TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Sevärdheter i Vietnam

2019-05-08
Visa alla inlägg

Hoi An Old Town

Vietnam är ett fantastiskt resmål med massor av spännande saker att uppleva

Du kan till exempel gå på upptäcktsfärd bland gamla hinduiska ruiner som ligger gömda mellan vackra berg, åka på kryssning mellan kalkstensklippor i Ha Long-buktens smaragdgröna vatten eller utforska en tropisk, isolerad ö i närheten av Phu Quoc.

Läs mer om 10 spännande sevärdheter du kan uppleva på din resa till Vietnam nedan.

Kryssning i den vackra Ha Long-bukten

Ha Long-bukten

I Ha Long-bukten får du uppleva ett fantastiskt landskap när du färdas på det smaragdgröna vattnet och kalkstensklippor tornar upp sig genom hela bukten. Det finns över 1 600 öar och skär i bukten.

År 1994 kom Ha Long-bukten med på Unescos lista över världsarv tack vare områdets unika och oförstörda natur. En kryssning är det perfekta sättet att uppleva bukten. Här färdas du genom det vackra landskapet och får en fantastisk utsikt över öarna. På kryssningen kommer du också att uppleva några av de mer undangömda öarna i bukten. Vissa kryssningsfartyg lånar ut kajaker, som du kan använda för att utforska buktens natur och undangömda grottor på nära håll. Du kan också ta ett dopp i det smaragdgröna vattnet eller bara njuta av utsikten över det fantastiska landskapet.

På din kryssning åker du också förbi små, flytande fiskebyar, där befolkningen under tusentals år anpassat sig till ett liv i bukten. Livet i fiskebyarna ändrades dock markant efter en lagändring som innebar att invånarna var tvungna att flytta in till fastlandet så att barnen kunde få en bättre utbildning, samt för att skydda Ha Long-bukten från föroreningar.

Den gamla stadsdelen och färgglada lanternor i Hoi An

Hoi An s gamle bydel

Man kan tydligt märka det gamla Vietnam i Hoi Ans gamla stadsdel, som är en otroligt välbevarad gammal handelsstad.

Den gamla stadsdelen var Sydostasiens handelscentrum mellan 1400- och 1800-talet, då handelsmän från många världsdelar reste hit. De många resenärerna har genom tiden satt sin prägel på stadsdelens arkitektur, som du kan uppleva än i dag. Det finns ca 800 välbevarade byggnader i stadsdelen och du kan besöka 28 av dem.

I den gamla stadsdelen kan du till exempel uppleva kinesiska tempel, hus från den franska kolonialtiden och många små, mysiga gator.

En av stadsdelens populära attraktioner är den japanska bron, som är ett av Vietnams landmärken. Bron är från 1700-talet och är byggd i japansk stil. Den byggdes för att de japanska invånarna i Hoi An skulle kunna gå över till stadsdelens kinesiska kvarter på andra sidan floden.

Thu Bon-floden flyter genom Hoi Ans gamla stadsdel och det är den perfekta platsen för att njuta av kvällen. Lanternorna som lyser upp staden och avspeglas i vattnet skapar en magisk stämning.

Vid floden finns det många små, mysiga restauranger där du kan smaka på läckra, traditionella vietnamesiska rätter eller lära dig att laga vietnamesisk mat. I närheten av floden finns det även små marknader, där fiskare säljer sin finaste fångst under de tidiga morgontimmarna.

Färdas mellan kokospalmer i Mekongdeltat

Mekongdeltat

I södra Vietnam ligger Mekongdeltat, ett naturområde på 40 000 m2. Deltat består av många små floder och vattendrag som flyter kors och tvärs och bildar en enorm labyrint.

Mekongdeltat har skapats av Mekongfloden som sträcker sig 4 500 kilometer och flyter genom inte mindre än 6 länder. Deltat skapar en grogrund för varierande naturområden och möjlighet till lantbruk. Tack vare detta pågår det storskalig risproduktion i området, vilket har gett Mekongdeltat smeknamnet ”Vietnams skafferi”.

När du utforskar deltat färdas du längs små åar och floder, som skapar passager mellan gröna kokospalmer som växer i vattnet. Under färden kan du möta lokalbefolkningen som säljer vattenmeloner, kokosnötter och ananas från sina båtar.

Förhållandena i deltat skiljer sig otroligt mycket från vad vi är vana därhemma, men det finns människor som bor här. Under din båttur får du åka förbi små byar där du kan se hur lokalborna plockar blad från kokospalmer för att ordna tak till sitt hus, och du får också se en rispappersfabrik.

De underjordiska Cu Chi-tunnlarna

Cu Chi

Inte långt från Ho Chi Minh-staden kan du uppleva Cu Chi-tunnlarna, ett underjordiskt nätverk av tunnlar och där det också finns något som liknar en underjordisk stad. Det var här viet cong-soldaterna höll till under kriget på 60-talet.

Cu Chi-tunnlarna är ett 120 kilometer långt nätverk av underjordiska tunnlar där det fanns allt som viet cong-soldaterna behövde under kriget, bland annat sjukavdelningar, kök och kommandocentraler.

Vissa av tunnlarna är mycket trånga och är byggda så att endast små människor ska kunna ta sig in. Du kan dock uppleva de underjordiska gångarna ändå eftersom vissa passager är lite större och säkrade med cement.

Vid Cu Chi-tunnlarna kan du gå genom en 100 meter lång tunnel som finns 7 meter under jorden. Du får krypa genom samma smala tunnel där viet cong-soldaterna gömde sig under kriget. På vissa platser är tunnlarna upplysta och på andra platser är det kolmörkt, så att du får uppleva hur soldaterna hade det där nere.

Uppe på marken kan du se många små hålor där vietnamesiska soldater tog skydd under kriget. Hålorna är så små att de flesta vuxna inte skulle kunna få plats där i dag.

Risfält, berg och kultur i Sapa

Sapa

På ca 1 500 meters höjd i norra Vietnam ligger Sapa, som bjuder på några av Vietnams mest storslagna naturupplevelser. Omgivet av Hoang Lien Son-bergen i det backiga landskapet ligger Sapa, och flera av bergen är täckta av vackra, gröna risterrasser.

Den fantastiska naturen kring Sapa gör området till en av de bästa platserna för vandring i Vietnam. Du kan till exempel vandra från byn Ta Van till Lao Chai, där hmongfolket bor. Omkring en miljon människor i Vietnam hör till den etniska gruppen hmong. Hmongbefolkningen i Vietnam bor framför allt i bergen längs den norra gränsen. Det finns flera grupperingar inom hmongfolket, och alla bär olika slags färgstarka kläder.

På vandringsturen går du förbi fantastiska risfält och vackra berg som är typiskt för naturen här, men du får också uppleva det lokala livet i Sapa. Du kan till exempel se hur bönderna plöjer sina fält med oxar eller skördar ris när du vandrar upp över bergssluttningarna.

Förutom hmongfolket lever även andra etniska minoriteter, såsom Yao-, Zay- och Ha Pho-folket, i Sapa. Alla folkgrupper har sina unika traditioner, klädessätt och seder, och Sapa är det mest mångkulturella området i Vietnam. Folkgrupperna lever utspritt över hela Sapa-området, men många tar sig in till Sapa stad för att sälja ris, majs och hantverk.

Marknader i Vietnam

Hoi An Central Market

I Asien finns många spännande lokala marknader, och Vietnam är inget undantag. På marknaderna i Vietnam kan du köpa allt från nyfångad fisk till vackra silkessjalar.

En marknad som helt klart är värt ett besök är Hoi An Central Market, som ligger vid Thu Bon-flodens strand. Marknaden öppnar tidigt på morgonen och då finns det möjlighet att köpa nyfångad fisk från lokala fiskare. På marknaden kan du även hitta läckra kryddor och örter som används i det vietnamesiska köket.

Färgglatt, vietnamesiskt silke erbjuds i alla möjliga varianter. Skräddare har faktiskt en hel egen sektion på marknaden, där du kan köpa några av de billigaste skräddarsydda plaggen i Vietnam. Vill du handla så ska du vara uppmärksam på att många varor säljs till överpris, så det finns goda möjligheter att prova dina prutningstekniker.

Varje helg kan du också gå på livliga Hanoi Weekend Night Market, där du kan köpa souvenirer och läcker mat från de många stånden. Marknaden är mycket livlig och ger dig en inblick i livet i den vietnamesiska huvudstaden. På gatan spelar musiker vietnamesisk musik iförda i traditionella dräkter.

De historiska byggnaderna runt marknaden är upplysta så det finns också möjlighet till lite sightseeing i samband med att du går runt på marknaden.

Du kan köpa en god middag från en av marknadens många matbodar. Prova till exempel Bún Chả, en rätt med ursprung i Hanoi.

Koppla av på vita sandstränder på Phu Quoc

Phu Quoc

På den tropiska ön Phu Quoc hittar du kilometerlånga sandstränder med vajande palmer. Ön ligger i Phu Quoc-distriktet, som består av 28 små öar varav Phu Quoc är den största.

Ön omges av ett fantastiskt marint liv, och du kan uppleva kring 135 olika arter av färgglada korallfiskar. Om du har tur kan du få se den gröna havssköldpaddan eller karettsköldpaddan.

Från Phu Quoc kan du göra små dagsutflykter till några av de andra öarna i distriktet. Du kan till exempel besöka Hon Xuang, som sägs vara den vackraste ön i området. Det finns inga resorter på den undangömda ön, som även kallas Robinson Crusoe Island.

Phu Quoc-ön bjuder också på fantastiska naturupplevelser. Hälften av ön är en skyddad nationalpark som finns med på Unescos lista över världsarv. Om du vill uppleva parken kan du besöka skogsreservatet Khu Rung Nguyen Sinh från byn Ganh Dau l. I parken kan du uppleva vackra fåglar och kanske har du turen att få se även apor och uttrar.

My Son Sanctuary i Hoi An

My Son Sanctuary

Cirka 40 kilometer utanför Hoi An ligger My Son Sanctuary, som är ett område med ruiner av historiska hinduistiska tempel. Templen byggdes mellan 300- och 1200-talet för religiösa ceremonier under Cham-dynastin, men användes också som begravningsplats för dynastins kungligheter.

De första templen byggdes i trä och uppfördes till ära för den indiska guden Shiva, men brann dessvärre ner på 500-talet. Många tempel byggdes dock upp igen, och det har funnits upp till 70 tempel i området.

Kort efter att det sista templet byggdes under 1200-talet övergavs området igen. Därefter låg området undangömt fram till 1898, då det återupptäcktes av en fransman.

I dag ligger tempelruinerna utspridda mellan vackra berg på ett 2 kilometer brett område. På din rundvandring får du uppleva många vackra och imponerande ruiner, som delvis tagits över av naturen.

Upplev det kungliga citadellet i Huế

det kungliga citadellet i Huế

Vid Huong-floden (som även kallas Parfymfloden) ligger ett av Vietnams Unesco-beskyddade områden: citadellet i Huế. Huế var Vietnams huvudstad mellan 1802 och 1945, och kungafamiljen bodde då i citadellet.

Citadellet är omgivet av en stenmur, och innanför den finns imponerande byggnadsverk i form av tempel, pagoder, torn och mycket mer, som är inspirerat av Den förbjudna staden i Beijing.

I citadellet kan du uppleva Ngo Mon Gate som har flera olika portar, varav den mittersta endast fick användas av kejsaren. Från en plattform ovanpå Ngo Mon Gate övervakade kejsaren militära övningar.

Strax efter att du gått igenom Ngo Mon Gate kommer du till Palace of Supreme Harmony, eller Throne Palace, där kejsaren höll sina viktigaste ceremonier.

Det finns spännande byggnader att utforska i hela citadellet, till exempel den tidigare kejsarens privata boende och andra historiska komplex och paviljonger. En del av citadellet förstördes dessvärre under Vietnamkriget, men det mesta är i dag restaurerat och en spännande plats att besöka i Huế.

Gatukök i Ho Chi Minh-staden

Street food pho

Vietnam har en otroligt mångfasetterad matkultur, som du både kan uppleva på marknader, restauranger och gatukök.

Du kan till exempel prova läcker, traditionell vietnamesisk mat när du går på upptäcktsfärd bland gatuköken i Ho Chi Minh-staden. På kvällen dyker små gatukök och ”pop up-restauranger” upp och där äter lokalbefolkningen sin middag. Nästa morgon är dock de små matställena borta.

Om du är ute efter att få en kulturell upplevelse och väljer att äta middag i pop up-restaurangerna eller gatuköken ska du vara redo att sitta vid små trädgårdsmöbler i plast. Smaka till exempel på den vietnamesiska nationalrätten phở, som är en nudelsoppa gjord på ox- eller kycklingfond och innehåller kryddor, grönsaker och kött.

Ett bra komplement till gatuköken i Ho Chi Minh-staden är streetfood-marknaden Ban Thanh Street Food Market där det finns läcker (och ungefär lika billig) mat som liknar den i de andra gatuköken. På marknaden kan du köpa vietnamesisk mat från omkring 20–25 olika stånd och sätta tänderna i vietnamesiska vårrullar, fisk- och skaldjur och mycket mer. Marknaden ligger i närheten av flera barer, där du kan ta en drink och uppleva lite av Ho Chi Minh-stadens nattliv.

Vietnam bjuder på många olika upplevelser, och oavsett om du är intresserad av natur, kultur eller sandstränder finns det helt säkert något för dig!

Ta en titt på vår hemsida om du vill veta mer om våra resor till Vietnam, eller kontakta våra resekonsulter som är redo att hjälpa dig.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär