Pass och visum

Pass och visum

Pass:

Som svensk medborgare ska du ha ett giltigt, svenskt pass. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader från ankomstdatum.

Visum:

Som svensk medborgare måste du ha visum till Sri Lanka.

Vid ankomst till Sri Lanka ställs ett 30-dagars turistvisum ut, förutsatt att följande villkor är uppfyllda:

 • Att du innan resan har ansökt om ETA (Electronic Travel Authorization) och detta har godkänts
 • Att ditt pass är giltigt minst 6 månader från ankomstdatum
 • Att du har en giltig returbiljett

Din ETA-ansökan ska behandlas genom den officiella sidan Sri Lanka Electronic Travel Authorization System.

Vi rekommenderar att du noga läser igenom villkoren, som du hittar här. Efter att du har läst igenom villkoren klickar du på ”I agree”, varefter nästa sida öppnas. Här klickar du på ”Apply for an individual tourist ETA” och sidan med din ETA-ansökan öppnas.

Innan du fyller i din ETA-ansökan ska du ha följande saker redo:

 • Ditt pass
 • Ditt kreditkort (MasterCard, Visa eller American Express)

ETA-ansökan kräver att du fyller i en rad personuppgifter samt din adress i Sri Lanka. Här föreslår vi att du skriver adressen på det första hotellet du ska bo på. Namnet på hotellet framgår av din bekräftelse av resan.

När du har fyllt i din ansökan skickas du vidare till betalningssidan, där du kan betala med ett av ovan nämnda kreditkort. ETA kostar 35 USD per vuxen och är gratis för barn under 12 år. När betalningen har gått mottagits får du en bekräftelse via e-post.

Du får svar på din ETA-ansökan inom 24 timmar.

Ditt ETA-godkännande är giltigt i 3 månader från utställningsdatum och ska skrivas ut och tas med tillsammans med ditt pass, som visas upp vid ankomst till Sri Lanka.

Vanliga frågor och svar om ETA finns här.

Har du fler frågor rekommenderar vi att du kontaktar Sri Lankas immigration på telefon +94 719 967 888 eller via e-post till eta@immigration.gov.lk.

Du kan läsa mer om Sri Lankas visumregler på utrikesministeriets hemsida.

9. Valuta

Sri Lankas valuta heter Sri Lankan Rupee (LKR). På www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen för både amerikanska dollar och svenska kronor. Vi rekommenderar att du tar med antingen euro eller amerikanska dollar i kontanter som du vid ankomsten kan växla på ett officiellt växelkontor. Vanliga kreditkort som Visa och Mastercard är vanliga och det finns uttagsautomater (ATM) i alla städer. Kreditkort används på hotell, många restauranger och butiker, men inte på små lokala marknader.

10. Dricks

Dricks är välsett, men det är upp till dig om du vill ge dricks och du kan ge så mycket eller så lite du vill. Nedan är en vägledande nivå:

 • Chaufför/guide – US$ 20 pr. dag, per familie
 • Bärare – US$ 1 per väska/koffert
 • Städerska – US$ 2 pr. dag, per familie

Dricksen i vår guide anges i USD, men lämnas i den lokala valutan på resmålet.

11. Tidsskillnad

Sri Lanka är 3½ timme före svensk tid vid sommartid och 4½ timme vid vintertid.

12. Elektricitet

Sri Lanka har 230 V. Kontakterna har tre runda ben, ett tjockt och två tunnare ben som är placerade i en trekant. Asiatours rekommenderar att du tar med dig en adapter på resan.

13. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Sri Lanka er +94. Det kan vara dyrt att ringa hem från Sri Lanka eller att ta emot telefonsamtal. Det finns internetcaféer i de flesta större städer och det finns wifi på de flesta hotell.

14. Säkerhet

Sri Lanka är generellt sett ett säkert land att resa i, men det finns dock ett par områden i norra ändan av ön där resor inte rekommenderas. Här kommer du inte förbi på våra rundresor.  Efter inbördeskriget, som slutade år 2009, prioriteras säkerheten mycket högt. Vanlig kriminalitet mot turister begränsar sig oftast till att lura till sig pengar till icke-existerande välgörenhetsorganisationer samt fickstölder. Detta kan ofta undvikas genom normalt sunt förnuft. Ge ALDRIG pengar till tiggare. Följ alltid guidens råd och vägledning när det gäller säkerhet, och så är det ingen fara.

15. Mat och dryck

Det finns mycket fantastiskt bra och välsmakande mat på Sri Lanka. Landet är präglat av en stor kryddproduktion och det kommer till uttryck i maten. ”Turistmagar” är inte ett stort problem på Sri Lanka. En gyllene regel är dock att undvika sallad och övrig råkost. Använd scoutrådet: ”koka det, stek det eller glöm det!”  En annan ofrånkomlig regel är: Drick alltid bara vatten från flaska. Flaskvatten är billigt och kan fås överallt. Drick aldrig vatten från vattenkranar.
Klassiska rätter från Sri Lanka är:

 • Kottu eller Koththu Roti består av bröd med grönsaker, ägg, kryddor och kanske kött.
 • Hoppers är rismjölsbröd som oftast serveras med lunimiris
 • Lunimiris är en blandning av chili, kryddor och salt
 • Lamprais är ris kokt i en fond med curry och med små frikadeller som rullas in i ett bananblad och bakas i ugnen.
 • Kiribath är gröt, eller en form av kaka, som består av ris kokt i kokosmjölk.
16. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

17. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

18. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

19. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

20. Ditt bagage

Vi använder många olika flygbolag till Sri Lanka, därför kan det variera hur mycket och hur många kg du får ha med dig i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på www.checkmytrip.com eller kontakta oss om du har frågor.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så ta därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

21. Transport till och från flygplatser

Vid ankomst i Colombo hämtas du av vår lokala agent, som kommer att stå med en skylt med Asiatours i ankomsthallen. Vid avresa skjutsas du återigen till flygplatsen. Du kommer att få veta när du ska hämtas av vår lokala agent i Sri Lanka.

22. Etikett och kulturella skillnader

Att uppleva skillnader i kultur och etikett är ett av nöjena med att resa och det är viktigt att respektera dessa skillnader. På svenska säger vi ”att man ska ta seden dit man kommer” och därför ger vi här några råd och tips som kan ge er en ännu bättre upplevelse av Sri Lanka.

 • Det är vanligt att äta med fingrarna i Sri Lanka.
 • Ta alltid av skorna när du går in i ett privat hem, en moské eller ett tempel.
 • Undvik att bära korta shorts, lårkorta kjolar och tank tops vid tempel och kyrkor
 • Använd alltid antingen båda händerna eller höger hand när du ger något till andra eller tar emot något från andra. Använd aldrig bara vänster hand.
 • Rör inte barns huvuden eftersom detta anses vara otursbringande
 • Visa inte ömhet offentligt, t.ex att kramas eller att kyssas, det uppfattas anstötligt.
 • Bada inte naken och sola inte topless, det anses vara oanständigt – även på stranden.
23. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra
Kontakta resekonsulten Mira Lindholm

Skriv till:
info@asiatours.se

Ring till:
08-124 103 68

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9 - 16

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Asiatours.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.