TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSmaka på dessa vietnamesiska rätter i Vietnam!

Smaka på dessa vietnamesiska rätter i Vietnam!

2017-09-15  |  uppdaterad: 2023-05-24
Visa alla inlägg

Spisested

På en resa i Vietnam är matkulturen en av de allra bästa höjdpunkterna.

De kulinariska upplevelserna bjuder på mängder av soppor, färska vårrullar och rätter med fisk och skaldjur, där färska örter spelar en avgörande roll.

Gatuköken ligger sida vid sida längs Hanois smala gränder. Det finns massor av små plastmöbler längs trottoarerna – så fotgängare måste ta sig fram på vägar som också trafikeras av mopeder.

Genom att prova på det vietnamesiska köket får man en genuin upplevelse av landets kultur.

Här hittar du sju olika vietnamesiska rätter som du kan prova under din resa i detta fantastiska land.

1. Phở

Pho

Nationalrätten i Vietnam är den traditionella phở.

Phở är en nudelsoppa som består av ox- eller kycklingfond med koriander och ingefära. Dessutom innehåller den vårlök, risnudlar och kött (oxkött, fläsk eller kyckling).

Såväl gamla som unga äter ofta phở till frukost på sina stammisrestauranger – och de vet precis hur rätten ska kryddas. Soppan kryddas bland annat med chili, fisksås och vitlök för att ge phở’:n dess karakteristiska smak.

Nationalrätten serveras i olika varianter över hela Vietnam. Nudelsoppan är inspirerad av den franska rätten pot-au-feu, som är en klassisk fransk köttsoppa.

2. Bún Chả

Bun Cha

Rätten Bún Chả härstammar från Hanoi Den vietnamesiska rätten består av en soppa som innehåller små köttbullar, marinerade fläskbitar, risnudlar och massor av färska örter som serveras i en skål. Dessutom kan man tillsätta chili, vitlök och andra kryddor som alltid står på de små borden i gatuköken.

Risnudlar, örter och kryddor tillsätts i soppan. Sedan är du redo att smaka på en av lunchfavoriterna som äts med ätpinnar eller sked.

(Maträtten erbjuds främst i Hanoi, men den finns också i Ho Chi Minh-staden på restaurangen Bun Cha 45, som rankas som en av de 20 bästa restaurangerna i Ho Chi Minh-staden på Tripadvisor.)

3. Bánh mì

banh mi

Bánh mì är en sandwich. Den påminner egentligen om dem vi har här hemma, men den vietnamesiska sandwichen är ändå lite annorlunda i jämförelse.

Sandwichen består av ett ljust bröd med färsk sallad och ett pålägg av till exempel kött. Den vanligaste typen är en báhn mí med paté.

4. Gỏi cuon

Goi cuon

Gỏi cuon, mer känt som färska vårrullar eller sommarrullar, är en av Vietnams mest kända maträtter.

Färsk sallad, koriander och rispapper utgör grunden för de vietnamesiska vårrullarna. Dessutom innehåller rullen antingen fläsk, räkor eller krabbkött. Som tillbehör får du den vietnamesiska favoritsåsen, fisksås.

Du kan också få stekta vårrullar (Cha Gio) med krispigt rispapper.

Vårrullarna serveras över hela Vietnam, men finns i många olika lokala varianter.

5. Bánh xèo

Banh xeo

Den vietnamesiska pannkakan bánh xèo är en spröd pannkaka som är fylld med räkor, fläsk, ägg och böngroddar. Dessutom innehåller den färska örter. Maträtten lindas in med rispapper och doppas i en stark sås.

Om du känner för en lättare lunch är bánh xèo ett utmärkt val.

6. Elephant ear fish

Elephant ear fish

Den här fisken, som serveras i södra Vietnam omkring Mekongdeltat, ger dig en helt unik smakupplevelse. Elefantöra-fisken serveras med huvud, fenor och skinn ”stående” i ett stativ.

Fisken kallas ”elefantöra” på grund av sin form.

Fiskköttet är ljust och det serveras stekt tillsammans med olika typer av tillbehör. Man kan rulla in fisken i rispapper, krydda med färska örter och doppa ”vårrullen” i fisksås.

7. Cao lau

Cao lau

Längs Hoi Ans gator finns rätten Cao lau. Rätten består av tjocka nudlar, spröda rischips, fläsk i tunna skivor och grönsaker.

Maträtten har fått inspiration från både den japanska och kinesiska matkulturen.

Om du vill ha en dag utan soppa är detta spröda alternativ en riktig smakupplevelse.

Bonus: egg coffee

Egg coffee

Om du besöker Vietnam får du inte glömma att smaka på den legendariska drycken ca phe trung, som mer än känd under namnet egg coffee.

Efter en upptäcktsfärd på Hanois gator kan du ta en avkopplande paus på det världskända kaféet Giảng Cafe. Här har familjen lagat sin karaktäristiska egg coffee sedan 1946 – efter (nästan) samma hemliga familjerecept.

De avslöjar dock en del av receptet. Egg coffee består bland annat av kondenserad mjölk, ost, äggula och vietnamesiskt kaffepulver.

Det är en fantastisk kaffeupplevelse som du inte får missa, även om äggula och kaffe inte är något man normalt skulle vilja blanda i en drink! (Giảng Cafe ligger på 39 Nguyễn Hữu Huân.)

I Vietnam radas de gastronomiska upplevelserna upp efter varandra, så om du vill smaka på allt vad landet har att bjuda på kan du kika på våra rundresor i Vietnam.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär