TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklar10 spektakulära tempel i Asien

10 spektakulära tempel i Asien

2020-02-29
Visa alla inlägg

Wat Pho Thailand

Asien har några av världens äldsta, vackraste och mest intressanta tempel.

De gamla byggnadsverken kan berätta fantastiska historier och bjuder på imponerande upplevelser.

Medan vissa tempel är fullständigt guldbelagda är andra färgrika och några är fulla med spännande detaljer och vackra utskärningar.

Vi tar dig med på rundtur till tio av Asiens mest spektakulära tempel.

Sensoji i Japan

Sensoji Japan

I den gamla stadsdelen Asakusa, som ligger i Japans huvudstad Tokyo, står det vackra templet Sensoji.

Det buddhistiska templet är Tokyos äldsta och sannolikt det mest berömda och mest fotograferade templet i Tokyo – en stad som är full av tempel.

Även om Sensoji är ett utflyktsmål för många besökare möter du även japaner här. Templet har nämligen en unik betydelse för lokalborna, som kommer hit för att tända rökelsepinnar. De viftar den heliga röken på sig i hopp om att den ska göra dem friska, ge dem lycka i livet, hjälpa dem att få barn eller något helt annat.

Gatan upp till templet är full av roliga souvenirbutiker och spännande matbodar så det finns god möjlighet att köpa prylar eller lite mat.

Det buddhistiska grottemplet i Sri Lanka

Det buddhistiske grottetempel Sri Lanka

I Dambulla, en av Sri Lankas större städer, ligger Sri Lankas bäst bevarade grottempel Golden Temple of Dambulla.

Grottemplet kan dateras till 100-talet f.v.t. och är det mest imponerande grottemplet i Sri Lanka.

Det buddhistiska templet ligger i en enorm klippa och står med på UNESCOS världsarvslista. Som framgår av namnet ligger templet inne i en grotta. Det är därför riktigt imponerande först när du kommer in i templets gyllene inre. Här möts du av en spektakulär syn av strålande väggmålningar och fantastiska buddhastatyer. De många stegen upp längs de branta trapporna är garanterat väl värda det, när du väl kommer in i det magiska grottemplet.

Wat Xiong Thong i Laos

Wat Xieng Thong

I den vackra staden Luang Prabang i Laos hittar du templet Wat Xiong Thong, som är känt under namnet ”det gyllene klostret”.

Wat Xiong Thong är ett av de mest betydelsefulla templen i Luang Prabang och en viktig symbol på buddhismen i Laos. Det buddhistiska templet byggdes på 1500-talet och tillhörde fram till 1975 kungliga familjen, som bland annat använde templet för att kröna kungarna. I dag används det som samlingsplats vid olika festligheter i staden.

Det är svårt att säga hur templet ursprungligen såg ut då det har genomgått många restaurationer under årens gång. I dag kännetecknas templet av den sirliga, guldbelagda mosaiken och det karaktäristiska taket, vars olika lager på lager svävar tätt över marken.

Wat Pho i Thailand

Wat Pho Thailand

Wat Pho-templet ligger i Thailands huvudstad Bangkok. Thailand har en enorm mängd tempel och Wat Pho är det största och äldsta av dem alla.

Templet utgör ett större komplex med flera olika byggnader och ett kloster, som rymmer 300 munkar.

Wat Pho är särskilt berömt för sin gigantiska liggande guldbuddha, som är hela 46 meter lång och 14 meter hög. Buddhan är gjord av mursten och gips och har sedan täckts helt med bladguld. Den imponerande buddhafiguren är en fantastisk syn, och när du är färdig med att studera den stora guldstatyn kan du utforska de över 1 000 buddhabilderna som pryder templet.

Unikt för Wat Pho-templet är att det även är huvudkontor för bevarande av och undervisning i traditionell thailändsk medicin och massage.

Angkor Wat i Kambodja

Angkor Wat Cambodia

Angkor, som ligger i norra Kambodja, är världens största tempelkomplex.

Tempelkomplexet består av flera olika tempel. Det mest kända av dem är Angkor Wat, som är hjärtat och själen i Kambodja och även har blivit den nationella symbolen och synonym för landet.

Angkor Wat, som betyder ”templens stad”, byggdes under 1100-talet och grundades ursprungligen som ett hinduistiskt tempel, men ombildades senare till ett buddhistiskt tempel.

När du besöker templet kommer du snabbt att se de många himmelska nymferna som Angkor Wat är utsmyckat med. Nästan 2 000 himmelska nymfer pryder väggarna och var och en av dem är helt unik.

Med sin storhet, sin helt fantastiska arkitektur och sitt spektakulära läge är det inte så konstigt att tempelkomplexet står med på UNESCOS världsarvslista.

My Son-tempelområdet i Vietnam

My Son Vietnam

En timme från staden Hoi An i Vietnam ligger det spännande tempelområdet My Son.

Tempelområdet byggdes mellan 300- och 1200-talen e.v.t. av chamkungariket och var en av de viktigaste konstruktionerna för hela chamfolket. My Son består av flera olika tempel, som ligger utspridda i klungor på området. Många av templen byggdes för att man skulle ha en plats, där man kunde tillbe de hinduistiska gudarna.

Tempelområdet bombades av amerikanerna 1969, vilket förstörde stora delar av templen. Förr i tiden fanns det 71 tempel på området, medan det i dag finns 20 tempel kvar. Det är dock fortfarande en spektakulär syn att uppleva de resterande templen och ruinerna i My Son, som dessutom står med på UNESCOS världsarvslista.

Sri Mariamman-templet i Singapore

Sri Mariamman Singapore

I hjärtat av Singapores spännande område Chinatown ligger det vackra och färgrika Sri Mariamman-templet.

Templet byggdes 1827 och är det äldsta hinduistiska templet i Singapore. Det är dedikerat till gudinnan Mariamman, som var känd för sin läkande förmåga.

Sri Mariamman är fullt av fina detaljer och kreativa dekorationer med färgstrålande gipsskulpturer av gudar, gudinnor och mystiska väsen. Den fina utsmyckningen bidrar till att ge templet ett unikt och annorlunda uttryck än många andra guldbelagda tempel. I synnerhet det imponerande och dekorativa tornet över huvudingången är något helt speciellt.

Borobudurtemplet i Indonesien

Borobudur Indonesien

Borobudurtemplet ligger på ön Java i Indonesien.

Templet är ett av de äldsta i världen och byggdes på 700- och 800-talen med hjälp av miljontals stenblock. Det är världens största buddhistiska tempel och ett av Indonesiens viktigaste kulturella områden.

Det enorma byggnadsverket består av tre nivåer, som är uppbyggda kring en backe med en förtrollande utsikt över de gröna ängarna och de dramatiska bergen. Borobudur är karaktäristiskt med sitt dekorativa uttryck, härunder de många klockformade monumenten. Dessutom pryds templet av över 500 buddhastatyer.

Det storslagna templet står med på UNESCOS världsarvslista och restaurerades på 1970-talet med hjälp av UNESCO. Borobudur är fantastiskt att uppleva alla tider på dagen, men i synnerhet i gryningen och skymningen är upplevelsen helt speciell.

Pura Besakih på Bali

Pura Besakih Bali

Det hinduistiska templet Pura Besakih är Balis största, heligaste och viktigaste tempel.

Pura Besakih kallas för modertemplet och består av ett storslaget komplex, med massor av större och mindre tempel fördelade över sex plan.

Tempelkomplexet ligger på en sluttning på det heliga vulkanberget Gunung Agung och du kan se fram emot att uppleva ett fantastiskt bergslandskap kring det enorma templet. När du besöker Pura Besakih har du också möjlighet att se lokalbefolkningen utöva traditionella ceremonier vid templet och dyrka den hinduistiska helgedomen.

Som besökare kan du utforska många av områdena vid tempelkomplexet, men du ska vara uppmärksam på att det finns några platser där besökare bara får kika in.

Himmelens tempel i Kina

Himmelens tempel i Kina

I Kinas pulserande huvudstad Beijing ligger det ikoniska templet med namnet The Temple of Heaven – eller på svenska Himmelens tempel.

Det vackra byggnadsverket anlades i början av 1400-talet och besöktes ofta av kejsarna från Ming- och Qing-dynastierna som kom för att be om en bra skörd.

I dag är templet en av de mest berömda sevärdheterna i Beijing och har varje år många besökare, men även lokalbefolkningen kommer hit – bland annat för att meditera.

Templets omkringliggande park utgör ett område som är större än den Förbjudna staden. Här kan du se fram emot att uppleva det vackra templet, den viskande muren, kallad ”ekoväggen”, och att gå på upptäcktsfärd i den spännande parken.

Hela templets utformning är mycket symbolisk och bygger på den gamla tron om att himlen är rund och Jorden är fyrkantig. Templet symboliserar just förhållandet mellan himlen och Jorden.

TourCompass – Kom riktigt nära!