TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarBali – ön med 1 000 tempel

Bali – ön med 1 000 tempel

2017-11-02
Visa alla inlägg

Besakih

Kärt barn har många namn, som man säger. Bali är ett av öns många namn.

I folkmun kallas den både för Gudarnas ö och Island of thousand temples.

Och ön gör skäl för sina smeknamn.

På Bali finns över 10 000 tempel, eller helgedomar, som många av dem är, och varje monument är unikt.

Men vad betyder templen och religionen egentligen för balineserna?

Balis religion och tempel

Canang

Den dominerande religionen på Bali är hinduism. Bali-hinduismen kännetecknas av tanken på naturen som en ”makt”, förfädersdyrkan, och att man anser att andarna har inflytande över ens liv.

Balineserna offrar gåvor till förfäderna och andarna, och ger dem helgedomar (tempel) som de kan leva i.

På balinesiska kallas templen för pura. Namnet kommer från sanskrit, där pura betyder en plats som är omringad av murar.

Det finns många olika typer av ”puror” på ön.

  • Pura Puseh är den tempeltyp som finns i byarna på Bali. Byborna dedicerar templet till sina förfäder.
  • Dessutom har byborna tempel som är avsedda för officiella tillställningar i byn. Denna typ av tempel kallas för Pura Desa.
  • Dödstemplen heter Pura Dalem. Denna tempeltyp dediceras till gudarnas död.

Varje familj på Bali har ett litet tempel som en hyllning till förfäderna, och byarna har tempel som är avsedda för officiella syften.

Templen är en stor del av det balinesiska folkets religion, och här ger de offergåvor till förfäderna och andarna. Bali-hinduismen är känd för sina många ritualer, vilka är en stor del av vardagen.

Fem storslående, vackra och sevärda tempel på Bali

Att besöka några av de många templen under din resa på Bali är ett måste. Det ger en särskild inblick i hur balineserna lever och vad som berikar deras liv.

Nedan får du fem förslag på tempel som du kan besöka under din resa till Island of thousand temples.

Pura Besakih

Besakih

Det storslagna templet Besakih ligger på en bildskön sluttning. Det är en enastående syn som möter dig 900 meter upp på det heliga vulkanberget Agung.

Det enorma templet är det viktigaste på hela Bali. Templet Besakih, som också kallas modertemplet, är Bali-hinduismens centrum.

Pura Besakih består av flera tempel, där Pura Pentaran Agung är det viktigaste. Templet, som sträcker sig över 6 våningar på sluttningen, har en stenport (candi bentar). På platsen finns en tresidig helgedom – lotostronen – tillägnad Brahma, Wisnu och Siva. När festivalerna är igång är helgedomen klädd i färggranna kläder som kännetecknar gudarna.

Många delar av det stora templet är öppna för turister, men på flera av platserna får turisterna nöja sig med att kika in.

Pura Tanah Lot

Tanah Lot

När man närmar sig Tanah Lot-templet är det svårt att tro sina ögon. En majestätisk klippa tornar upp sig mitt ute i havet. Under dagen översköljs templet av fantastiska färgnyanser och man tror att man har hamnat i ett drömland.

Tanah Lot-templet är Balis mest besökta tempel. Utöver den ovanligt vackra naturen sjuder platsen av historia.

Det sägs att templet byggdes efter önskemål från den hinduistiska prästen Danghyang Nirartha under 1500-talet. Sedan dess har templet haft stor betydelse både för den religiösa arkitekturen och religionen på Bali.

Pura Tirta Empul

Tirta Empul

Rinnande vatten från ”stenkranar”, människor och ritualer.

Något av det första du får syn på när du besöker vattentemplet Tirta Empul är de religiösa gästerna som står i vattnet med kläderna på. De utför reningsritualer, där de från vänster till höger sköljer sig under var och en av de 30 stenkranarna.

Här ligger den mest betydelsefulla platsen i templet, med de två rengöringsbassängerna – Jaba Tengah.

Templet är ett av de viktigaste på Bali på grund av det heliga vattnet som de religiösa hinduisterna använder till reningsritualer.

Templets namn, som på balinesiska betyder helig vattenkälla, tillägnades vid invigningen till vattenguden Vishnu.

Vid sidan av templet ligger ett hus från 1900-talet, som byggdes åt Indonesiens första president.

Pura Taman Ayun

Taman Ayun

En omfamnande ro härskar i det kungliga vattentemplet som byggdes 1634.

Runt omkring templet finns en slags vattengrav, och man kan bara komma in i templet via en bro.

I tempelområdet finns bland annat två trädgårdar, en stor och öppen och en med massor av små tempel.

Gröna träd, lugna dammar och små balinesiska tempel med halmtak är essensen av templets omgivningar. Namnet kommer också från frodigheten. Taman Ayun betyder nämligen vacker trädgård.

Man kan dessvärre inte komma in i templet, men det finns stor möjlighet att hitta folktomma platser, få en lugn stund och njuta av det pittoreska tempelområdet.

Pura Goa Lawah

Goa Lawah

I en grottöppning ligger templet Goa Lawah. På grund av dess läge kallas templet för fladdermusgrottemplet, Bat Cave.

Templet, som byggdes under 1000-talet, är ett av Balis viktigaste. Det byggdes av prästen Mpu Kuturan. Prästen var också en av dem som introducerade hinduismen på Bali.

Det råder inga tvivel om var ingången är, då den är markerad med två ståtliga banyan-träd.

Bakom templet finns många små tempel och några av dem är lika gamla som huvudtemplet. Lägg särskilt märke till illustrationen av en drake, som sägs hålla världen i balans.

I templets trädgård står tre paviljonger där troende människor lägger offergåvor, oftast frukt. Många av de lokala invånarna går förbi templet för att be en bön och lägga offergåvor.

Om du har blivit trollbunden av detta fantastiska land och vill uppleva Balis unika och vackra tempel kan du ta en titt på våra rundresor till Bali här.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär