Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomeResor till Ost- och SydostasienKinaKinas gamla huvudstäder
Kina | 13 dagar:

Kinas gamla huvudstäder

Höjdpunkter på denna resa:

Beijing, Himmelska fridens torg, Förbjudna staden, Sommarpalatset, Kinesiska muren, Xi’an, Terrakottaarmén, Luoyang Longmen-grottorna, Shaolin-klostret, Zhengzhou, Kaifeng, Nanjing, kanalstaden Zhujiajiao, Shanghai.

Följande ingår i resan:

 • Flygresa från Sverige till Beijing och hem från Shanghai
 • 11 nätter på 3- och 4-stjärniga hotell
 • Transport i tåg inkl. platsbiljetter mellan städerna:
  Beijing – Xi’an – Luoyang // Zhengzhou – Nanjing – Shanghai
 • Lokal engelsktalande guide på rundresan
 • 11 x frukost (dag 3-13)
 • 9 x lunch (dag 3-4 & 6-12)
 • Transport i bil eller minibuss med aircondition på utflykterna
 • Dygnet runt-bemannad nödtelefon under hela resan
 • Avresegaranti – resan genomförs vid min. 2 resenärer

Omfattande utflyktspaket ingår:

 • Himmelens Tempelpark, Himmelska fridens torg
 • Förbjudna staden, Rickshawtur i Hutong
 • Sommarpalatset, Kinesiska muren, Den Heliga Vägen, Changling
 • Vildgåspagoden, Moskén, basaren
 • Terrakottaarmén, Xi’ans stadsmur
 • Luoyang Longmengrottorna, Shaolin-templet
 • Henan Provinsmuseum
 • Kaifeng Xiangguo-templet, Drakpaviljongen, Järnpagoden
 • Xuanwusjön, Confucius-templet, presidentpalatset, Ming Ling
 • G-höghastighetståg, kanalstaden Zhujiajiao
 • Jade Buddha-templet, The Bund, Chenghuangmiao, Yuyaun-trädgården
 • Entréer och avgifter till nämnda sevärdheter
Enkelrumstillägg 4 300 kr
Rabatt vid barn under 12 år och större grupper
Välj denna resa eftersom...

Kinas fascinerande historia sträcker sig flera tusen år tillbaka i tiden och landet har genom sina uppfinningar haft stort inflytande på världshistorien. Tänk bara på krut, silke, papper, porslin och byxor. Denna 13 dagar långa resa med lokal guide tar dig till de historiska platserna, de gamla huvudstäderna i Kinas kejsardynastier: Beijing, Xi’an, Luoyang, Zhengzhou, Kaifeng och Nanjing. Du får lära dig mer om städernas storhetstid, största triumfer och förfall. Hela resan knyts ihop av tågresor mellan de större städerna och avrundas med en resa i det moderna G-höghastighetståget och ett par dagar i Kinas ekonomiska expresståg, Shanghai.

Detaljerat dagsprogram
Klicka på en bild för att se den i stor storlek
Dag 1: Flygresa från Sverige
Dag 1: Flygresa från Sverige

Afrejse från valgte lufthavn i Sverige. Der vil være mellemlandinger undervejs.

Dag 2: Ankomst Beijing
Dag 2: Ankomst Beijing

Vid ankomst till Beijing går du genom passkontrollen och tullen och i ankomsthallen står en guide med en skylt där det står Asiatours. Du skjutsas till ditt hotell och efter incheckning ägnas dagen åt egna valfria aktiviteter.

Beijing är det moderna Kinas huvudstad, men staden har varit huvudstad under ca. 700 år. Precis som förr i tiden är Beijing i dag ett kraftcenter, som har förmått att hålla ihop ett stort mäktigt rike med många etniska minoriteter. Staden har många historiska byggnadsverk, även om en del har fått ge vika för moderna byggnadsverk, precis som i Europa i flera omgångar. En del av de mycket stora omvälvningarna efter kejsardömets förfall och republikens bildande och återigen efter kulturrevolutionen.

I dag kan man ana ett Beijing och ett Kina, som tvekar en stund innan det gamla kasseras.

Övernattning Dongfang Hotel 

Dag 3: Sightseeingtur i det historiska Beijing
Dag 3: Sightseeingtur i det historiska Beijing

Dagen börjar tidigt vid det vackra Himmelens Tempel. Parken ligger i sydöstra Beijing. Varje år begav sig kejsaren hit från Den förbjudna staden för att be om gudarnas nåd för en bra skörd. I dag används parken av tusentals Beijingsbor som utövar tai chi, sjunger eller dansar till musiken från en gammal boombox eller moderna smartphones.

Sedan bär det av mot Himmelska Fridens torg mitt i stan. Torget är så stort att det med lätthet kan samlas 1 miljon människor här. Mao Zedongs mausoleum ligger på torget och det står alltid en mycket lång kö av människor som gärna vill gå förbi Maos balsamerade lik. I den andra änden av platsen ligger ingången till Den förbjudna staden, där 24 kejsare har regerat Mittens rike.  I dag pryder Maos ansikte muren över porten och Förbjudna staden är ett stort museum. Förbjudna staden är 760 m x 1000 m stort och det är Kinas bäst bevarade och vackraste palats med många vackra byggnader. Förbjudna staden heter så eftersom det var förbjudet för vanliga människor att gå över bron och in i det stora palatset. Det utfärdades dödsstraff mot de som trotsade förbudet. Innanför murarna fick bara kejsaren, hans familj och hans ämbetsfolk komma.

Sedan väntar en cykeltur i en rickshaw (en cykel med passagerarsäte) genom ett par hutonger. En hutong är en gammal stadsdel med smala gator och gränder vars ursprung går långt tillbaka till mongolernas regeringstid i Kina och som var den militaristiska uppställningen av soldaternas logi. Mycket av livet i dessa traditionella stadsdelar levs på gatan eller i de spännande gårdsträdgårdarna eftersom husen är väldigt små. På en del ställen kommer du att se mat tillagas över primuskök, på andra ställen ser du gamla män sitta på låga pallar och spela mahjong. Många hutonger har försvunnit på senare år, men en del renoveras och är nu trendiga shoppinggator.

I kväll kan man mot betalning få uppleva Beijing Opera eller en fäktande vacker Kung Fu-show, som är akrobatik på mycket högt plan.

Övernattning Dongfang Hotel 

Dag 4: Sommarpalatset och Kinesiska Muren
Dag 4: Sommarpalatset och Kinesiska Muren

Sommarpalatset är trots namnet inte ett palats utan en kejserlig park vid Kumningsjön. Framför allt Qing dynastins hov tillbringade stora delar av året här, framför allt under de sista åren innan kejsarrikets förfall.

Sedan beger du dig till Kinesiska muren. Den 600 mil långa muren byggdes av Kinas första egentliga kejsare, kejsare Qin, som var den första till att ena det stora riket. Kejsare Qin byggde muren som befästning mot barbarerna från norr, de mongoliska nomaderna. Den Stora Muren, som kineserna själva kallar den, är ett mycket imponerande byggnadsverk, där den strategiska placeringen var det viktigaste. Muren ligger därför på toppen av en ås vilket gjorde det svårt för fienden att angripa. Delar av muren är mycket branta och stegen är väldigt ojämna i höjden. Du besöker muren vid Juyongguan. Här vaktades ett viktigt pass av kejsarens livgarde.

Efter denna höjdpunkt åker du till Chang Ling, Ming-kejsaren Zhu Dis gravplats. Han namngav sin regeringsperiod ”evig glädje” och blev därför känd som kejsare ”Evigt glad”. Gravmonument har för alla kejsare genom hela Kinas historia varit viktigt och många kejsare började kort in i deras regeringstid att planera och bygga ett gigantiskt minnesmärke om sig själva. Kejsare ”Evigt glad” var inget undantag, han påbörjade byggandet under sitt sjunde år vid makten och det tog fem år att bygga.

Övernattning Dongfang Hotel 

Dag 5: Tågresa från Beijing till Xi’an
Dag 5: Tågresa från Beijing till Xi’an

På morgonen hämtas du upp vid ditt hotell och körs till tågstationen i Beijing. Här går du ombord på ett höghastighetståg mot Xi’an. Resan tar ca 6 timmar. Tågnätverket i Kina är enormt och omfattar mer än 20 000 km. Dessutom byggs det ständigt ut. Det är ett både populärt och bekvämt sätt att resa runt i Kina och ger dig samtidigt en god inblick i landets storlek. Höghastighetstågen kan köra i upp till 350 km/h.

Xi’an var huvudstad för 13 dynastier från ca år 1 000 f.v.t. till ca 900 e.v.t. Staden var även huvudstad i riket när det för första gången enades under kejsare Qin Shi Huang. Under flera århundraden var Xi’an den östliga slutstationen för den viktiga handelsleden Sidenvägen. Det har präglat utvecklingen av staden, som förfogade över stora rikedomar och rymde många religiösa inriktningar.
När huvudstaden flyttades runt 900 e.v.t. föll staden i glömska och sov nästan en törnrosasömn fram till 1974, då en av Kinas största kulturskatter, Terrakottaarmén, återigen såg dagens ljus. Det arkeologiska fyndet satte genast Xi’an på världskartan igen, inte som huvudstad men som ett av Unescos världsarv.
Vid din ankomst till Xi’an blir du hämtad av din guide och körd till hotellet. Resten av eftermiddagen tillbringar du som du vill.

Övernattning Grand Dynasty Culture Hotel 

Dag 6: Sightseeing i Xi’an; Terrakottaarmén, Xi’ans stadsmur, Vildgåspagoden, den stora moskén samt basaren
Dag 6: Sightseeing i Xi’an; Terrakottaarmén, Xi’ans stadsmur, Vildgåspagoden, den stora moskén samt basaren

En av resans absoluta höjdpunkter är besöket vid kejsare Qin Shi Huangs mausoleum, Terrakottaarmén. Kejsaren Qin Shi Huang var den första kejsaren som enade Kina som ett rike. Han beordrade byggnationen av Kinesiska muren och den stora Lingqukanalen, världens förmodligen äldsta kanal som förbinder floden Yangtze och Pärlfloden. Han skapade också det enastående mausoleet Terrakottaarmén, som består av över 6 000 soldater i naturlig storlek, alla med individuella ansikten. Soldaterna är uppställda i stridsformation och vaktar kejsarens sista viloplats.

Efter besöket vid Terrakottaarmén fortsätter du till Xi’ans fantastiska och helt intakta stadsmur. Muren är daterad till Mingdynastin, men följer den ursprungliga muren från Tangdynastin. Muren är 14 km lång och är tillsammans med stadens centrala trumtorn ikonisk för Xi’an. Du kan cykla turen längs den i stort sett helt platta stadsmuren.

Sedan besöker du Vildgåspagoden, som är helig för buddhister och ett av Xi’ans vackra landmärken. Turen avslutas vid Xi’ans stora moské och basar. Moskén har en aktiv verksamhet och byggnaden är typiskt kinesisk och omgiven av en vacker trädgård. Basaren ligger bredvid moskén och här kan du köpa allt från överkast till unika souvenirer.

Övernattning Grand Dynasty Culture Hotel 

Dag 7: Tågresa från Xi’an till Luoyang och besök vid Longmengrottorna
Dag 7: Tågresa från Xi’an till Luoyang och besök vid Longmengrottorna

Efter frukosten körs du till tågstationen och tar ett höghastighetståg till Luoyang. Resan tar ca 2 timmar.

Luoyang har varit huvudstad under flera hundra år, dock i flera omgångar. Den första gången var från år 770 f.v.t. och den sista år 937 e.v.t. I dag syns få tecken på Luoyangs förflutna som huvudstad inne i själva staden, som krympte till en liten ort med bara 20 000 invånare. Från 1950-talet och fram till i dag har staden återigen växt och har nu 1,2 miljoner invånare. Den har en mycket liten historisk stadsdel.

Vid din ankomst i Luoyang kommer du att uppleva de imponerande Buddhafigurerna i Longmengrottorna. Under Luoyangs storhetstid skulpterades uppemot 100 000 Buddhafigurer i Longmengrottorna längs Yi-floden. Dessa grottor finns nu på Unescos världsarvslista. Under den Norra Wei-dynastin och särskilt under Tang-dynastin mejslades dessa konstfulla Buddhafigurer, bodhisattvor, lotusblommor och andra figurer ut i de cirka 2 100 grottorna. Du besöker de viktigaste grottorna, däribland Fengxian-grottan där buddhastatyn är 17 m hög och har nästan 2 m långa örsnibbar.

Övernattning Luoyang Peony Hotel 

Dag 8: Besök vid Shaolintemplet och Henanmuseet
Dag 8: Besök vid Shaolintemplet och Henanmuseet

I dag kommer du att besöka shaolintemplet, som också är ett av Unescos världsarv. Templet ligger ca 60 km från Luoyang vid staden Zhengzhou och har blivit världskänt för kinesisk kampsport. Men det var den kinesiska zenbuddhismen som först hade sin vagga här och kampsporten kom senare till i form av fysiska övningar som motvikt till munkarnas stillasittande meditation. Under templets storhetstid bodde här tusentals munkar och för ett tusental av dem blev kampsporten viktigast då de blev de fruktade krigarmunkarna, verksamma främst under Mingdynastin.  I dag är templet omgivet av kamsportskolor och såväl kineser som utlänningar flockas runt de många skolor som undervisar i qigong, hongquan, kung fu, taijiquan och andra inriktningar. Templet ligger mycket naturskönt omgivet av skogsklädda berg och inkluderar bland annat Pagodaskogen, De himmelska kungarnas paviljong och Mahavirapaviljongen.

Från templet kör du vidare mot staden Zhengzhou, som var Shang-dynastins första huvudstad mellan 1600 och 1027 f.v.t. Det finns inte mycket kvar från den tiden, men det finns spår av forntidens lerstampade stadsmur. Stadens nutida stora attraktion är Henan-museet, som har en samling på över 130 000 kulturella artefakter, varav 5 000 är av 1:a och 2:a klass. Många har sitt ursprung från de tidigaste dynastierna Shang och Zhou.

Övernattning Xinhua Jianguo Hotel 

Dag 9: Zhengzhou – Sightseeing i Kaifeng – Tåg till Nanjing
Dag 9: Zhengzhou – Sightseeing i Kaifeng – Tåg till Nanjing

Kejsarstaden Kaifeng var precis som Zhengzhou huvudstad i flera omgångar och är troligtvis den mest kända av de historiska huvudstäderna. Stadens läge vid Gula floden har genom tiderna inneburit att den har drabbats av åtskilliga översvämningar och det krävdes inte mindre än tre stadsmurar för att hålla vattenmassorna borta.  I dag uppskattar man att de äldsta delarna av Kaifeng ligger mer än sju meter under nuvarande marknivå.  Staden har lyckats bevara mycket av den charm som en så pass historisk stad bör besitta. De flesta byggnader är från den senare halvan av 1800-talet. Du besöker Da Xiangguo-templet som anses vara ett av de viktigaste för buddhismens utveckling i Kina. Templet består av många vackra byggnader, däribland ”Bergsporten”, ”De himmelska kungarnas paviljong”, ”Arhat-paviljongen” och ”Den åttkantiga paviljongen”.

Till lunch får du smaka en lokal specialitet: ångkokta små köttdumplings som serveras i en korg.

Sedan följer ett besök i Drakpaviljongen, som var kejsarens palats. Den ligger på en 13 meter hög platå, vilket motsvarar 72 trappsteg, och har fått sitt namn efter ett vackert träsnideri av en drake som leker med en pärla.  En av Kaifengs ikoniska byggnader är Järnpagoden, som namnet till trots är byggd av mursten. I dag räknas den som en av Kinas finaste pagoder, baserat på dess storlek, historia och välbevarade skick.

På eftermiddagen blir du körd till tågstationen och tar höghastighetståget till Nanjing. Resan tar ca 3,5 timmar.

Vid din ankomst i Nanjing hämtas du på tågstationen och körs till ditt hotell.

Övernattning Nanjing Grand Metro Hotel 

Dag 10: Sightseeing i Nanjing
Dag 10: Sightseeing i Nanjing

Nanjing har, precis som de andra gamla huvudstäderna, varit huvudstad i det mäktiga kinesiska riket i flera omgångar. Den viktigaste perioden var under den senare halvan av 1300-talet, då bondeupprorsmannen Zhu Yuangzhang utropade sig själv som den första Mingkejsaren i Nanjing efter segern över mongolerna. Han tog namnet Hong Wu och beordrade en snabb byggnation av en stark ringmur för att skydda huvudstaden. Stadsmuren var banbrytande av flera anledningar. Den blev 34 km lång och mellan 12 och 18 meter hög och hade 13 portar. Därmed var den världens största ringmur. Utformningen av muren bröt också med tidigare seder och bruk. Den utnyttjade landskapets naturliga barriärer i stället för en vanlig fyrkantig eller sköldpaddsformad ringmur. I dag finns ca 21 km av muren kvar.

Även om staden med sin ringmur blev så gott som ointaglig och var välkänd för stort välstånd och fred, har staden utsatts för fasansfulla attacker under historiens gång. Under opiumkrigen 1840-42 ockuperades den av britterna, 1864 kostade ett uppror 100 000 människor livet och 1937-38 massakrerade den japanska armén 300 000 invånare i Nanjing. I dag är Nanjing ett starkt centrum för både kultur och industri och staden har en ovanlig balans mellan byggnader och gröna inslag.

Du besöker Xuanwusjön, som ligger vid foten av Zhongshanberget. Xuanwu är en vacker oas i en annars livlig och modern stad. I parken ligger även Jiuhuaberget och Jimingtemplet. Därifrån går turen till Qinghuaifloden som flyter förbi staden. Den är en biflod till Yangtzefloden och anses vara stadens livsblod.

Sedan fortsätter turen till Presidentpalatset, som var regeringskontor för Folkrepubliken Kinas första president. Bakom palatset ligger en vacker trädgård. Till sist får du se mausoleet Ming Xiaoling som är ett av Unescos världsarv. Det är den enda Ming-gravplatsen utanför Beijing. Det anses vara ett av de vackraste kejserliga mausoleerna och blev en förebild för utformningen av efterföljande kejsares gravplatser.

Övernattning Nanjing Grand Metro Hotel 

Dag 11: Tåg från Nanjing till Shanghai, halvdagsutflykt till Zhujiajiao
Dag 11: Tåg från Nanjing till Shanghai, halvdagsutflykt till Zhujiajiao

I dag åker du med det moderna höghastighetståget G från Nanjing till Shanghai. Det är 30 mil och tar en timme och femton minuter. På stationen står en guide och väntar på dig och tar dig sedan till hotellet.  Senare bär det av mot den gamla kanalstaden Zhujiajiao, som ligger i utkanten av Shanghai. Stadens historia sträcker sig ca. 1700 år tillbaka i tiden – länge innan det fanns något som helst av Shanghai.

Zhujiajiao ligger i ett låglandsområde med många sjöar och vattendrag mellan Suzhou och Shanghai. Staden genomkorsas av kanaler som förde mig sig välfärd till staden genom textiltillverkning och risodlingar.
Många av husen står med sockeln under vattenytan. Kanalerna används fortfarande som trafikleder och staden binds ihop av 36 broar, en del av dem har nästan ikonstatus, t.ex Fangshengbron. Som i andra gamla städer har även Zjujiajiao vackra tempel och trädgårdar bakom de skyddande murarna, Kenzhi-trädgården är den mest kända, men även den mest atypiska.

Övernattning Jing An Hotel 

Dag 12: Det historiska Shanghai
Dag 12: Det historiska Shanghai

Shanghai ligger vid den mäktiga Yangtzeflodens mynning i Östkinesiska havet. Stadens placering har i sig själv alltid gett staden strategisk betydelse. Stadens historia sträcker sig ca. 1000 år tillbaka i tiden och redan då fick den status som handelsstad. I dag är det Kinas största stad med knappt 25 miljoner invånare. Det är inte längre bara handel som präglar näringslivet i Shanghai, det är i synnerhet också produktion. Dagens utflykt koncentrerar sig dock om de historiska sevärdheterna och stadsdelarna.

Du börjar vid Jade Buddha-templet. Templet förstördes under revolutionen, som ledde till kejsarrikets förfall i början av 1900-talet. Lyckligtvis blev Jadebuddhan räddad och ett nytt tempel uppfördes år 1928. Sedan fortsätter du till den parkliknande hamnpromenaden, The Bund, som slingrar sig längs Huangpufloden mellan den smala Wusongfloden och den gamla stadsdelen. The Bund var tidigare Shanghais ”Wall Street” för utländska investorer och handelsfolk. Ett unikt inslag längs The Bund i dag är de många invånarna som här möts för att dansa vals eller göra tai chi.

Sedan bär det av till Chenghuangmiao, som inte bara refererar till det fantastiska tempelkomplexet men även till hela stadsdelen med små butiker med lokala varor. Templet ligger i anslutning till

Yuyuanträdgården som härstammar från år 1577 och är ett av de vackraste exemplen på kinesisk trädgårdskonst. Sedan bär det av mot kolonialtidens franska stadsdel, Xintiandi. Stadsdelen består av traditionella, restaurerade Shikumenhus längs smala gator och gränder. Många av husen är idag butiker, kaféer och restauranger.

Övernattning Jing An Hotel 

Dag 13: Hemresa och hemkomst
Dag 13: Hemresa och hemkomst

Dagen ägnas åt egen valfri aktivtitet tills det är dags att bege sig hemåt. Du skjutsas till flygplatsen och flyger hem från Shanghai till Sverige och det är mellanlandning(ar) på vägen.

Beroende på hur din resplan ser ut landar du i Sverige vid midnattstid.

Gratis förfrågan
Ytterligare information
Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 103 68
info@asiatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Gratis förfrågan

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.