• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklarUpplev UNESCOs världsarv i Asien

Upplev UNESCOs världsarv i Asien

03 June, 2018
Visa alla inlägg

Angkor

Sydostasien bjuder på många storslagna kultur- och naturområden som finns med på UNESCOs världsarvslista.

UNESCOs världsarvslista är en lista över kultur- och naturarv som är värda att bevara då de har stor betydelse för vår historia. Platserna illustrerar ofta viktiga tidsepoker i ett lands historia, som också har påverkat landets nuvarande civilisation.

Att besöka platser som är upptagna på UNESCOs världsarvslista resulterar ofta i stora upplevelser för resande.

Nedan har vi valt ut 9 spännande UNESCO-sevärdheter som du kan besöka på din nästa resa till Öst- och Sydostasien.

Borobudur på Java, Indonesien

Borobudur på Java

När du utforskar ön Java måste du besöka Borobudur.

Borobudur är väldens största buddistiska monument. Templet byggdes under 700- och 800 talet av Sailendra-dynastin och övergavs under 1400-talet. Därefter låg Borobudur öde i hundratals år.

Det återupptäcktes på 1800-talet av Javas brittiske guvernör sir Thomas Standford Raffles. Då var dock Borobudur helt täckt av aska efter ett vulkanutbrott.

När du besöker Borobudur kan du gå till toppen av det enorma monumentet som är byggt som en trappstegspyramid.

På vägen till toppen av templet upplever du många vackra statyer och reliefer som berättar om Buddhas liv. Från toppen får du en fantastisk utsikt över gröna skogar och berg.

Den gamla stadsdelen i Hoi An, Vietnam

Den gamla stadsdelen i Hoi An

I centrala Vietnam hittar du staden Hoi An och dess charmiga gamla stadsdel.

Stadsdelen är upptagen på UNESCOs världsarvslista då den är ett exempel på en mycket välbevarad handelsstad från 1400- till 1800-talet.

Stadsdelen har genom tiderna påverkats av kinesisk, japansk och europeisk kultur, vilket har gett staden en helt unik atmosfär och stil. Upplev till exempel den japanska bron som är byggd i japansk stil.

Bron byggdes av de japanska inbyggarna och skulle förbinda japanerna med de kinesiska handelsmännen som bodde på andra sidan floden på 1600-talet. I dag är den japanska bron en av Vietnams mest berömda broar, och en symbol för Hoi An.

Den gamla stadsdelen får en helt ny atmosfär på kvällen då flera av gatorna lyses upp av färgglada papperslanternor. Så efter mörkrets inbrott kan du ta vackra bilder av både den japanska bron, som också är upplyst, stadsdelens gamla gator och de många papperslanternorna.

Det centrala höglandet, Sri Lanka

Sri Lanka World's end

Sri Lankas centrala högland finns med på UNESCOs världsarvslista tack vare höglandets stora biologiska mångfald.

Höglandet är uppdelat i tre områden: the Peak Wilderness Protection Area, Knuckles Conservation Forest och Horton Plains National Park.

Områdena har ett fantastiskt djurliv och där lever både leoparder, vildsvin och sambarhjortar. Därutöver hittar man också växter som inte växer någon annanstans i landet, teplantager och brusande vattenfall.

På utvalda resor till Sri Lanka besöker du Horton Plains som är en av Sri Lankas vackra, fantastiska nationalparker. En av höjdpunkterna på din vandringstur i Horton Plains är utsiktsplatsen ”World’s End”.

Från kanten av World’s End står du så att du kan se 1 000 meter ner i avgrunden. Utsiktsplatsen bjuder också på en fantastisk utsikt över nationalparkens berg, som är täckta av molnregnskog, och om vädret är klart kan du se hela vägen till Sri Lankas sydkust.

Luang Prabang, Laos

Wat Xieng Thong, Luang prabang Laos

I norra Laos ligger staden Luang Prabang – en av Laos största sevärdheter.

Hela staden finns med på UNESCOs världsarvslista tack vare dess unika blandning av laotisk och europeisk kolonialarkitektur från 1800- och 1900-talet.

Ett bra exempel på detta är stadens berömda sevärdhet Royal Palace Museum som är en blandning av fransk och laotisk arkitektur.

Palatset byggdes mellan 1904 och 1909 och var tidigare hem åt kungafamiljen. I dag är det ett museum. En av huvudattraktionerna på museet är Prabang-Buddhan – en 83 cm hög Buddha gjord i guld.

Luang Prabang omges dessutom av fantastisk natur och du kan till exempel besöka de berömda Kuang Si-vattenfallen. Om du bara behöver koppla av kan du njuta av Luang Prabangs avkopplande atmosfär eller besöka några av stadens kaféer och restauranger.

Shirakawa-go Gokayama, Japan

Shirakawa-go

Shirakawa-go och Gokayama är två små japanska byar, som ligger i de japanska alperna i det centrala Japan – avsides och avskärmat från resten av världen.
Byarna är berömda för deras gassho-zukuri-hus.

Gassho-zukuri betyder ”byggt som händer i bön”, och husen har fått namnet eftersom strukturen på halmtaket liknar en munks händer i bön.

Husen är cirka 300 år gamla och deras arkitektur finns inte på andra platser i Japan. Vilket är anledningen till att byarna finns med på UNESCOs världsarvslista.

Staden grundades på 1000-talet. Under många år har det varit mycket svårt att resa dit på grund av det avlägsna läget och väderförhållandena runt byarna. Det är nämligen det området i Japan där det faller mest snö.

Kontakten med omvärlden har därför varit mycket begränsad. Det har gjort att samhällena har haft helt egna traditioner och levnadssätt, vilket gör dem till goda exempel på hur kulturer anpassar sig efter omgivningarna.

Sukhothai Historical Park, Thailand

Sukhothai Historical Park

I centrala Thailand ligger Sukhothai Historical Park.

Sukhothai Historical Park består av ruinerna från Sukthohai, som var huvudstad i norra Thailand (Kungadömet Sukhothai) under 1200- och 1300-talet. Det sägs att det var här den thailändska civilisationen uppstod på 1200-talet.

I dag ligger det 190 gamla och vackra ruiner från tempel och det gamla palatset utspridda över parken. Området finns med på UNESCOs världsarvslista eftersom det finns flera monument som har varit grundläggande för thailändsk arkitektur.

Det största och mest besökta byggnadsverken i parken är Wat Mahathat som byggdes mellan 1292 och 1347 och var det religiösa epicentret i kungadömet. Här kan du se en enorm sittande Buddha, som är uthuggen ur sten.

Utforska parkens statyer, pagoder och tempelruiner på cykel – det är ett roligt sätt att uppleva parken.

Kinesiska muren, Kina

Kinesiska muren

Kinesiska muren är ett av de mest imponerande byggnadsverken i världen. Förutom att stå med på UNESCOS världsarvslista är muren även utsedd till ett av världens sju nya underverk.

Muren byggdes under flera århundraden. Uppförandet startade omkring år 220 f.v.t., då sektioner av befästningsverk samlades till ett enda försvarssystem, och konstruktionen fortsatte ända fram till Ming-dynastin (1368–1644 e.v.t.). Muren byggdes ursprungligen för att förhindra invasion norrifrån.

I verkligheten är konstruktionen inte en enda lång mur som namnet antyder, utan består av flera olika delar som har byggts ihop med varandra. Det vi i dag kallar för den kinesiska muren är den del av muren som byggdes under Ming-dynastin. Denna del är 8 851,8 kilometer lång, inklusive diken, skyttegravar och naturliga barriärer som exempelvis floder.

Besök till exempel muren vid Mutianyu, norr om Beijing, där en av de bäst bevarade sektionerna av muren finns.

Sumatras tropiska regnskog på Sumatra, Indonesien

Sumatras tropiska regnskog

Om du tycker om frodig natur och spännande djurliv ska du besöka Sumatras vackra regnskog.

Regnskogarna är uppdelade i tre olika nationalparker och har stor biologisk mångfald, vilket har gjort att de finns med på UNESCOs världsarvslista. Regnskogen lever bland annat Sumatra-tigern, noshörningen, elefanten och malajbjörnen, som endast finns i den indonesiska regionen. Här finns också växter som inte finns någon annanstans i världen.

För att uppleva Sumatras regnskog kan du besöka staden Bukit Lawang som ligger vid Gunung Leuser nationalparks frodiga regnskog. Härifrån kan du vandra i regnskogen, som är en av de bästa platserna att få syn på Sumatras sällsynta orangutanger som endast lever här.

Angkor, Kambodja

Angkor Wat

Angkor i Kambodja är bland de viktigaste arkeologiska områdena i Sydostasien.

Komplexet är med på UNESCOs världsarvslista eftersom området har många otroligt vackra och välbevarade tempel från Khmerimperiet som hade makten mellan 800- och 1400-talet, och som hade sitt högsäte i Angkor.

Arkitekturen och den detaljerade utsmyckningen i Angkor bidrar till att berätta om khmerimperiets kultur, religion och symboler. Det sättet som man utsmyckade Angkor på under khmerimperiet spreds över hela Sydostasien.

Det mest berömda av templen, och Kambodjas största sevärdhet, är Angkor Wat, som är ett av de största religiösa monumenten någonsin. Det mittersta tornet är 65 meter högt och omgivet av fyra mindre torn.

Upplev världsarven på din nästa resa

Vill du uppleva UNESCOs världsarv på din resa till ett av Asiens spännande länder?

Asien är fyllt med spännande UNESCO-sevärdheter!

Oavsett om de är naturliga eller skapade av människor är platserna alltid unika för precis den platsen de befinner sig på.

Asiatours.se – Äventyrliga rundresor!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Asiatours.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.