• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklar10 spännande storstäder i Asien

10 spännande storstäder i Asien

10 February, 2019
Visa alla inlägg

Tokyo

Asien har otroligt många spännande storstäder, som bjuder på allt från modern shopping till kulturella upplevelser.

De gamla städerna i Asien, som grundades för hundratals år sedan, är fortfarande under stor utveckling. Därför finns det både upplevelser av mer modern karaktär och städer med vackert dekorerade tempel.

De asiatiska storstäderna har allt du kan önska dig.

Läs mer om 10 spännande storstäder i Asien nedan.

Bangkok, Thailand

Bangkok

Med sina 9,2 miljoner invånare är Thailands huvudstad Bangkok den mest befolkade staden i landet och där bor 13 % av landets sammanlagda befolkning. Sedan 1980-talet har staden vuxit oerhört mycket, och i dag är Bangkok uppdelat i 50 distrikt, som i sin tur är uppdelade i ytterligare 169 underdistrikt.

Den stora tillväxt som Bangkok har genomgått syns tydligt i stadens uttryck. Bangkok bjuder nämligen på en blandning av moderna skyskrapor av stål och glas, och flera hundra år gamla tempel, som ligger utspridda i staden. Det är en särskild blandning av det moderna och det gamla, som gör staden unik.

I staden finns otroligt många vackra och spännande historiska monument och tempel. Ett av dem är det fantastiska kungapalatset Grand Palace från 1782, som under 150 år har varit hem åt den thailändska kungafamiljen. I dag kan du besöka kungapalatset och uppleva komplexets berömda guldpagod och dess vackra tempel – bland annat Wat Phra Kew (Smaragdbuddhans tempel), där du kan se smaragdbuddhan, som är uthuggen av ett enda jadeblock.

I Bangkok finns också en av världens största marknader – Chatuchak helgmarknad. Här finns mer än 8 000 olika stånd, som säljer allt mellan himmel och jord. Om du vill köpa med dig fina sjalar hem, ett set med matpinnar till middagar med thailändskt tema eller smaka på en glass hittar du allt här.

Beijing, Kina

Beijing

I norra Kina ligger Beijing, som är landets huvudstad.

Beijing grundades för ca 3 000 år sedan och är därför en av de äldsta städerna i världen. Genom århundraden har staden också varit ett maktcentrum och härifrån har de kinesiska regeringarna styrt landet. Staden har genom åren haft flera olika namn varav Beijing är det 16:e och senaste namnet.

I dag är staden en miljonstad med en befolkning på 22 miljoner, varav ca 11 % heter Wang i efternamn.

Att Beijings historia går så långt tillbaka innebär att det finns massor av spännande kulturarv och historiska sevärdheter i staden, som du kan lägga många, många timmar på att uppleva. I och runt omkring Beijing ligger sju UNESCO-bevarade sevärdheter, som till exempel Kinesiska muren, Den förbjudna staden, som är världens största palats, och Sommarpalatset.

Flera av de kinesiska monumenten har en sak gemensamt – de är helt obegripligt stora! Kinesiska muren sträcker sig 8 852 kilometer genom det kinesiska landskapet, Den förbjudna staden innehåller hela 970 byggnader med mer än 8 700 rum och Sommarpalatset består av 3 000 byggnader, broar och torn.

Tokyo, Japan

Tokyo

Tokyo, som är den japanska huvudstaden, bjuder på massor av unika sevärdheter i sina olika kvarter.

Storstaden har en helt fantastisk infrastruktur, som är särskilt smart när stadens 9,36 miljoner invånare ska ta sig runt. Sinjuku-stationen är den mest besökta stationen i Tokyo. 3,6 miljoner människor reser till, från eller genom stationen varje dag, vilket gör den till en av de mest livliga stationerna i världen.

I dag består staden av 23 olika stadsdelar, som var och en har en unik atmosfär.

Stadsdelen Asakusa är ett måste att besöka när du besöker Tokyo. I den här stadsdelen kan du uppleva det 1 300 år gamla Sensoji-templet. Stadsdelen Ueno har flera fantastiska muséer, men det mest berömda är Ueno Park, där det också finns en zoologisk trädgård. Japan är också världsberömt för den årliga körsbärsblomningen, och under den här säsongen färgas Ueno-parken i vackra rosa nyanser.

I dag är Tokyo också centrum för shopping, kultur och underhållning! Och för dem som älskar shopping är stadsdelen Ginza ett paradis av modehus och teknologibutiker. Om du är i området under morgontimmarna kan du uppleva världens största fiskmarknad Tsukiji, där några av de dyraste fisksorterna säljs för flera hundratusentals kronor.

Ho Chi Minh-staden, Vietnam

Ho Chi Minh

Under 1600-talet var Ho Chi Minh-staden en liten hamnstad som hette Prey Nokor och hörde till Kambodja. I dag är Ho Chi Minh-staden Vietnams största stad med sina 8,2 miljoner invånare.

Första gången du bekantar dig med Ho Chi Minh-staden kan trafiken verka överväldigande, och det är inte konstigt. Omkring 1,5 miljoner motorcyklar kör varje dag runt i storstaden. Detta innebär att det är 25 gånger så många motorcyklar än bilar.

Stadens historia har format den urbana stadsbilden och Ho Chi Minh-stadens arkitektur är i dag en blandning av franska byggnader och skyskrapor av stål och glas.

Den franska koloniseringen under 1800-talet influerade stadens arkitektur. En särskilt berömd byggnad, som byggdes under koloniseringen, är postkontoret – Saigon’s Central Office – som byggdes av Gustave Eiffel, samma man som byggde Eiffeltornet i Paris. Postkontoret är otroligt vackert och är därför välbesökt av turister.

Några timmars bilfärd från Ho Chi Minh-staden kan du uppleva de underjordiska Cu Chi-tunnlarna, som byggdes av nordvietnamesiska Viet Cong. Tunnelsystemet utgjorde en länk mellan kommandocentraler, skyddsrum, skolor och träningslokaler. Tunnlarna användes också för att kunna genomföra attacker på amerikanerna under Vietnamkriget.

Vietnam är också känt för sin matkultur. Vietnameserna äter ofta mat från stadens gatukök, som sägs vara ett av de bästa gatuköken i världen. Även om det ofta kan vara varmt i staden dricker vietnameserna otroligt mycket te. Det finns tehus på flera platser i staden, där ägaren berättar för kunderna om de olika sorterna och vad de är bra för.

Phnom Penh, Kambodja

Phnom Penh

Strax intill Mekongfloden ligger Kambodjas huvudstad – Phnom Penh. Staden grundades år 1372, men utseddes till huvudstad först 1865.

Phnom Penh har en mycket dyster historia, och den kan du uppleva på Tuol Sleng-muséet. På Choeung Ek kan du få en inblick i folkmordet, där 17 000 människor mördades påde så kallade ”Dödens fält” under Röda Khmerernas regim 1975–1979.

Om du reser till huvudstaden i dag kan du uppleva stadens unika charm. I Phnom Penh finns både vackra franska villor från kolonialtiden och storslagna buddhistiska tempel. Du kan till exempel uppleva silverpagoden, där en del av golvet är täckt av 5 000 silverplattor – därav namnet. I templet kan du också uppleva en 90 kg tung buddhastaty, som är gjord av guld.

Du kan också besöka Kambodjas nationalmuseum, som är landets största museum. Byggnaden är ett otroligt vackert exempel på khmerarkitektur, och den är byggd av röd sandsten. På kvällen är det massor av liv och rörelse på Phsar Thmey, som är en stor inomhusmarknad, där du kan köpa allt från smycken, kläder och souvenirer till fisk och skaldjur.

Kyoto, Japan

Kyoto

Under 1 000 år var Kyoto Japans huvudstad, och i dag är stadens japans kulturella centrum.

Det finns mer än 1 600 buddhistiska tempel i staden och inte mindre än 17 UNESCO-bevarade sevärdheter. I Kyoto hittar du 20 % av Japans nationalskatt.

Du kan till exempel besöka Fushimi Inari-helgedomen, som uppfördes år 711. När du går till templet går du först genom Torii-portarna, som är de japanska tempelportarna. De består av många små portar som står efter varandra. Portarna är också placerade längs stigar, och det är en mycket unik upplevelse.

Även om templen har en viktig historisk betydelse är bambulunden en av de största sevärdheterna i Kyoto. Bambulunden består av gröna, spikraka bambuträd, som tornar upp sig sida vid sida, så att det ser ut som att träden växer upp i himlen. Skogen liknar ingen annan skog du sett förut och därför är den en av de mest berömda sevärdheterna i Japan.

Kyoto är också känt för sina många vackra trädgårdar, som ofta ligger runt omkring templen i Japan.

Hanoi, Vietnam

Hanoi

Hanoi är inte den största staden i Vietnam, men har varit landets huvudstad sedan år 1010.

I dag lever 7,7 miljoner människor i Hanoi.

Hanoi har också varit koloniserat av fransmännen, men Vietnams tidigare kommunistiska ledare, Ho Chi Minh, befriade landet från Frankrikes kolonisering 1954. Den franska koloniseringen har påverkat stadsbilden i Hanoi. Det finns till exempel franska kvarter, där du kan se franska kolonialtidsbyggnader. I kvarteret finns också massor av shoppingmöjligheter och lyxbutiker.

Det gamla kvarteret i Hanoi kan dateras tillbaka till 1300-talet och var förr ett handelskvarter. Området bjuder på många olika upplevelser. Du kan till exempel besöka Dong Xuan-marknaden, som är Hanois största marknad. Gatorna i kvarteret är fulla med små stånd, som säljer allt från leksaker till silkesslipsar. Det är också i det gamla kvarteret du kan uppleva Saint Joseph Cathedral, som är inspirerad av Notre Dame i Paris.

Nära det gamla kvarteret ligger sjön Hoan Kiem, som turister och lokalbefolkningen ofta besöker för att koppla av eller utöva Tai Chi. Via en liten träbro kan du gå ut på en liten ö, som ligger mitt på sjön. Här kan du se Ngoc Con-templet, som är en liten pagod som byggdes under 1200-talet.

Shanghai, Kina

Shanghai

Shanghai ligger vid Yangtze-flodens utlopp i det östkinesiska havet. Med sina 25 miljoner invånare är Shanghai Kinas största stad och även en av världens största städer.

I staden kan du ta en promenad längs hamnpromenaden the Bund, som sträcker sig över 1,5 km. Längs promenaden kan du uppleva vackra historiska byggnader i olika arkitektoniska stilar. Det är också från the Bund du får den bästa utsikten över Shanghais berömda skyline, som är en av världens mest fantastiska skylines.

I stadens franska kvarter känns det som om du lämnar storstaden en stund och går in ett litet kvarter i en mindre stad. Här hittar du små butiker och mysiga villor. Längs gatorna har man planterat träd, som importerades i början av 1900-talet.

I Shanghai kan du också uppleva Den gamla staden (南市), där du kan få en känsla av hur det gamla Kina såg ut. Även om det finns moderna byggnader bland de gamla är stadsdelen fortfarande full av charmiga, gamla tempel. En traditionell aktivitet i stadsdelen är att njuta av en kopp te i ett av kvarterets vackra tehus.

Chiang Mai, Thailand

Chiang Mai

I norra Thailand ligger Chiang Mai, som bjuder på många kulturella upplevelser. Staden är den näst största staden i Thailand och grundades år 1296.

I staden finns det mer än 300 tempel, vilket gör Chiang Mai till den stad i Thailand som har flest tempel. En av huvudattraktionerna är templet Wat Phrathat Doi Suthep från 1300-talet, som är ett av de vackraste och heligaste templen i Thailand. I mitten av templet står en 24 meter hög förgylld pagod.

På kvällen är shopping en av de populära aktiviteterna i Chiang Mai. Gå på upptäcktsfärd på några av stadens många nattmarknader, där du kan köpa allt från thailändskt hantverk till souvenirer och mat. Dessutom finns det många shoppingcenter utanför Chiang Mai.

Chiang Mais omgivning bjuder också på stora upplevelser. Du kan bland annat möta Padaungstammen, som lever norr om Chiang Mai, och som är känd för att ha mässingringar runt halsen.

Nära Chiang Mai finns det också möjlighet att uppleva den asiatiska elefanten på nära håll. På elefantreservatet Elephant Care kan du mata elefanterna med bananer, gräs eller sockerrör. Du kan också ta en promenad i skogen med de stora djuren.

Osaka, Japan

Osaka

Osaka är Japans tredje största stad. Här kan du både uppleva moderna distrikt, vackra parker och få en skymt av ”det gamla Japan”.

Staden är uppdelad i två urbana områden – Kita i norr och Minami i söder. I Kita ligger stadens finansiella kärna, där flera små företag ligger sida vid sida med restauranger och hotell. I Minami finns det massor av spännande restauranger och neonljus. I Minami kan du shoppa i Midouji-området, som är Osakas shoppingområde.

Dotonbori är stadens ”underhållningsområde”. Här kan du uppleva neonskyltar och folkmassor. Ta till exempel en promenad längs Dotonbori-kanalen, där du kan äta en god måltid på en av de många restaurangerna som området är känt för. På kvällen blommar kvarteret ut när atmosfären förändras och många färgglada neonljus tänds.

Om du vill ta en paus från storstaden har Osaka många vackra parker som är värda ett besök. Varje år i mars förvandlas parkerna till små, rosa oaser av körsbärsblomningen i Osakas urbana landskap. En av de största parkerna i staden är Tennoji Park, där det finns en zoologisk trädgård och ett museum.

Du kan också besöka den 170 meter höga Umeda Sky Building, där du får en vacker panoramautsikt över stadens skyskrapor.

Om du vill uppleva det traditionella Osaka kan du besöka gatan Hozenji Alley, där det finns traditionella japanska restauranger och butiker. Det sägs vara en av de vackraste platserna i staden.

Upplev Asiens storstäder på de här resorna:

På en resa till en av de asiatiska städerna kan du uppleva en blandning av det gamla Asien och den moderna utveckling som i högsta grad präglar storstäderna.

I städerna har du möjlighet att åka på upptäcktsfärd i de gamla kvarteren, utforska vackra, historiska tempel och pagoder samtidigt som du kan uppleva en modern storstad. Du kan också uppleva de intressanta kontrasterna mellan asiatisk och europeisk kultur, som finns i de städer som tidigare varit koloniserade.

Varje stad har sitt eget unika uttryck som har formats av stadens rika historia. Oavsett vilken asiatisk stad du reser till kommer du att få många stora upplevelser med dig hem.

Asiatours.se – Äventyrliga rundresor!

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Asiatours.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.