Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk infoKambodja

Praktisk information om Kambodja

1. Klimat i Kambodja

klima-cambodiaKambodja har ett lugnt tropiskt klimat som inte ändrar sig så mycket under året. Det är två säsonger: torrperioden från november till maj och regnperioden från juni till oktober. Genomsnitts-temperaturen för året ligger på 27°C.
Vädret är oförutsägbart, men ska man generalisera kan man dela in Kambodjas vädersäsonger på följande sätt:

Mitten av november till februari: ljummet och torrt
Mars till maj: varmt och torrt
Juni till september: varmt och vått
Oktober till början av november: ljummet och vått

2. Reseform

Utflykter och transfers försiggår i mindre internationella grupper med engelsktalande guider.

3. När reser man till Kambodja?

Du kan resa till Kambodja hela året. Under våra vintermånader är det torrperiod och temperaturerna är mycket behagliga. Därför är det många turister vid de stora attraktionerna samt vid stränderna i Sihanoukville och Kep.  Under våra sommarmånader är temperaturerna högre, största delen av nederbörden faller här och därför är det inte så dammigt. I gengäld är det inte så många turister. Sevärdheterna är fullt ut tillgängliga, ja faktiskt kan man med rätta hävda att Angkor Wat är särdeles vacker med vallgravar fyllda till brädden med vatten och alla växter är saftigt gröna.

Var god observera: det centrala tornet i Angkor Wat är stängt för turister på buddhistiska helgdagar.

4. Resevillkor

Var god läs våra allmänna resevillkor noga eftersom dessa är en del av avtalsvillkoren i förbindelse med resor köpta hos Asiatours.se. Resor köpta hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp att teckna reseförsäkringar

På vår sida om försäkring kan du få all den information du behöver.

Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Språk

I Kambodja är språket khmer, men som turist är det inga problem att klara sig på engelska.

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

Observera reglerna som gäller för gula febern – särskilt om du reser hit via ett annat asiatiskt land där gula febern finns.

Vissa länder har krav på ett bevis om vaccination mot gula febern vid inresa. Så kom ihåg att ta med ditt vaccinationsbevis för dessa tillfällen.

8. Visum

Som svensk medborgare behöver du ett visum till Kambodja. Precis som vid andra internationella resor måste du ha ett giltigt svenskt pass. Passet ska vara giltigt i minst 6 månader efter utresa från Kambodja.
Som svensk medborgare kan du få visum på tre sätt: Antingen elektroniskt, vid ankomsten till Kambodja eller genom att kontakta Kambodjas ambassad i London.

Läs mer om hur du ansöker om elektroniskt visum här: www.evisa.gov.kh.
Priset för ett elektroniskt visum är 30 USD + en avgift på 7 USD och ska betalas med kreditkort. Ditt visum kommer att skickas via e-post och ska skrivas ut och tas med till Kambodja. Observera att ditt visum gäller 3 månader efter utfärdandedatumet och att din inresa i Kambodja därför ska ske inom denna tidsrymd. Ditt visum gäller 30 dagar från inresedatumet.

Väljer du att få ditt visum vid ankomsten till Kambodja ska du ta med ditt pass, ett passfoto och 30 USD i kontanter.

Läs här om visumprocessen om du väljer att ansöka via Kambodjas ambassad i London: www.cambodianembassy.org.uk under fliken visa.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

Du är självklart alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor.

9. Valuta

Den kambodjanska valutan heter riel (KHR). 1 riel är uppdelad i 100 sen.
Det är en skyddad valuta; det betyder att den inte kan köpas i förväg och att du måste växla i Kambodja.

På www.riksbank.se  kan du alltid se den aktuella kursen. Det rekommenderas att du tar med dig amerikanska dollar i kontanter (helst stora sedlar som 20, 50 eller 100 USD), som du vid ankomst kan växla på ett officiellt växelkontor. Du ska inte räkna med att du kan växla en stor amerikansk sedel och få små amerikanska sedlar tillbaka. Därför rekommenderar vi också att du tar med några amerikanska dollar i kontanta småsedlar (1, 5 och 10 USD ).

På många ställen föredrar man amerikanska dollar som betalning. Om priset för det du vill köpa har ett värde på under 1 USD, föredrar de betalning i riel.

Vanliga kreditkort som Visa och Mastercard kan användas i städerna Phnom Penh, Siem Reap, Battambang och Sihanoukville där det också finns uttagsautomater (ATM). Utanför dessa städer är bankomater inte vanliga och du kan inte räkna med att kunna betala med kort på så många ställen, men oftast på hotell, många restauranger och butiker.

Var god observera att det är många butiker i Kambodja som säljer ädelstenar. Vi rekommenderar er att låta bli att köpa ädelstenar i Kambodja eftersom många är falska. Våra guider tar inte med våra kunder till ädelstensbutiker, och inköp av ädelstenar sker därför på eget ansvar.

10. Prisnivå

Generellt sett är det en låg prisnivå i Kambodja. Guiden nedan beskriver nivån i städerna. Oftast är priserna lägre på landet och utbudet mindre.

 • Mat:
  Restaurang med västerländsk mat från 4 USD
  Restaurang med khmer-mat från 3 USD
 • Dryck:
  Läsk 1 USD
  Öl 1 USD
  Juice 2 USD
  Vatten liten flaska 0,50 USD, stor flaska 1 USD
 • Övriga varor:
  Telefon från 10 – 20 USD
  SIM-kort 3 USD
  DVD-filmer 2,50 – 3 USD
  Böcker 10 – 15 USD
11. Dricks

Dricks är välsett, men det är upp till dig om du vill ge dricks, och du kan ge så mycket eller så lite du vill. Nedan är en vägledande nivå:

 • Piccolo: 1 – 2 USD per rum
 • Städerska: 1 USD per dag
 • Guider: 5 – 10 USD per dag per person beroende på servicen
 • Chaufförer: 2 – 5 USD per dag per person beroende på servicen
 • Restauranger: i moderna restauranger ingår dricks ibland i priset och därför finns det ingen anledning att lägga extra pengar. I lokala restauranger förväntar man inte dricks, men du kan lägga ett par mynt på bordet när du går.

Dricksen i vår guide anges i USD, men lämnas i den lokala valutan på resmålet.

12. Tidsskillnad

Tidsskillnaden mellan Sverige och Kambodja varierar om det är sommar- eller vintertid i Sverige.
Vid sommartid: +5 timmar. Det vill säga när kl. är 12 i Sverige, är kl. 17 i Kambodja.
Vid vintertid: +6 timmar. Det vill säga när kl. är 12 i Sverige, är kl. 18 i Kambodja.

13. Elektricitet

Kambodja har inte standardiserad ström eller standardiserade uttag. Därför kan du uppleva allt från 110 till 230 volt. Kontakterna är antingen som de svenska med två runda ben eller tre platta ben. Därför ska du se till att ha en adapter med på resan, om du behöver ladda kamera, telefon eller bärbar dator.

14. Telefon och internet

Den internationella landskoden för Kambodja är +855. Det kan vara dyrt att ringa hem från Kambodja, kolla eventuellt med ditt eget mobilbolag om täckning och priser för att ringa. Om du måste ringa eller skicka sms kan det vara en bra idé att köpa ett lokalt SIM-kort. Det finns internetcaféer i de flesta större städer och det finns wifi på de flesta hotell.

15. Säkerhet

Kambodja är ett ganska säkert land att resa i. Kriminalitet mot turister begränsar sig oftast till få tillfällen av fickstölder och kan undvikas med vanligt sunt förnuft. Undvik att visa dyra smycken och stora kontantbelopp.

I Kambodja lades det under Indokinakriget ut stora mängder landminor och det finns fortfarande områden där landminor inte har grävts upp.  Dessa område ligger dock utanför de områden, där våra rundresor kommer förbi och utanför turistområdena. Huvudparten av de icke-röjda områdena är landområden (risfält) i norra och västra delarna av landet.

Följ alltid guidens råd och vägledning om säkerhet, och så är det ingen fara.

16. Mat och dryck

Khmermat anses vara ett av de nyttigaste köken i världen. Maten doftar gott, smakar gott, är nyttig och påminner mycket om thailändsk mat, även om den inte är lika stark. Det finns också influenser från det vietnamesiska köket på grund av den gemensamma franska Indokina-historien.

Den mest kända khmer (kambodjanska) rätten heter ”amok”. Amok är en traditionell curryrätt tillagad på kokos och oftast med fisk, även om den ibland även serveras med kyckling.

Drick alltid bara vatten från flaska. Flaskvatten är billigt och kan köpas överallt. Drick aldrig vatten från vattenkranarna.

17. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

18. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

19. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

20. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

21. Ditt bagage

Vi använder många olika flygbolag till Kambodja, därför kan det variera hur mycket och hur många kilo du får ta med i både incheckat bagage samt handbagage. Se information om detta på din flygbiljett eller kontakta oss om du har frågor angående detta. Om din resa involverar en inrikessträcka i Kambodja, kan du maximalt ta med dig 20 kg.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets aircondition, så ta därför med en tröja eller vindjacka i handbagaget.

22. Transport till och från flygplatser

Vid ankomst till olika flygplatser i Kambodja hämtas du av vår lokala representant, som kommer att stå i ankomsthallen med en skylt med Asiatours.se på. Vid avresa skjutsas ni återigen till flygplatsen. Ni kommer att få reda på när ni ska hämtas, när ni kommer till Kambodja.

23. Etikett och kulturella skillnader

Att uppleva skillnader i kultur och etikett är ett av nöjena med att resa och det är viktigt att respektera dessa skillnader. På svenska säger vi ”att man ska ta seden dit man kommer” och därför ger vi här några råd och tips som kan ge er en ännu bättre upplevelse av Kambodja.

 • Undvik att visa ilska. Att visa frustrationer eller ilska genom att ropa och vara oförskämd är mycket oartigt och nedlåtande och leder inte till något bra. Att bli utskälld är det samma som att göra bort sig och det gillar inte kambodjanerna (khmererna).
 • Visa inte ömhet offentligt, t.ex att kramas eller att kyssas, det uppfattas anstötligt. Det är extremt sällan man ser par gå hand i hand. Däremot är det vanligt att vänner går hand i hand.
 • Ta av skorna innan du går in i ett hus – det finns undantag så titta efter skor vid dörren. Om det står skor, bör du också ta av dig dina skor innan du går in.
 • Kambodjanerna hälsar på varandra med en lätt bockning och med slutna händer som i bön (men inte sammanflätade fingrar). Det är mest artigt att unga inleder hälsningar. För utlänningar och i affärssammanhang är ett (europeiskt) handslag accepterat och vanligt förekommande.
 • Rör inte barns huvuden, det anses föra otur med sig (kambodjanerna rör axlar och armar istället).
 • Använd alltid båda händerna eller höger hand när du ger något till andra eller får något från andra. Använd aldrig vänster hand.
 • Undvik att bära korta shorts, lårkorta kjolar och tank tops, framför allt vid tempel och kyrkor och ute på landet där få turister färdas.
 • Ta av skor och hatt innan du går in i ett kloster (vihara).
 • Peka inte med fingrarna mot en person och framför allt inte en Buddha-figur.
 • Bada inte naken och sola inte topless, det anses vara oanständigt – även på stranden.
 • Om du sätter dig framför ett ”dai” (Buddha-altare), bör du sitta med dina fötter åt sidan och bort från Buddhan.
 • En kvinna får gärna ta emot och ge något till en munk, men bör aldrig röra vid honom.

Var god observera: det centrala tornet i Angkor Wat är stängt för turister på buddhistiska helgdagar.

24. Lokal transport

I Siem Reap och Phnom Penh används taxibilar från och till flygplatsen och till fast pris. Reumork (nästan som en tuktuk) används i städerna och kostar oftast 1 till 3 USD per resa i Siem Reap, och 2 till 5 USD i Phnom Penh. I båda städerna kostar korta turer på under 1 km ca. 1 USD och priserna är oftast högre på kvällen.
I Kambodja finns det även taxi-motorcyklar. Vi avråder er att använda dessa eftersom det händer många olyckor med taxi-motorcyklar.

25. Donationer och gåvor

Det finns fattigdom i vissa områden av Kambodja och därför har våra lokala samarbetspartners gett oss dessa riktlinjer när det gäller donationer och gåvor.

 • Ge ALDRIG pengar till tiggare, framför allt inte barn. Om du ger pengar till tiggare, förstärker det intrycket av att tiggeri är ett acceptabelt sätt att leva. Om barn får pengar genom att tigga, kommer föräldrarna hellre skicka dem på gatan för att tigga istället för att skicka iväg dem till skolan.
 • Undantaget är handikappade och gamla människor som man gärna får ge en slant
 • Ge ALDRIG godis till barn i de byar du besöker på resan
 • Låt bli att tro att du ska ge materiella saker. Oftast är det bäst att dela din tid, dela leenden och erbjuda din vänskap.
26. Resande med begränsad rörlighet

OBS, denna resa är generellt inte anpassad för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 103 68
info@asiatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Populära rundresor
Balis höjdpunkter
Balis höjdpunkter
Få oförglömliga upplevelser.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.