• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden

Praktisk information om Laos

Praktisk information om Laos

Praktisk information om Laos

1. Klimat i Laos

Klimatet i Laos är varmt och tropiskt och temperaturerna är varma året om, även om det kan finnas skillnad mellan låg- och högland såväl som mellan norr och söder. Året kan delas upp i två säsonger: torrsäsongen och regnsäsongen.

Torrsäsongen varar ungefär mellan november och april. Under denna period är temperaturerna behagligt varma, med många soltimmar och ett begränsad antal regnskurar.

Mot slutet av säsongen stiger temperaturerna och det kan bli mycket varmt.

Regnperioden sträcker sig ungefär från maj till oktober. Perioden är varmare än torrsäsongen och det regnar mer. Regnet faller som regel i kraftiga regnskurar nattetid eller under tidiga morgontimmar och varar sällan mer än ett par timmar. De ökade regnmängderna gör i gengäld att luften rensas, vädret klarnar upp och naturen blir grön och frodig.

Även om det faller en del regn under några månader, är temperaturerna fortsatt höga.

Väderstatistik för Luang Prabang JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 27 31 33 34 34 32 32 32 32 31 29 26
Genomsnittlig min. temperatur 14 16 18 21 24 25 24 24 23 21 18 14
Nederbörd i mm 15 19 30 108 147 258 228 289 173 126 40 10
Väderstatistik för Vang Vieng: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 28 31 33 34 33 32 31 31 31 31 30 28
Genomsnittlig min. temperatur 14 15 18 21 23 24 24 23 23 21 18 14
Nederbörd i mm 9 18 49 174 369 489 840 662 508 115 44 23
Väderstatistik för Vientiane: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 28 30 33 34 33 32 31 31 31 31 30 28
Genomsnittlig min. temperatur 16 19 22 24 27 25 25 25 24 23 19 17
Nederbörd i mm 8 13 34 85 246 280 272 335 297 78 11 3
2. Reseform

Resan föregår i internationella grupper på max 14 personer och med endast Asiatours egna gäster. Alla nämnda utflykter och transfer är med en engelsktalande guide.

3. När ska man resa till Laos?

Laos bjuder på många, spännande upplevelser året runt.

Under torrsäsongen (ungefär november till april), som också anses vara Laos högsäsong, kan du förvänta varmt väder, solsken och få skyfall, medan regnsäsongen (ungefär maj till oktober) bjuder på ännu varmare väder och mer regn, men i gengäld också en frodigare, grönare natur samt färre besökare.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Asiatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.

Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Språk

I Laos är språket lao, eller laotiska, men som turist är det inga problem att ta sig fram på engelska. Laotierna har också ett eget skriftspråk, som är okänt för det västerländska ögat. Här har ni en lista på några ord som kan hjälpa under er semester:

Hej: Sabaidee
Tack: Khob Jai
Tack så mycket: Khob Jai lai Lai
Ja: Chao
Nej: Bor
Inte stark: BorPhet
Ursäkta: Khorthod
Hej då: La gone

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

8. Visum

Som svensk medborgare ska du ha visum till Laos, vilket du får vid ankomsten till flygplatsen. Precis som vid andra internationella resor måste du ha ett giltigt svenskt pass. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresa från Laos.

För att få ditt turistvisum ska du ha med dig ditt pass, två passfoton och 30 USD i kontanter.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Du är självklart också välkommen att fråga oss.

9. Valuta

Den laotiska valutan heter kip (LAK). Det är en skyddad valuta; det betyder att den inte kan köpas i förväg och att du först kan växla när du kommer till Laos.

På www.riksbank.se  kan du alltid se den aktuella kursen. Det rekommenderas att du tar med dig amerikanska dollar i kontanter (helst stora sedlar som 20, 50 eller 100 USD), som du vid ankomst kan växla på ett officiellt växelkontor. Du ska inte räkna med att du kan växla en stor amerikansk sedel och få små amerikanska sedlar tillbaka. Därför rekommenderar vi också att du tar med några amerikanska dollar i kontanta småsedlar (1, 5 och 10 USD ).

På många ställen föredrar man amerikanska dollar (eller i närheten av gränsen till Thailand även thailändska bath) som betalning. Vanliga kreditkort så som Visa och Mastercard kan användas i Luang Prabang, Vang Vieng och Vientiane, där du också hittar uttagsautomater (ATM). Uttagsautomater är därutöver inte vanliga och du kan inte räkna med att kunna betala med kreditkort på särskilt många ställen.

10. Prisnivå

Laos är generellt sett ett av fjärran Österns allra billigaste land, framför allt på lokala produkter. Detta gäller dock inte om varorna ska importeras, då är priserna oftast högre än i grannländerna. Prisguiden nedan är vägledande och gäller för städerna. Vanligtvis är priserna lägre på landet och det är mindre att välja mellan.

 • Mat i gatukök:
  Nudelsoppa: 15.000 kip
  Nudlar med fläskkött eller kyckling samt grönsaker: 15.000 kip
  Baguette: 15.000 kip
 • Mat på restaurang:
  Restaurang med västerländsk mat från 45.000 kip
  Restaurang med laotisk fast meny från 60.000 kip
 • Drycker:
  Läsk 7.000 kip
  Öl (laotisk flaska) 12.000 kip
 • Övriga varor:
  T-shirt/väska mellan 30.000 och 150.000 kip
  Telefon mellan 200.000 och 250.000 kip
  SIM-kort mellan 10.000 och 30.000 kip
  Hyra cykel från 20.000 kip
11. Dricks

Dricks är välsett, men det är upp till dig om du vill ge dricks och du kan ge så mycket eller så lite du vill. Här kan du se en vägledande nivå:

 • Piccolo: 1 USD
 • Städerska: 1 USD per dag
 • Guider: 5 – 10 USD per dag per person beroende på servicen
 • Chaufförer: 3 – 5 USD per dag per person beroende på servicen
 • Restauranger: i moderna restauranger ingår dricks ibland i priset och därför finns det ingen anledning att lägga mer pengar. I lokala restauranger förväntas inte dricks, men du kan lägga några småmynt på bordet när du går.

Dricksen i vår guide anges i USD, men lämnas i den lokala valutan på resmålet.

12. Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Laos varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
Vid sommartid: +5 timmar. Det vill säga när kl. är 12 i Sverige, är kl. 17 i Laos.
Vid vintertid: +6 timmar. Det vill säga när kl. är 12 i Sverige, är kl. 18 i Laos.

13. Elektricitet

Laos har vanligtvis 230 volt. På de flesta ställen är kontakterna som våra, alltså två runda. Men det kan finnas andra typer och därför är det smart om man ser till att ha med sig en adapter på resan, så att du kan använda andra sorters uttag.

14. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Laos är +856. Det kan vara dyrt att ringa hem från Laos eller att ta emot telefonsamtal, kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag om täckning och priser för att ringa. Om du måste ringa eller skicka sms kan det vara en bra idé att köpa ett lokalt SIM-kort. Det finns internetcaféer i de flesta större städer och det finns wifi på de flesta hotell.

15. Säkerhet

Laos är generellt sett ett mycket säkert land att resa i. Kriminalitet i allmänhet, och framför allt mot turister, är ytterst begränsat och kan undvikas med vanligt sunt förnuft. Undvik att visa dyra smycken och stora kontantbelopp.

Laos var det mest bombade landet under Vietnamkriget och det grävdes ner stora mängder landminor. Framför allt i östra delen av landet – och det vill säga utanför de vanliga turistområdena – ligger det fortfarande odetonerade bomber (UXO=unexploded ordinance) och det finns också områden där man inte har röjt landminorna. Dessa områden ligger dock utanför de områden våra rundresor kommer till och generellt utanför turistområdena. På Krukslätten besöker vi BARA områden som har röjts för landminor och bomber. Följ alltid guidens råd och rekommendationer angående säkerhet och då är det ingen fara.

16. Mat och dryck

Det traditionella, laotiska köket använder mycket vilt, vildsvin och sötvattenfiskar. Ingrediensernas färskhet är av stor vikt och laotierna vill gärna laga mat från grunden. kryddor som galangal och citrongräs används i nästan allt, och padaek (laotisk fisksås) serveras till alla måltider. Ett par användbara mat-termer är:

 • Lap: en traditionell rätt med en stark, kryddig blandning av marinerat kött och/eller fisk, som ibland serveras rå
 • Khao Nie: klibbigt ris. (Precis som i grannländerna är ris huvudföda. Här föredrar de klibbigt ris som bryts och formas till små bollar med fingrarna och risbollarna doppas i såsen för att få med den)
 • Tamarkhong: papaya-sallad
 • Markphet: chili

Drick alltid bara vatten från flaska. Flaskvatten är billigt och kan fås överallt. Drick aldrig vatten från vattenkranar. Fråga alltid om vattnet i isbitarna kommer från flaskvatten.

17. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

20. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

När du checkar in tilldelas du en plats på flyget. Om du har speciella önskemål, kan du göra en platsbokning via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt i deras meny som heter ”manage my booking”. Var uppmärksam på att de flesta flygbolag tar betalt för en platsbokning, därför ska du ha ditt kreditkort redo när du bokar platser. Du kan oftat boka platser från att du har bokat din resa fram till 48 timmar innan avresa, men detta kan vairera hos olika flygbolag.

Många flygbolag erbjuder dessutom en uppgradering med extra benplats och komfort, tex. Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Denna uppgradering kan du göra via flygbolagets hemsida, mot betalning.

Vi vill också uppmärksamma er på att flygbolaget bestämmer över alla platser på flyget, vilket betyder att de har rätt att ändra en bokning, även om denna är betald.

Om du inte bokar en plats innan avresa, får du en plats när du checkar in.

21. Ditt bagage

Vi använder många olika flygbolag till Laos, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta. Om din resa involverar en inrikessträcka i Laos, kan du maximalt ta med dig 20 kg.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så ta därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

22. Transport till och från flygplatser

Vid ankomst till olika flygplatser i Laos hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med Asiatours.se på. Vid avresa skjutsas ni återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till Laos.

23. Etikett och kulturella skillnader

Att uppleva skillnader i kultur och etikett är ett av nöjena med att resa och det är viktigt att respektera dessa skillnader. På svenska säger vi ”att man ska ta seden dit man kommer” och därför ger vi här några råd och tips som kan ge er en ännu bättre upplevelse av Laos:

 • Undvik att visa ilska. Att visa frustrationer eller ilska genom att ropa och vara oförskämd är mycket oartigt och nedlåtande och leder inte till något bra. Att bli utskälld är det samma som att göra bort sig och det gillar inte laotierna.
 • Undvik att peka med fingrarna, använd istället hela handen. Det anses vara stötande att peka finger.
 • Visa inte ömhet offentligt, t.ex att kramas eller kyssas, det uppfattas anstötligt. Det är extremt sällan man ser par gå hand i hand. Däremot är det vanligt att vänner går hand i hand.
 • Bada inte naken och sola inte topless, det anses vara fullkomligt oanständigt – det gäller även på hotellområdena.
 • Ta av skorna innan du går in i ett (privat) hus och framför allt i tempel.
 • Laotierna hälsar på varandra med en lätt bockning och med händerna slutna som i bön (utan att fläta ihop fingrarna). Det är artigast att unga inleder hälsningar. För utlänningar och i affärssammanhang är ett (europeiskt) handslag accepterat och vanligt förekommande.
 • Undvik att röra andras huvuden, huvudet anses vara en helig del av kroppen och att röra huvudet med handen anses ge otur.
 • Använd alltid antingen båda händerna eller höger hand när du ger något till andra eller tar emot något från andra. Använd aldrig bara vänster hand.
 • Undvik att bära korta shorts, lårkorta kjolar och tank tops, framför allt vid templen och där bara få turister färdas. Som minimum ska benen vara täckta till knät och axlarna ska vara täckta vid tempelbesök.
 • Ta av skor och hatt innan du går in i ett tempel.
 • Om du sätter dig framför ett ”dai” (Buddha-altare), bör du sitta med dina fötter åt sidan och bort från Buddhan.
 • En kvinna får gärna ta emot och ge något till en munk, men bör aldrig röra vid honom.
 • Visa respekt vid besök i tempel och stäng av mobiltelefon, ta ur öronsnäckor, tala lågmält och undvik oartiga och högljudda samtal.
24. Lokal transport

Infrastrukturen i Laos är bra, men det tar tid att ta sig runt. I Laos används både taxi och tuk-tuk, och man prutar om priset. I Laos finns det också taxi-motorcyklar. Vi avråder er att använda dessa eftersom det ofta händer olyckor med taxi-motorcyklar. Dessutom ersätter många reseförsäkringsbolag inte kostnader i förbindelse med olyckor med taxi-motorcyklar.

25. Donationer och gåvor

Det finns (stor) fattigdom i vissa områden av Laos och därför har våra lokala samarbetspartners gett oss dessa riktlinjer när det gäller donationer och gåvor.

 • Ge ALDRIG pengar till tiggare, framför allt inte barn. Om du ger pengar till tiggare, förstärker det intrycket av att tiggeri är ett acceptabelt sätt att leva. Om barn får pengar genom att tigga, kommer föräldrarna hellre skicka dem på gatan för att tigga istället för att skicka iväg dem till skolan.
 • Undantaget är handikappade och gamla människor som man gärna får ge en slant
 • Ge ALDRIG godis till barn i de byar du besöker på resan
 • Låt bli att tro att du ska ge materiella saker. Oftast är det bäst att dela din tid, dela leenden och erbjuda din vänskap.
26. Resande med begränsad rörlighet

OBS, våra resor är generellt inte anpassade för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Våra mest populära resor
Hit reser andra

Vi använder cookies för att göra vår webbplats mer användarvänlig och relevant för dig, samt för att visa målinriktade annonser. Genom att fortsätta använda vår webbplats accepterar du detta.

Du kan säga nej tack till cookies genom att klicka här. Vi använder en cookie för att komma ihåg ditt val.

Läs mer här.