Mån - Fre 9 - 16
Meny
HomePraktisk infoJapan

Praktisk information om Japan

1. Japans klimat

Japan har fyra årstider. Japanerna är stolta över att ha fyra årstider, och många japaner är övertygade om att detta är ett särskilt japanskt fenomen.

Våren varar från mars till maj och är den bästa tiden att besöka Japan på. Det är varmt men inte stekhett, och det är begränsad nederbörd. I tre veckor i mars och april blommar körsbärsträden och den här speciella perioden kallas Sakura. Det är årets höjdpunkt, och japanerna förknippar den här tiden med många festligheter. Det är en stor upplevelse att se både körsbärsträden blomma och hur mycket den här tiden betyder för japanerna. Det är dock den absolut dyraste tidpunkten att resa på.

Sommaren varar från juni till augusti. I juni regnar det och i juli och augusti är det mycket varmt och ganska fuktigt. Det är inte ovanligt med dagstemperaturer på 30–35 grader.

Hösten varar från september till november. Det är en riktigt bra tidpunkt att besöka Japan på. Temperaturerna är behagliga med varm temperatur långt in på hösten och luftfuktigheten sjunker mycket. Lönnträdens höstfärger träder fram och ger landskapen och trädgårdarna en helt ny karaktär. Det är mycket vackert. Södra Japan kan drabbas av orkaner, eller tyfoner, som det kallas här.

Vintern varar från december till februari och de japanska alperna och ön Hokkaido får massor av snö och minusgrader. Städerna i låglandet vid Stilla havet, Tokyo, Kyoto, Hiroshima och Osaka har sällan snö och minusgrader. Det kan vara kallt inomhus i gamla byggnader, eftersom det inte finns någon installerad centralvärme. På Hokkaido är det vanligtvis mycket snö och väldigt kallt på grund av de kalla vindarna från Sibirien.

2. Resa

Du reser individuellt, men utflykter och transfer sker oftast i mindre internationella grupper med engelsktalande guider.

3. När reser man till Japan?

Man kan resa till Japan året om. Den bästa tiden är våren och hösten, eftersom klimatet är som mest behagligt då.

I april/maj är det semestervecka – den gyllene veckan – då nästan hela Japan är på semester. Då kan det vara trångt i kollektivtrafiken, på hotell och sevärdheter. Dessutom kan flera mindre butiker ha semesterstängt.

4. Resevillkor

Läs gärna våra generella resevillkor noga, då dessa är en del av de avtalsvillkor som hör till resor köpta på Asiatours.se. De resor som köpts hos oss omfattas av ”Lagen om paketresor”.

Klicka här för att läsa våra resevillkor.

5. Hjälp med att teckna reseförsäkringar

På vår hemsida under fliken ”försäkring” kan du få all information du behöver.

Klicka här för att gå vidare till vår sida om försäkringar.

6. Visum

Som svensk medborgare kan du resa visumfritt till Japan. Ditt pass måste vara giltigt under hela vistelsen. Vid ankomst till flygplatsen i Japan ska du ange biometrisk data i form av fingeravtryck och foto samt bli intervjuad i passkontrollen. Därefter får du ett 90-dagars uppehållstillstånd stämplat i ditt pass.

Reglerna om visum kan kollas på Utrikesdepartementets hemsida.

 

7. Vaccinationer

Vi råder dig till att kontakta en läkare, eller en vaccinationscentral. Du kan läsa mera om reglerna för resevaccin på 1177 Vårdguiden.

8. Språk

Språket är japanska och har ett eget skriftspråk (tecken). Framför allt yngre människor kan engelska och det är generellt inga problem att klara sig – det finns alltid någon att fråga.

Det mesta är skyltat på japanska, men till exempel på hotell och i kollektivtrafiken är det även skyltat på engelska. Japanerna är överlag mycket hjälpsamma och om du står med en karta i handen och ser förvirrad ut är det inte ovanligt att en vänlig själ stannar och erbjuder hjälp.

9. Valuta och kreditkort

Den japanska valutan heter yen (JPY).

www.riksbank.se kan du alltid se den aktuella kursen från amerikanska dollar, euro och svenska kronor.

Japanerna föredrar att betala med och ta emot betalningar i kontanter. Vi rekommenderar därför att du växlar till yen innan du reser.

Kreditkort som Visa och Mastercard kan du inte använda överallt. Det är bara i storstädernas internationella butiker du kan betala med internationella kreditkort.

Bankomater finns på många platser men de fungerar endast för japanska kreditkort. För att ta ut pengar med ett internationellt kreditkort måste du hitta kioskkedjan Lawson eller 7-eleven-butikerna. Inne i de här butikerna finns det uttagsautomater som är anpassade för internationella kreditkort. De två kedjornas butiker finns i stort sett i alla städer.

Om du har med dig amerikanska dollar eller euro kan du gå till en turistbyrå som oftast har en växelautomat. Du ska inte räkna med att kunna växla kronor i dessa automater.

Naturligtvis finns det banker i Japan men de är få, det är svårt att hitta till dem och de har begränsade öppettider.

10. Prisnivå

Prisnivån i Japan är som här eller något lägre.

Restaurangbesök kan som på alla andra platser vara både billiga och dyra. Det dyraste man kan göra är att köpa utländska varor, som till exempel vin, coca-cola eller importerat kött. Om du håller dig till japanska varor, som till exempel öl, sake, japansk läsk och japanskt te, blir det billigare. I Lawson-kioskerna eller 7-eleven-butikerna kan du köpa riktigt goda och färska matlådor av hög kvalitet – så kallade ”bento boxes” – till mycket rimliga priser.

Taxi för kortare resor, till exempel under tio kilometer, ligger på rimliga prisnivåer.

Man kan spara pengar på att köpa hemelektronik i Japan. Vi rekommenderar dock att du läser på om prisnivån här hemma innan du reser.

11. Dricks

Man ger generellt sett inte dricks i Japan. Om du lämnar dricks på en restaurang innan du går kommer servitören förmodligen att springa efter dig för att ge dig pengarna tillbaka.

I Japan är det däremot mycket vanligt att ge bort små gåvor som är vackert inslagna. Om du vill göra din guide eller städpersonalen glad kan du köpa en liten symbolisk gåva, till exempel en liten kaka eller några bitar japanskt godis i fin förpackning, och skriva ett litet kort som tack för god service. Och kom ihåg att det är symboliken i gåvan och inte gåvans storlek som räknas.

12. Hotell

Hotellrum i Japan är generellt mycket små, även på fyr- och femstjärniga hotell. De flesta dubbelrum har två enkelsängar, och enkelrummen är verkligen enkelrum. Om det är viktigt att sova i dubbelsäng ska detta uppges när du bokar resan. Det är kutym att lägga fram en nattskjorta på hotellgästens säng. I alla hotellrum finns det tofflor, och man tar av skorna och använder tofflor när man är på rummet. Det finns väldigt lite plats för bagage. På alla trestjärniga och många fyrstjärniga hotell är badrummen små, av standardtyp, och ser i stort sett likadana ut. Det finns hårtorkar i badrummet, en förpackning med toalettartiklar för engångsbruk samt tvål och schampo. Det finns värme i toalettsitsen (och man kan dessutom aktivera ett elektroniskt spol-/och sköljprogram om man känner för att prova på det). På några fyr- och femstjärniga hotell har badrummen sanitetsporslin.

Om hotellet är fullbokat erbjuds ett motsvarande hotell av samma standard.

13. Ryokan

En ryokan är ett traditionellt japanskt värdshus, där du upplever en annan sida av Japan än när du bor på ett vanligt hotell.

En ryokan är inredd i traditionell japansk stil med halmflätat matta som kallas tatami, shoji-skjutdörrar och shojii-fönster, låga sidobord samt futoner. Vissa av rummen har eget badrum och andra har tillgång till gemensamma badrum.

Till skillnad från ett hotell, där man oftast inte tillbringar särskilt mycket tid, är en ryokan mer än bara en plats att övernatta på. I Japan reser man långt för att uppleva gästfriheten och den autentiska japanska kulturen i en ryokan. En del av den här kulturen innebär att koppla av i varma källor, så kallade onsen-bad, och njuta av flerrättersmenyer – och därmed blir också övernattningsplatsen en central del av upplevelsen.

I en modern ryokan serveras oftast middagen på gemensamma matplatser, medan det i en traditionell ryokan serveras middag på rummet. Kaiseki-måltiden är den kulinariska höjdpunkten i en ryokan. Måltiden presenteras på ett sätt som ger glädje åt både synen och smaklökarna. Det serveras mellan 10 och 15 rätter, som tillagas på säsongens ingredienser och specialiteter. Det är en fantastisk möjlighet att bekanta sig med goda och spännande japanska rätter, som du annars aldrig kommer få möjligheten att smaka på.

En ryokan är oftast placerad nära ett onsen-bad, och vissa ryokaner har även ett eget onsen-bad. Onsen är en varm källa, där vattnet har blivit uppvärmt av Japans aktiva vulkaner. Den vulkaniska aktiviteten ger vattnet mineraler, såsom kalcium, natrium och klorid, som alla är bra mot matsmältningsproblem, trötthet, blåmärken och mycket mer. De hälsosamma fördelarna i de ångande onsen-baden är en av anledningarna till att en ryokan är japanernas mest populära övernattningsplats.

Den största skillnaden på en ryokan och ett hotell är att en ryokan sjuder av traditionell japansk atmosfär – här finns ett lugn och en genomsyrande känsla av ro.

En vistelse på en ryokan ger dig en unik möjlighet att komma nära inpå den japanska kulturen och lära dig mer om de japanska traditionerna.

Läs mer om de traditionella japanska värdshusen – ryokanerna!

14. Tidsskillnad

Japan är åtta timmar före Sverige när vi har vintertid och sju timmar när vi har sommartid.

15. Elektricitet

I Japan används 100 V och stickproppar med platta kontakter (liknande de som används i USA). Vi rekommenderar att du tar med dig en adapter, eftersom hotellen inte alltid har adaptrar att låna ut.

16. Telefon och internet

Japans internationella landskod är +81.

Det kan vara dyrt att ringa hem eller ta emot samtal från Japan. Undersök eventuellt din mobiloperatörs villkor gällande täckning och priser för samtal.

Alla har smarta telefoner och många lokala turister är mycket förtjusta i selfie-sticks.

Det finns gratis wi-fi överallt: på tåg, caféer, restauranger, i butiker och på hotell.

17. Säkerhet

Japan är ett av världens säkraste länder att resa i. Det är helt tryggt att gå runt på gator och i gränder både dag och natt. Inte ens i Tokyos tunnelbana, som överfylls av människor under rusningstrafiken, behöver du oroa dig. Japanerna är dessutom mycket ärliga och skulle aldrig lura dig. Om du av välvilja lämnar dricks på ett bord när du är på restaurang, kommer servitören troligen att springa efter dig för att ge dig pengarna tillbaka, i tron att du har glömt dem.

18. Mat och dryck

Japansk mat är väldigt god och har fantastiska smakkombinationer. Det mesta har mild smak men det finns också mat med till exempel pepparrot eller chili. Japanerna älskar fisk och det är tydligt när man ser matutbudet. Generellt serveras små mängder av fisk och kött, och man lägger större fokus på ris, grönsaker eller nudlar. Nudlar är en älskad rätt och kan göras på vete (udon), bovete (soba), ramen (vete) och somen (vete). De serveras både varma och kalla, och gärna i soppa. Dessutom kommer du utan tvekan att äta sushi, tempura (friterade räkor), grundsoppan miso, soya, tofu, yakitori (grillade kycklingspett) och äta – inte bara dricka – grönt te i ett eller flera sammanhang.  Portionerna är ofta små och man beställer vanligtvis många små rätter.

Det finns en rad restauranger och caféer i alla prisklasser, och i Lawson-kioskerna eller 7-eleven-butikerna kan du köpa riktigt goda och färska matlådor av hög kvalitet – så kallade ”bento boxes” – till mycket rimliga priser.

På många ställen finns menyerna på elektroniska skärmar som du också beställer på. Det kan vara en utmaning om allt står på japanska och man beställer utifrån bilderna på skärmen.

Servicepersonalen är överlag mycket hjälpsam och tillmötesgående.

19. Helgdagar

Det är alltid en speciell upplevelse att se andra länders traditioner och firanden. Nedan kan du se en översikt över helgdagar, viktiga festivaler och andra särskilda högtider.

Observera att vissa museer och sevärdheter kan ha stängt under dessa dagar.

20. Flygbokning och flygbiljetter

Vi skickar din flygbokning till dig så snart du har beställt din resa. På resplanen kan du se tider och rutt. Det är viktigt att du kontrollerar att ditt namn är rättstavat. Ditt namn på bokningen måste vara likadant som i ditt pass. Om du upptäcker några fel gällande namnen måste du kontakta oss på en gång.

I dag finns det endast elektroniska flygbiljetter (e-biljetter) och du får alltså inte en fysisk flygbiljett att använda när du checkar in på flygplatsen. När du checkar in på flygplatsen ska du använda ditt pass och en bokningsreferens. Bokningsreferensen står i din resplan.

Om det ingår ett inrikesflyg inom Japan i din resa ska detta framgå av resplanen.

Om det ingår ett inrikesflyg inom Japan i din resa får du e-biljetten för detta via våra samarbetspartner när du är i Japan.

21. Servicebrev

När du har köpt en resa genom oss får du vårt servicebrev före avresan. I servicebrevet hittar du viktig information om t.ex. incheckning online, vad du ska göra vid eventuella förseningar samt våra avtalade riktlinjer för dricks. Du hittar också viktiga telefonnummer till våra lokala agenter samt vårt nödtelefonnummer.

Därför är det viktigt att du skriver ut servicebrevet och tar med det på resan.

22. Platsreservation, uppgradering och extra benutrymme

Vi rekommenderar att du gör en platsreservation på flyget. Många flygbolag erbjuder möjligheten att uppgradera bokade biljetter till platser med extra utrymme och komfort, t.ex.Economy Comfort hos KLM och Premium Voyageur hos Air France. Det kan du göra via flygbolagets hemsida. De flesta flygbolag har en punkt på menyn som heter ”manage my booking”.  Observera att många flygbolag tar betalt för platsreservation, så se till att ha ditt kreditkort/betalkort redo när du börjar.

Tyvärr finns det inga enhetliga regler för när platsreservationen öppnar. Vi rekommenderar att du försöker göra en platsreservation så tidigt som möjligt så att du kan få reda på när du kan göra en platsreservation, om det inte går att göra direkt. Det är vanligt att platsreservationen öppnar först mellan 72 och 24 timmar före avresa.

23. Ditt bagage

När du reser till Japan rekommenderar vi att du bara reser med en resväska/väska per person (res också så lätt som möjligt eftersom hotellrummen ofta är ganska små). Vi använder många olika flygbolag till Japan och hur många kollin och kilon du får ta med som incheckat bagage och handbagagekan därför variera. Du hittar information om detta i din flygbokning. Du kan också kontakta oss om du har några frågor.

Se dessutom till att ha alla viktiga och oumbärliga saker i handbagaget. Detta gäller till exempel pass, flygbiljetter, försäkringar, kreditkort, pengar, kamera, men också eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.

Det kan dra kallt från flygplanets luftkonditionering, så ta med dig en tröja eller vindjacka i handbagaget.

24. Transfer från och till flygplatsen

Det framgår tydligt i ditt dagsprogram om det ingår transfer från och till flygplatsen.

25. Etikett och kulturella skillnader

Att uppleva skillnader i kultur och etikett är ett av nöjena med att resa och det är viktigt att respektera dessa skillnader. I Sverige säger vi att ”man tar sedan dit man kommer” och därför vill vi ge dig några tips och råd som kommer att ge dig en ännu bättre upplevelse i Japan.

En djup bugning är ett tecken på stor respekt: ju större respekt, desto djupare bugar man. Män håller händerna längs sidorna, kvinnor lägger armarna i kors framför kroppen.

När du ger något till någon annan bör du hålla det med två händer.

Man har stor respekt för äldre i Japan. På tåg och bussar är ”silversätena” reserverade för äldre och handikappade – man sätter sig aldrig där.

Vid vissa helgedomar genomgår man en reningsritual innan man går in – det bör du också göra om du vill gå in.

Det finns få offentliga avfallskorgar. Som om det vore det mest naturliga i världen bär japanerna med sig en liten skräppåse som de lägger sitt skräp i och sedan slänger när de kommer hem. Vi rekommenderar att du gör detsamma och slänger ditt skräp i papperskorgen på hotellrummet.

Ta av dig skorna när du går in i en helgedom eller i ett traditionellt japanskt hus eller restaurang.

Undvik att lägga ätpinnarna i risskålen, lägg dem vid sidan av. Om de lämnas i risskålen liknar de rökelsepinnar som man tänder i templen för att hedra de döda.

Undvik fysisk kontakt offentligt. Man ser aldrig japaner kyssas eller kramas offentligt.

Undvik att visa ilska. Att visa frustration eller ilska genom att skrika eller bete sig ohövligt är extremt oartigt och nedlåtande, vilket aldrig leder till något bra. Dämpat tal och skratt är god etikett.

Japaner är mycket propert klädda. Det är ovanligt att se män i shorts eller kvinnor med bara axlar, och detsamma gäller för utlänningar.

Man uppskattar inte tatueringar i Japan, utan de förknippas med kriminella. Detta beror på att dömda brottslingar förr i tiden tatuerades i pannan så att alla skulle kunna se att det var en brottsling. I dag förknippas tatueringar med den japanska maffian, Yakuza, där alla medlemmar har tatueringar. Ju fler tatueringar, desto högre rang har personen i organisationen. Vi rekommenderar därför att du tänker på hur du klär dig om du har tatueringar.

26. Resande med begränsad rörlighet

OBS, denna resa är generellt inte anpassad för personer med begränsad rörlighet. Kontakta oss gärna för information om möjligheterna i förhållande till dina specifika behov.

Har du frågor?

Kontakta våra experter nu:
08-124 103 68
info@asiatours.se

Öppettider:
Alla vardagar kl. 9-16.

Populära rundresor
Balis höjdpunkter
Balis höjdpunkter
Få oförglömliga upplevelser.
 

Nyhetsbrev

Relevanta nyheter och bra erbjudanden!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.