• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden

Sevärdheter i Laos

20 May, 2018
Visa alla inlägg

Tempel

I takt med att globaliseringen har gjort sitt intåg i Sydostasien har Laos på många sätt lyckats bevara de gamla traditionerna och levnadssätten.

Här kan du uppleva mystik och vackra vattenfall, gå på upptäcktsfärd i de mystiska Pak Ou-grottorna, eller njuta av den avslappnade stämningen i den UNESCO-skydddade staden Luang Prabang.

Laos har massor att bjuda på!

Nedan får du sju förslag på inspirerande sevärdheter som du kan uppleva i fantastiska Laos.

1. Vacker natur och avslappnad stämning i Luang Prabang

Luang Prabang

I norra Laos ligger den lilla staden Luang Prabang, omgiven av berg och med Mekong-floden som granne.

Staden finns med på UNESCOs världsarvslista tack vare dess unika blandning av traditionell laotisk och europeisk kolonialarkitektur.

Louang Prabang har en charmig kombination av tegelstenshus, som byggdes under den franska kolonialtiden, och traditionella laotiska trähus. Dessutom har staden några av de vackraste dekorerade templen i Laos, som är mycket välbevarade.

I gryningen kan du uppleva munkarnas allmosavandring, då flera hundra munkar vandrar genom stadens gator för att samla allmosor från lokalbefolkningen. Det är en stor upplevelse, och många blir rörda av den respekt och värdighet som präglar traditionen.

Under dagen kan du utforska Luang Prabangs många tempel och mysiga gator, eller gå en tur längs Mekong-floden.

På kvällarna är den lokala nattmarknaden en fascinerande bekantskap. På marknaden, som har öppet mellan kl. 17.00 och 22.00, kan du få allt du önskar. Till exempel kaffe, målningar, keramik, traditionellt hantverk och mycket, mycket mer.

2. Upplev Kuang Si-vattenfallet

Kuang Si

Ca 30 km sydväst om Louang Prabang ligger en av de mest populära sevärdheterna i området – Kuang Si-vattenfallet.

Vattenfallet, som faller över tre terrasser och 50 meter ner i azurblå bassänger, ligger mitt i djungeln och är ett populärt resmål för både lokalbefolkningen och besökande. Om du behöver svalka dig kan du ta ett dopp i det vackra vattnet. Du kan också ta en promenad i området om du vill uppleva lite mer av den natursköna omgivningen.

Nära vattenfallen ligger ett center för de utrotningshotade malajbjörnarna. De skjuts ner av krypskyttar, eftersom deras galla används i kinesisk medicin.

3. Pak Ou-grottorna och de 4 000 buddhafigurerna

Pak Ou

Nära Louang Prabang kan du också besöka grottorna Pak Ou.

Pak Ou-grottorna är två kalkstensgrottor, som ligger där Mekong- och Nam Ou-floden möts. I grottorna finns 4 000 buddhafigurer. De flesta figurerna är snidade i trä, men flera av buddhafigurerna är också gjorda i andra material.

De två kalkstensgrottorna heter Tham Ting och Tham Theung, och grottorna är mycket olika varandra. Tham Ting är lite upplyst, eftersom det kommer in solstrålar från ett hål i taket, och Tham Theung-grottan, som ligger överst, är fullständigt mörk. Du bör ha med en ficklampa när du besöker Tham Theung om du vill kunna se grottan.

Det sägs att lokalbefolkningen har placerat buddhafigurerna i Pak Ou-grottorna genom århundraden.

4. Gå på krukjakt på den mystiska krukslätten

krukslätten

I Xieng-Khouang-provinsen, i norra Laos, kan du uppleva den helt unika och mystiska sevärdheten – krukslätten.

Krukslätten är ett stort område, där omkring 2 500 krukor ligger utspridda. Krukorna är upp till tre meter höga och kan väga över 14 ton.

Området var flera gånger en krigszon mellan tidigt 1800-tal och 1975. Därför kan du endast besöka ett mindre område av slätten, då en del av området ännu inte är helt rensat på minor.

Experter uppskattar att krukslätten uppfördes omkring 500 år före Kristus, men man vet ännu inte vem som skapade den och varför krukorna gjordes över huvud taget. Några experter menar att krukorna har varit en del av en begravningsritual, då man bevarade lik i krukorna för att påbörja förruttnelseprocessen. Förutom begravningsritualen finns det också lokala legender, som berättar om jättar som bodde i området och drack risvin ur krukorna.

Vi kanske aldrig får reda på varför krukorna finns där, men det är också en del av spänningen med att besöka krukslätten.

5. Tubing och Den blå lagunen i Vang Vieng

Vang vieng

Söder om Louang Prabang hittar du staden Vang Vieng.

Vang Vieng är en fantastiskt vacker stad, omgiven av höga berg och gröna risfält.

Nam Song-floden rinner rakt igenom staden, och är centrum för många aktiviteter, som till exempel forsränning och den populära aktiviteten ”tubing”, där du flyter ner för floden i en uppblåst gummiring.

Du kan också besöka Tham Phu Kham-grottan och Den blå lagunen. Via en markerad rutt går du genom Tham Phu Kham-grottans rum, där du bland annat kan se en buddahfigur i brons i huvudgrottan. När du har gått igenom huvudgrottan kommer du till Den blå lagunen, där du kan simma i det turkosblå vattnet.

6. Gå på sightseeing i huvudstaden Vientiane

Pha That Luang

Vientiane är en alldeles speciell huvudstad.

Till skillnad från andra huvudstäder har den en mycket avkopplande atmosfär. I staden kan du se Mekong-floden, som fungerar som en naturlig gräns mellan Thailand och Laos.

En av de största sevärdheterna i Vientiane är den stora stupan, Pha That Luang, som är täckt med bladguld. Stupan är 44 meter hög och uppfördes under 1500-talet. Stupan, som är en byggnad, är den heligaste platsen i Laos, och det sägs att den innehåller ett skrin med Buddhas bröstben. Platsen är särskilt vacker i solnedgången, eftersom solens strålar får guldet på byggnaden att lysa upp.

Vientiane är en ganska liten stad för att vara en huvudstad, men det gör också att du långsamt kan gå eller cykla runt i staden när du ska på sightseeing. Även om du är på sightseeing inne i staden är det fortfarande möjligt att se de gröna risfälten från flera platser i staden.

7. Lev som folket i Kamu-stammen i norra Laos

Kamu lodge

I norra Laos bor flera olika etniska grupper, till exempel Kamu-stammen, som lever i byn Ban Nioy Hai.

Under ett besök i byn kan du uppleva Kamu-folkets vardag med fiske, risodling, och andra vardagssysslor. Under vistelsen berättar en guide om folkets kulturella bakgrund och vardag.

Under besöket kan du också komma nära inpå Kamu-stammens liv, då du har möjlighet att delta i aktiviteter som nätfiske och risodling.

Vill du besöka Laos?

Sydostasiatiska Laos bjuder på många olika autentiska kultur- och naturupplevelser, och det finns aktiviteter för alla smaker.

Kika på våra resor till Laos eller kontakta våra resekonsulter via info@asiatours.se eller på telefon 08-124 103 68 om du behöver hjälp med att hitta vilken resa som passar bäst för dig och din familj.

Asiatours.se – Äventyrliga rundresor

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Asiatours.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.