TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
19 dagar

Det bästa av Kina

Varför inte gå all-in på upplevelser i Kina? Du kan se fram emot åtta UNESCO-platser, poetiska landskap, klumpiga pandor och storstadsliv i världsklass. Låt oss visa dig det bästa av Kina!

Det bästa av Kina
Det bästa av Kina
19 dagar
StartsidanAsienKinaDet bästa av Kina

Det bästa av Kina

Varför inte gå all-in på upplevelser i Kina? Du kan se fram emot åtta UNESCO-platser, poetiska landskap, klumpiga pandor och storstadsliv i världsklass. Låt oss visa dig det bästa av Kina!

StartsidanAsienKinaDet bästa av Kina
Vad ingår i priset?
Följande ingår i resan
  • Flygresa från Sverige till Beijing och tillbaka från Shanghai
  • Transfer från och till flygplatsen med kinesisktalande chaufför
  • Tågresa med höghastighetståg: Beijing – Luoyang – Xi’an – Chengdu – Guilin
  • Inrikesflyg från Guilin till Shanghai
  • 17 nätter på fyrstjärniga hotell
  • 17 x frukost (dag 3–19)
  • Lokal engelsktalande guide på utflykter med kinesisktalande chaufför
  • Utflykterna sker med kollektivtrafik och i bil eller minibuss med luftkonditionering
  • Alla nämnda transfers och utflykter sker i internationella grupper på 2-14 personer och endast med TourCompass egna gäster
  • Bemannad nödtelefon hela dygnet under hela resan
  • Avresegaranti  – Priset gäller vid minst 2 resenärer. Fråga oss om vilket pris som gäller om du är singel resenär

Omfattande utflyktspaket:

  • Stadsrundtur i Beijing med Himmelska fridens torg, Förbjudna staden och Kolberget
  • Kinesiska muren
  • Shaolintemplet
  • Longmengrottorna
  • Det muslimska kvarteret i Xi’an
  • Terrakottaarmén och Vildgåspagoden
  • Chengdu Giant Panda Base
  • Stadsrundtur i Chengdu med besök på en lokal marknad, Wenshutemplet och Kuan Zhai Alley
  • Stadsrundtur i Shanghai med bland annat The Bund, Shanghai Tower och Yuyuan-trädgården
  • Inträde och avgifter till ovan nämnda sevärdheter

KORTFATTAT OM RESAN

Denna resa tar dig med till det absolut bästa av Kina. Du upplever hela åtta UNESCO-städer, med möjlighet att uppleva ännu fler på våra spännande tilläggsturer.

Du startar i den kejserliga huvudstaden Beijing, där du besöker den enorma samlingspunkten Himmelska fridens torg. Bakom de tjocka, röda murarna norrut döljer sig det mäktiga kejsarpalatset i Den förbjudna staden. Norr om palatset ligger det konstgjorda Kolberget, där du i klart väder har en härlig utsikt över palatset och den livliga huvudstaden.

Därefter lämnar du Beijing och sätter kurs mot den gamla huvudstaden Luoyang. Här besöker du det berömda Shaolintemplet, som i dag är känt för kinesisk kampsport. Nästa dag går turen till de imponerande Longmengrottorna, där du får uppleva några av de vackraste och mest imponerande exemplen på buddhistisk grottkonst i Kina.

Resan går sedan vidare till en annan av Kinas gamla huvudstäder. Xi’an är staden där Sidenvägen tog slut och därför en smältdegel av kulturer och religioner. Du får en guidad tur runt i stadens muslimska kvarter med den särpräglade moskén, gatuköken med lockande dofter och den livliga basaren. Ett besök i Xi’an är inte komplett utan ett besök till den världsberömda och ytterst imponerande terrakottaarmén, som tar alla med storm.

I Chengdu upplever du de härliga och klumpiga pandorna i Chengdu Giant Panda Base, som är ett framgångsrikt uppfödnings- och forskningscenter. Centret arbetar hårt för att öka beståndet på de hotade pandorna och för att ge dem ett gott liv i så naturliga miljöer som möjligt. Centret startade med tre små, svaga pandabjörnar, och i dag har antalet stigit till 176 friska och pigga pandor.

Ju längre sydväst du kommer, desto friskare blir luften. Det märks särskilt tydligt i Yangshuo, där du förtrollas av de poetiska och intagande landskapen. Här står höga, asymmetriska kalkstensberg, som avspeglas i de lugna floderna Li och Yalong. Landskapet är så vackert att det har förevigats på Kinas 20 yuan-sedel.

Resan avslutas i Shanghai, som är Kinas största och häftigaste stad. Njut!

Välj denna resa eftersom...

  • Den stora rundresan där du kommer närmare inpå den kinesiska historien och kulturen och får uppleva den svartvita pandan samt de pittoreska landskapen i södra Kina
  • Se fram emot att besöka UNESCO-världsarv som kinesiska muren, Longmen-grottorna, Förbjudna staden och Terrakottaarmén och få reda på hur stora vildgåspagoden i Xi’an fick sitt namn
  • Njut av lugnet och den friska luften i Yangshuo och förtrollas av den vackra naturen med stilla floder, kalkstensberg och risfält
  • Känn pirret i magen när du ser ut över den kontrastfyllda miljonstaden Shanghai från en av Kinas högsta skyskrapor, och låt dig charmas av de klumpiga pandorna i Chengdu

Våra priser inkluderar alltid

  • Alla flyg – både internationella och inrikes
  • All transfer på resmålet
  • Alla schemalagda utflykter och aktiviteter
  • Alla övernattningar
Detaljerat dagsprogram
Dag 1: Avresa från den valda flygplatsen

I dag flyger du mot Kina med mellanlandning(ar) på vägen.

Dag 2: Ankomst till Beijing

Du anländer till Beijings internationella flygplats, går igenom passkontrollen och hämtar sedan upp ditt bagage. I ankomsthallen väntar din guide med en skylt, där ditt namn står. Under bilturen till hotellet går guiden igenom reseprogrammet och svarar på dina eventuella frågor. Guiden berättar också om Kina och vad du ska tänka och vara uppmärksam på. Efter ankomst till hotellet, som ligger i den centrala delen av Beijing, väntar en kort promenad då du lär känna området runt hotellet.

Till kvällen rekommenderar vi att du provar en av Beijings välsmakande specialiteter som till exempel pekinganka, som är en traditionell rätt. Ankan torkas i flera dagar, vilket bidrar till att göra skinnet extra krispigt. Den spröda ankan skärs oftast upp vid bordet och serveras tillsammans med tunna pannkakor, salladslökar och en god hoisin-sås.

Övernattning:
Dag 3: Stadsrundtur i Beijing

Efter frukosten hämtar guiden upp dig på hotellet.

Se till att ta på dig ordentliga, bekväma skor, för du kommer att gå mycket på dagens spännande stadsrundtur, som tar dig till Beijings allra största sevärdheter.

Från hotellet går du till den 840 meter långa shoppinggatan Dashilan, som ligger söder om Himmelska fridens torg. Dashilan grundades under Ming-dynastin för över 600 år sedan men började blomstra på allvar först under Qing-dynastin. Inför OS 2008 genomgick gatan en omfattande renovering, där man behöll den traditionella stilen från Ming- och Qing-dynastierna. I Dashilans norra ände står ett av gatans kännetecken: den gamla spårvagnen i rött och gult. Härifrån fortsätter du till Beijings berömda samlingspunkt, Himmelska fridens torg.

Under Ming- och Qing-dynastierna låg de kejserliga kontoren här, men dessa förstördes under Boxarupproret och man rensade därför hela området, vilket ledde till uppförandet av Himmelska fridens torg, även kallat Tiananmen Square. Man uppkallade torget efter Himmelska fridens port (Tiananmen), som skiljer torget från Förbjudna staden i norr.

Torget har en yta på 440 000 m2 och det säga att det rymmer 1 miljon människor. Tack vare dess enorma storlek är torget inte bara Kinas största, utan även världens största.

Himmelska fridens torg omges av många historiska och betydelsefulla byggnader och monument. I norr ligger som sagt Förbjudna staden, i söder kan du se Maos mausoleum, i öst ligger museet för kinesisk historia och Kinesiska revolutionen, och på torgets västra sida ligger Folkets stora hall, där kongressen håller årliga möten. I mitten av torget står det 38 meter höga ”Monument över folkets hjältar”.

Många känner också till torget från den från början fredliga studentdemonstrationen 1989, som blev hårt nedslagen av det kinesiska styret.

Du får tid att gå runt lite på torget på egen hand och sedan är det dags för Förbjudna staden, som öppnar sig bakom de röda, tjocka murarna. Det mäktiga kejsarpalatset byggdes under 1400-talet av kejsaren Zhu Di, efter att han flyttade huvudstaden från Nanjing till Beijing.

I Nanjing hade Zhu Di fördrivit den dåvarande kejsaren, så att han själv kunde överta tronen. Kejsare Zhu Di var inte den mest populära i Nanjing, och han valde därför att flytta huvudstaden mot norr till ett område som han döpte till ”Beijing”, vilket betyder ”den norra huvudstaden”. Zhu Di ville inte bara skapa en huvudstad, han ville också uppföra ett överdådigt palats som skulle avspegla Kinas syn på sig själv som världens maktcentrum. Palatset började uppföras 1406 och färdigställdes 1420. Omgivet av en vallgrav och 10 meter höga, tjocka murar kunde Zhu Di leva i säkerhet och regera allsmäktigt.

Komplexet består av 999 byggnader med totalt 9 999,5 rum fördelat på inte mindre än 720 000 m2. I Kina sägs det att palatset fick 9 999,5 rum eftersom himlen har 10 000 rum och kejsaren, som har titeln ”himlens son”, får inte överglänsa himlen.

Endast kejsarfamiljen, ämbetsmän, tjänare, vakter och andra adliga personer fick tillgång till palatset och det fick därför namnet Förbjudna staden. Palatset huserade 24 kejsare, fram till Kinas sista kejsare Puyi, som avsattes 1924. Redan ett år senare blev Förbjudna staden ett offentligt museum. 1987 kom det på Unescos världsarvslista och är i dag Beijings största attraktion.

Strax norr om Förbjudna staden ligger den konstgjorda kullen Kolberget, som skapades av jord som grävdes ut vid uppförandet av Förbjudna staden. Högst upp står en paviljong som användes av ämbetsmän, både som samlingspunkt och fristad. Kolberget är nästan 46 meter högt och därmed Beijings högsta punkt. Vägen till toppen går uppför en stentrappa i skuggan av träden. Om sikten är klar belönas du med en vacker utsikt över kejsarpalatset och den livliga huvudstaden.

Sedan följer guiden med dig via metron tillbaka till hotellet.

Övernattning:
Dag 4: Beijing

I dag kan du tillbringa dagen med att uppleva Beijing på egen hand.

Om du gillar shopping kan du bege dig till den populära shoppinggatan Xidan Street, precis vid Himmelska fridens torg. Här finns bra klädes- och sportbutiker samt flera exklusiva modehus.

Du kan också åka och utforska några av Beijings stora, historiska sevärdheter. Kinas historia är nämligen starkt förknippad med Beijing, och ingen annanstans i Kina kan du hitta sådana kulturskatter som här i den kinesiska huvudstaden, där det dessutom bor cirka 22 miljoner människor.

Dag 5: Kinesiska muren

Efter frukost hämtas du av guiden och en chaufför som kör dig till Kinesiska muren, som ligger nordost om Beijing. Området du besöker heter Mutianyu och är känt som ett av de mindre ”turistiga” områdena.

Du och guiden blir avsläppta på parkeringsplatsen nedanför muren, och härifrån går du via en brant väg upp till linbanan, som tar dig upp till själva muren. Från toppen av muren får du en fantastiskt vacker utsikt och du kan se hur muren följer bergens kurvor ända upp till de högsta topparna.

Du får tid för att på egen hand utforska muren och avnjuta din medhavda lunch, som inhandlas på vägen upp på muren.

Kinesiska muren är ett mycket imponerande försvarsverk, som sträcker sig från Gobiöknen i nordvästra Kina till Gula havet öster om Beijing. Muren består inte av en enda lång mur utan av flera murar. De första murarna byggdes som försvarsverk redan under 600-talet f.v.t. År 221 sammanfogade och byggde kejsaren Qin Shi Huang ut murarna, som ett värn mot de mongoliska nomaderna i norr, som var intresserade av åkerjorden och markerna i söder. Det här är grunden till Kinesiska muren, som sedan dess har förlängts och förstärkts i flera omgångar – senast under 1500-talet under Ming-dynastin.

Än i dag är man inte helt säker på exakt hur lång muren är. Den består nämligen av både gamla och nyare delar samt ruiner, vilket gör den svår att mäta. På kinesiska kallas muren för ”Wànli chángchéng”, som betyder ”Den 10 000 li långa muren”. Li är en gammal kinesisk måttenhet och 10 000 li motsvarar ungefär 5 000 kilometer. Arkeologiska undersökningar visar dock att muren är omkring 6 000 km lång.

Du kommer att se hur muren varierar mycket både i höjd och bredd. På de flesta platser är muren mellan 3 och 6 meter bred och har en höjd på mellan 7 och 8 meter. Tänk på att vissa delar av muren är mycket branta och vissa trappsteg är knähöga. Detta gäller särskilt vakttornen, som inte endast användes som utsiktsplatser utan också för att varna om fara genom röksignaler.

Efter ett par timmar på muren åker du ner med linbanan och blir körd tillbaka till hotellet i Beijing.

Tillbaka i Beijing rekommenderar vi att du köper lite snacks och dryck inför tågresan dagen därefter.

Övernattning:
Dag 6: Beijing – Luoyang – Shaolintemplet

Tidigt på morgonen hämtas du upp vid hotellet och körs till tågstationen i Beijing, där du åker med höghastighetståget till Luoyang. Eftersom tåget avgår tidigt hinner du inte äta frukost på hotellet. I stället får du en matsäck att ta med på tåget. Efter cirka 4 timmar anländer du till Luoyang.

Vid ankomsten till Luoyang blir du hämtad av en guide och en chaufför som kör till dig Shaolintemplet, som ligger cirka 60 km öster om Luoyang vid Songshanberget. Shaolintemplet grundades år 495 av den indiska munken Batuo. 32 år senare flyttade den indiska munken Damo in i templet för att undervisa om zenbuddismen, och Shaolintemplet betraktas därför som platsen för den kinesiska zenbuddismens födelseplats. Templet har senare blivit världskänt för kinesisk kampsport, som enligt en gammal sägen togs fram som en motvikt till munkarnas många timmar i stillasittande meditation. I dag är templet omgivet av kamsportskolor och såväl kineser som utlänningar flockas runt de många skolor som undervisar i bland annat qigong, hongquan, kung fu och taijiquan.

Du får också uppleva den närliggande och berömda Pagodskogen, som är känd för sina 240 minipagoder till minne av avlidna munkar. 2010 kom Shaolintemplet och Pagodskogen med på Unescos världsarvslista.

Sedan går färden tillbaka till Luoyang, som har varit huvudstad under flera hundra år, dock i flera omgångar. Den första gången var från år 771 f.v.t. och den sista år 937 e.v.t. Sedan flyttades huvudstaden till Kaifeng. Tråkig nog för Luoyang innebar detta slutet på stadens storhetstid, och fram till en bra bit in på 1900-talet var Luoyang bara en liten avkrok med 20 000 invånare. Sedan 1950-talet har staden vuxit dramatiskt och invånarantalet har stigit till 1,5 miljoner.

Det är dock svårt att märka att Luoyang i hundratals år har varit Kinas huvudstad. Det är bara i de gamla, historiska delarna öster om Lijing-porten som lite av atmosfären från det gamla Kina har bevarats, med marknader, slingriga gränder och gamla siheyuan-hus.

Stadens största dragplåster är Longmengrottorna, som du kommer att besöka nästa dag, och pionfestivalen (15–25 april), som är årets största händelse med parader, musik, underhållning och en stad som kläs i hundratusentals pioner i starka färger.

Övernattning:
Dag 7: Luoyang – Longmengrottorna – Xi'an – Halvdagstur i Xi'an

Efter frukost checkar du ut från hotellet. En guide och chaufför kommer att vänta på dig för att köra dig till de otroliga Longmengrottorna. Grottorna är ett av de vackraste och mest imponerande exemplen på buddistisk grottkonst i Kina, och de ligger dessutom vackert intill floden Yi.

Det var den norra Wei-dynastin som påbörjade grottkonsten, som sedan fortsatte fram till år 900 då Tang-dynastin satt vid makten. Under denna långa period skulpterades upp emot 100 000 buddhafigurer, bodhisattvor, lotusblommor och andra figurer fram i de cirka 2 345 grottorna längs floden. Det är med god anledning de finns med på Unescos världsarvslista. Över 1 000 år har satt sin prägel på figurerna, men de är ändå mycket välbevarade.

Du besöker de viktigaste grottorna, bland annat Fengxian-grottan som höggs ut under åren 672–675 under Tang-dynastin. Fengxian-grottan är den största och med marginal den mest imponerande av dem alla. Det är här du hittar den 17 meter höga buddhan med 2 meter långa öronsnibbar. Normalt sett är buddhafigurer maskulina, men ansiktet på denna Vairocana-buddha (Losana) är mycket feminint och sägs tillhöra kejsarinnan Wu Zetian från Tang-dynastin. Buddhafiguren omgärdas av de två lärjungarna Ananda och Mahakasyapa samt två bodhisattvor.

På eftermiddagen körs du till tågstationen i Luoyang och tar ett höghastighetståg till Xi’an. Tågresan tar knappt 2 timmar. Vid ankomsten till Xi’an möts du av en guide och chaufför, som kör dig till ditt hotell i centrala Xi’an.

Xi’an är en trevlig och charmig stad med ca 8 miljoner invånare. Den har en storslagen historia som huvudstad för tretton olika dynastier i perioden mellan år 1000 f.v.t. till år 906 e.v.t. Särskilt under Tang-dynastin blomstrade staden och det sägs att den var världens största stad med runt 1 miljon invånare. Xi’an är också staden där Sidenvägen tog slut och var därför en smältdegel av kulturer och religioner, vilket kan ses och upplevas än i dag.

Efter incheckning på hotellet väntar en guidad rundtur genom staden. Turen startar vid hotellet och du passerar det ikoniska klocktornet, som är vackert upplyst när mörkret faller. Strax intill klocktornet ligger ett av stadens mest spännande och äldsta kvarter, nämligen det välbesökta muslimska kvarteret där den muslimska hui-minoriteten bor. I Xi’an rör det sig om mer än 30 000 personer.

Araber och kineser från den dominerande etniska gruppen hàn har gift sig och fått barn med varandra i över tusen år, så det är inte längre särskilt vanligt att se personer med ansiktsdrag från Mellanöstern. Därför är det också bara ett fåtal muslimer här i Xi’an som läser arabiska och ännu färre talar språket.

Det första stoppet på promenaden är den stora moskén, som är den äldsta och största moskén i Kina. Moskén byggdes ursprungligen år 742 under Tang-dynastin, när mängder av arabiska handelsresenärer besökte staden. Sedan dess har den renoverats och byggts ut flera gånger. Även om det är en moské är byggstilen tydligt kinesisk med sadeltak, trädgårdar och paviljonger – dock med inskriptioner på arabiska.

Härifrån går turen vidare till den livliga basaren, där det finns stånd med souvenirer, konsthantverk, textilier och väskor. Här kan du pruta på priset om du ser något du bara måste ha.

Rundturen avslutas på de livliga och färggranna gatorna, där gatuköken ligger som pärlor på ett halsband. Här kan du uppleva kvinnor med slöja och män som bär kufi, en slags rund mössa. Gatan präglas av lockande dofter från de många matstånden, som erbjuder grillspett med lammkött och bläckfisk, kryddiga soppor, valnötter stora som hönsägg, färsk frukt samt torkad chili och andra kryddor.

Guiden pekar ut bra matställen och vi rekommenderar att du provar stadens berömda dumplings, vilka är en specialitet i Xi’an. Dumplings är små ångkokta degpaket med antingen kött eller grönsaker.

Sedan kan du välja att strosa runt lite mer i området eller gå med guiden tillbaka till hotellet.

Övernattning:
Dag 8: Terrakottaarmén och Vildgåspagoden

Ett besök i Xi’an är inte fulländat förrän du har sett den berömda Terrakottaarmén, som ligger en timmes bilfärd från staden.

Det var lokala bönder som höll på med sitt dagliga arbete ute på fälten, som 1974 hittade fragment av en skulptur i människostorlek. Arkeologer kallades dit för att fortsätta utgrävningarna, som resulterade i världens största fynd av underjordiska skulpturer. De upptäckte över 7 000 terrakottasoldater, -hästar och -vagnar. Soldaterna är mellan 175 och 190 cm höga, och ingen soldat är den andra lik. De har alla olika dräkter, frisyrer och ansiktsdrag. De är uppställda på rad redo för strid nära kejsaren Qin Shi Huangs gravmonument. Det sägs att soldaterna byggdes för att beskydda sin härskare i livet efter döden.

Arkeologer och arkeologstudenter arbetar fortfarande här dagligen och man har byggt tre stora hallar över de imponerande fynden, som är restaurerade och uppställda där de upptäckts. Man har dessutom inrättat ett museum där några av de vackra guld-, silver- och bronsskatterna visas upp.

Hela området är mycket imponerande och 1987 kom Terrakottaarmén med på Unescos världsarvslista.

Efter besöket körs du tillbaka till Xi’an, där du besöker Vildgåspagoden, som är med på Unescos världsarvslista och är en helig plats för buddister. Pagoden uppfördes år 652 som förvaringsplats för värdefulla buddistiska skrifter, som munken Xuanzang förde med sig hem från en resa i Indien. Det var härifrån som buddismen på allvar spred sig till resten av Kina och den är därför en vallfärdsort för många av Kinas buddister. Pagoden är en del av tempelkomplexet Daci’en, där 300 munkar bodde under Tang-dynastin. I dag bor det omkring 20 verksamma munkar här. Guiden kommer att berätta historien om hur pagoden fick sitt märkliga namn.

Du blir körd tillbaka till hotellet och resten av dagen tillbringar du som du vill.

Övernattning:
Dag 9: Xi’an – Chengdu – Stadsrundtur i Chengdu

Efter frukosten hämtas du upp och körs till tågstationen, där du tar ett höghastighetståg till Chengdu. Chengdu är huvudstad i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina. Sichuan-provinsen ligger vid foten av Tibetanska högplatån och det finns därför många etniskt tibetanska byar, traditioner och seder i den västra delen av provinsen.

Efter cirka 3,5 timmar är du framme och en guide och chaufför väntar på att köra dig till hotellet. Efter incheckningen ska du på stadsrundtur, där du bland annat besöker en lokal marknad, Wenshutemplet och Kuan Zhai Alley.

En av de mest fantastiska sakerna med Chengdu är det otroliga jordbruket i stadens närområde. Staden är självförsörjande på livsmedel och invånarna är måna om att äta färskt och lokalt, både när det gäller frukt, grönsaker och kött. Du besöker en lokal marknad med grönsaker och frukt i all regnbågens färger, mängder av kryddor samt kött och fisk.

Utflykten fortsätter sedan till Wenshutemplet. Templet har en spännande historia som går mer än tusen år tillbaka, och det har bidragit till att sprida buddismen i Chengdu. Wenshu, som tidigare hette Xinxiang, brändes ner i samband med krigen i slutet av Ming-dynastin och låg i ruiner fram tills 1681, under Qing-dynastin, då en buddistisk munk kom och byggde en liten hydda mellan två träd där han kunde bo och utöva sina religiösa ritualer. Munken hette Cidu och han bodde i flera år i hyddan och levde ett asketiskt liv fram till sin död. Legenden säger att när Cidu dog kremerades munken, och när röken steg formade den bilder av Wenshu, som är det kinesiska namnet för visdomens bodhisattva Manjushri. Folk betraktade därför Cidu som reinkarnationen av Wenshu. Renoveringen och återuppbyggnaden av templet började 1697 och det stod klart 1706, då templet även fick sitt nuvarande namn. Wenshutemplet är i dag ett av de vackraste och mest välbevarade buddistiska templen i Kina och där bor 80 munkar.

Utflykten avslutas med en promenad i det mysiga kvarteret Kuan Zhai Alley, som är en av Chengdus mest välbevarade historiska stadsdelar. Området består av tre parallellgator som skiljs åt av små trädgårdar: Kuan Alley, Zhai Alley och Jing Alley. Kvarteret ger en god inblick i den lokala kulturen och det gamla Chengdu. Du kan bland annat uppleva väggmålningar som visar hur Chengdu såg ut förr i tiden, och eleganta traditionella hus med fina lanternor och dekorerade dörrar från Qing-dynastin. Vissa av husen är orörda, andra är nyrenoverade eller nybyggda. Längs gatorna ligger mysiga tehus och matställen samt butiker med vackra hantverk eller smycken.

Efter detta följer din guide dig tillbaka till hotellet, där du tillbringar kvällen på egen hand.

Chengdu är särskilt känt för sitt välsmakande kök, så gå inte miste om att prova en traditionell Sichuan-måltid: en hot-pot, som bäst liknas med fondue. Hot-pot är favoriträtten i provinsen och består av kött eller grönsaker som kokas i en mild eller stark soppa. Köttet och grönsakerna serveras råa vid bordet, där du själv tillagar dem i den kokande soppan. Förr i tiden var det en rätt man fick på vintern för att hålla värmen, men i dag serveras den året om.

Mot en tilläggsavgift finns det möjlighet att flyga från Xi’an till Chengdu i stället för att åka med hastighetståget.

Dag 10: Chengdu Giant Panda Base

Visste du att det endast finns 1 864 vilda pandor i naturen? Pandor lever på 1 500–3 500 meters höjd i de kinesiska molnskogarna i provinserna Sichuan, Shaanxi och Gansu. 70 % av pandorna i Kina lever i Sichuan-provinsen.

Dessvärre håller de kinesiska molnskogarna på att försvinna, eftersom träden fälls för att framställa byggmaterial och för att bereda plats för jordbruk, hus och vägar. Under de senaste 20–30 åren har pandorna blivit av med ungefär hälften av sina habitat. Av den anledningen har pandorna delat upp sig i mindre grupperingar, vilket har lett till sämre möjligheter att hitta en partner och därmed högre risk för inavel. Dessutom blommar pandornas föda, bambuplantorna, med jämna mellanrum och vissnar sedan. Detta sker samtidigt i stora områden och det kan ta upp till 20 år innan bambuskogen återigen kan ge föda till pandorna. Detta är ett stort problem eftersom pandorna inte längre kan förflytta sig till andra områden, och därför räknas pandan som en utrotningshotad art.

Som du säkert kunde gissa är det dags för en av turens höjdpunkter i dag – de härliga pandabjörnarna på Chengdu Giant Panda Base. Centret grundades 1987 och är ett av de främsta avels- och forskningscentren i världen. Giant Panda Base täcker ett områden på 106 hektar och ett stort antal växter, buskar och bambuträd planteras för att efterlikna pandornas naturliga habitat. Projektet i Giant Panda Base har varit mycket framgångsrikt. Från början fanns det 6 sjuka och utsvultna pandor på centret, men i dag lever ca 176 friska och nöjda pandor här.

Pandor ägnar upp till 15 timmar om dagen till att äta. Bambu innehåller inte särskilt mycket näring, så en vuxen panda måste äta mellan 15 och 20 kg varje dag för att få i sig det den behöver för att överleva. Det är också därför du kommer att se att de vuxna pandorna är lugnare och mest ligger och sover eller äter, medan de yngre pandorna leker mer med varandra.

Under besöket får du lära dig mer om de utrotningshotade pandorna och om centrets forsknings- och avelsprojekt. Dessutom får du uppleva den vackra röda pandan, som är ungefär lika stor som en tvättbjörn och mycket skyggare än de stora svartvita björnarna.

Efter besöket blir du körd tillbaka till Chengdu och resten av dagen tillbringar du som du vill.

Dag 11: Chengdu

I dag kan du tillbringa dagen med att uppleva och utforska Chengdu på egen hand.

Chengdu är en charmig stad med en spännande kultur och mysiga tehus. Ingenstans i Kina är koncentrationen av tehus i tempel och parker större, och här kan man sitta och samtala över en kopp rykande hett te.

Det finns inget bättre sätt att komma nära inpå lokalbefolkningen än att sätta sig på ett av de mysiga tehusen i Chengdu, till exempel i Folkets Park. Folkets Park grundades 1911 och var den första offentliga parken i Chengdu. I dag är den en av de bästa folkparkerna i Kina. Slå dig ner vid ett bord i tehuset Heming vid parkens sjö, beställ en kopp te och bara njut av atmosfären. Här går samtalen varma, mahjongbrickorna flyttas snabbt runt på borden och man dricker husets bästa te med många påfyllningar. Vissa får öronen rengjorda av professionella behandlare som använder pannlampor, pincetter, tänger och borstar med gåsfjädrar. Ja, välkommen till Chengdu!

Du kan avsluta dagen med en promenad längs floden Jin och beundra de omkringliggande sadeltakshusen och moderna skyskraporna. Det är också här du kan uppleva ett av stadens landmärken: Anshun-bron med tre bågar som är vackert upplyst på natten. På bron ligger dessutom många av stadens mest populära matställen.

Dag 12: Chengdu – Guilin – Yangshuo

Efter frukosten hämtas du på hotellet och körs till tågstationen, varifrån du tar höghastighetståget till Guilin. Det är en otroligt vacker resa som tar dig genom landskap med grönklädda berg, vattenfall och små byar – saker du inte kan se från ett flygplan. Du åker ca 1 200 km på 6,5 timmar. Vid ankomsten i Guilin väntar en guide och chaufför på dig utanför tågstationen. Tillsammans åker ni till natursköna Yangshuo, som ligger ca en halvtimmes färd bort.

Yangshuo är en liten pärla omgiven av ett närmast poetiskt och sagolikt landskap. Det går knappt att beskriva hur vackert det är i Yangshuo och längs Li-floden som löper genom staden. Här kan du uppleva mossgröna kalkstensberg, vattenbufflar som badar i leran och bönder som sköter sin mark. Luften här är lugn och frisk. Det är inte svårt att förstå att detta område har inspirerat konstnärer och poeter i flera århundraden. Landskapet i Yangshuo är faktiskt så högt värderat av kineserna själva att floden Li, kalkstensbergen och risfälten har avbildats på 20 yuan-sedeln.

Inne i stadens centrum är det mer liv och rörelse. Här finns massor av restauranger och barer, och gatan West Street är en särskilt populär samlingspunkt. West Street är den äldsta gatan i Yangshuo med en historia på mer än 1 400 år, vilket syns på de gamla, charmiga husen. Detta är dessutom platsen där öst möter väst: Gatan är fylld av butiker, restauranger och caféer där det serveras spaghetti, den lokala rätten ”beer fish”, cappuccino och kinesiskt grönt te.

De kommande dagarna har inget fastställt program, vilket betyder att du själv bestämmer aktiviteterna och tempot.

Mot en tilläggsavgift finns det möjlighet att flyga från Chengdu till Guilin i stället för att åka med hastighetståget.

Dag 15: Yangshuo – Guilin – Shanghai – Halvdagstur i Shanghai

I dag tar du farväl av Yangshuo. Du hämtas på hotellet och körs tillbaka till Guilin, varifrån du flyger till den fantastiska staden Shanghai.

Shanghai är Kinas största stad med cirka 25 miljoner invånare. Huangpu-floden, som är en biflod till Yangtze-floden, delar staden i två delar: Shanghais moderna finansdistrikt Pudong på den östra sidan av floden och stadens historiska centrum Puxi på den västra sidan.

Shanghai är kontrasternas stad och en otroligt fascinerande plats. Här ligger traditionella hus, kinesiska tempel och trädgårdskonst sida vid sida med moderna shoppingcenter och skyskrapor, som ser ut att vara tagna ur en science fiction-film. Dessutom är Shanghai den stad i Kina som påminner mest om västvärlden. Den europeiska dominansen mellan 1842 och 1940 har satt sin prägel på arkitekturen i de gamla koncessionsområdena längs The Bund och Den franska koncessionen.

Att besöka Shanghai är som att besöka olika världar och tidsåldrar, och det är just det som gör Shanghai så unikt och spännande! I ankomsthallen på Shanghais flygplats möts du av en chaufför och guide, som står redo att ta emot dig. Du körs till hotellet och efter incheckning ger du dig ut på en guidad rundtur till några av Shanghais populära sevärdheter.

Första besöket är den berömda shoppinggatan Nanjing Road. Med sina 5,5 km är den världens längsta shoppinggata och också världens livligaste med omkring en miljon besökare varje dag. Gatan sträcker sig från Jing’an-templet i väst till Shanghais berömda hamnområde The Bund i öst, som är utflyktens nästa stopp.

Du får promenera längs The Bunds 1,5 km långa hamnpromenad som löper längs Huangpu-floden. Här får du en känsla av att befinna dig i två världar. På den ena sidan av floden ligger de vackra grå engelska stenbyggnaderna med praktfulla pelare, och på den andra sidan ser du Shanghais berömda skyline med moderna skyskrapor, som lyses upp när mörkret faller. På 1930-talet var The Bund Shanghais motsvarighet till Wall Street. Här fanns både det tidigare engelska konsulatet, Bank of China, huvudkvarteret för North China Daily (dåtidens engelskspråkiga tidning), det gamla tullhuset som byggdes som en kopia av Big Ben samt Hong Kong & Shanghai Bank, som 1923 var världens nästa största bank. I dag huserar byggnaderna exklusiva modebutiker, hotell, nattklubbar och restauranger.

Dagens sista besök är Kinas högsta skyskrapa, Shanghai Tower. Byggnaden är hela 632 meter hög och har 128 våningar. Från observationsplattformen på 121:a våningen kan du njuta av den fantastiska utsikten över den upplysta miljonstaden.

Härefter avslutas rundturen och du kan välja att följa med guiden tillbaka till hotellet eller stanna kvar i området och strosa runt lite på egen hand.

Dag 16: Halvdagstur i Shanghai

I dag väntar en spännande halvdagsutflykt i Shanghai.

Guiden möter dig i hotellets lobby och tillsammans tar ni tunnelbanan till det kinesiska kvarteret vid Shanghai Old Street. Här finns det massor av butiker, men lägg också märke till de traditionella husen och den arkitektoniska utvecklingen från Ming- och Qing-dynastierna fram till 1900-talet. Du kan bland annat uppleva vitmålade hus med dekorativa, rödbruna träsniderier, sadeltak och de ikoniska, röda lanternorna. Shanghai Old Street är en av få platser i staden där du kan uppleva det ursprungliga Shanghai. I det här området ligger också det berömda tehuset Chun Feng De Yi, som byggdes under Qing-dynastins senare år. Här kan man njuta av en kopp traditionellt te, som har tillagats på traditionsenligt sätt.

Från livliga Shanghai Old Street fortsätter resan till den välbesökta Jiuqu-bron, som sträcker sig över en liten sjö med karpfiskar. På sjön ligger Shanghais äldsta tehus, Huxinting, som byggdes 1855. Bron tar dig vidare till turens sista besök – den berömda Yuyuan-trädgården, som är Shanghais finaste trädgård.

Yuyuan-trädgården anlades under Ming-dynastin av ämbetsmannen Pan Yunduan som en fristad åt hans föräldrar. Yu betyder fred och välbefinnande på kinesiska, och det är precis vad trädgården avspeglar. Yuyuan är det bästa exemplet på kinesisk trädgårdskonst och ligger som en oas med paviljonger, små dammar med karpfiskar, stenbroar och vattendrag – mitt i den pulserande storstaden. Den skyddande muren som omringar trädgården håller Shanghais livliga Old Town på avstånd.

Härefter kan du välja att utforska området på egen hand eller åka med guiden tillbaka till hotellet.

Dag 17-18: Shanghai

I dag är det inga utflykter planerade, utan du väljer själv hur du vill tillbringa din dag. Shanghai är en stad i ständig förändring, så vi kan garantera att du inte kommer att ha tråkigt. Det finns tillräckligt med tid för att göra dina sista inköp och utforska staden ännu mer. Du kan också köpa till en extra utflykt till kanalstaden Zhujiajiao, Kinas motsvarighet till Venedig.

Vill du utforska staden på egen hand kan du besöka några av de platser du inte hann med i går. Vi kan bland annat rekommendera Folkets park, som ligger i hjärtat av Shanghai. Parken byggdes på samma grund som den tidigare kapplöpningsbanan, som etablerades av britterna 1862. I dag är det ett vackert, grönt och lugnt andningshål, där du kan koppla av och uppleva hur lokalborna tillbringar sin vardag och helg. Här finns det folk som läser, dansar och utöver tai chi. Det är också här i parken du hittar äktenskapsmarknaden Blind Date Corner, där hoppfulla föräldrar försöker hitta den rätta till sin son eller dotter med hjälp av dejtingannonser klistrade på paraplyer. Det är verkligen en spännande och annorlunda upplevelse!

100 meter söder om Folkets park ligger Folkets torg, en populär plats att gå till för att njuta av atmosfären eller uppleva lite kultur. Här ligger nämligen Shanghai Grand Theatre och spännande Shanghai Museum, som rymmer en av Kinas mest intressanta konstsamlingar. I närheten ligger Radisson Blu Hotel med den populära, UFO-liknande Sky Dome Bar på 47:e våningen.

Ett annat område som definitivt är värt att besöka är Den franska koncessionen, som är en av de trevligaste stadsdelarna i Shanghai med själ och charm. Här kan du strosa runt i lugn och ro i labyrinten av gator med välbesökta caféer och restauranger och nedför de gröna alléerna med vackra palats och villor i gammal fransk stil.

Dag 19: Hemresan börjar – Hemkomst

I dag är det dags att ta farväl av Kina. Du hämtas på hotellet av en chaufför och körs till flygplatsen, varifrån din hemresa börjar.

Du landar i Sverige efter en spännande och upplevelserik semester.

När vill du resa?
Avresedatum
Alla visade priser är per person
Unika fördelar för grupper från 6 personer – inhämta en offert idag för att se alla fördelar.
Observera att priset för enkelrum enbart gäller vid minst 2 resande. Kontakta oss om du reser ensam.
Resbrev
Berättelser från resenärer
INNAN DU RESER
Bra att veta
Asien
Mira Lindholm

Mira är vår Asienspecialist och har över 8 års erfarenhet av resor i Asien.

Se öppettider
Måndag - torsdag kl. 10-16
Fredag kl. 10-14
VARFÖR RESA MED TOURCOMPASS?
Därför kunderna väljer oss
  • Personlig service från reseexperter med förstahandserfarenhet
  • Engagerat bokningsteam som säkerställer en smidig resa
  • Hjälp dygnet runt på resan
  • Välplanerade resplaner med noggrant utvalda höjdpunkter
  • Flyg, transfer och boende ingår i alla resor
  • Olika alternativ finns tillgängliga så att du kan skräddarsy din resa
  • Boende på fantastiska platser
  • Noggrant utvalda lokala guider med omfattande kunskap och erfarenhet
  • Uppskattas av tusentals nöjda kunder sedan 2006
  • Alla resor testas och kvalitetssäkras av vårt eget team
  • Mångåriga relationer med ett omfattande nätverk av samarbetspartner
  • Vi garanterar de bästa priserna
  • Goda relationer med våra samarbetspartner säkerställer de bästa priserna och den bästa kvaliteten
  • Vi optimerar logistiken och andra processer – du betalar endast för ditt livs semester
  • Medlem av Danmarks Resegarantifond (nr.1778)
  • Medlem av Danmarks Resebyrå Förening
  • Personlig ansvarsförsäkring
UTFORSKA
Se alla våra spännande resmål