TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarTio saker du måste göra i Sri Lanka

Tio saker du måste göra i Sri Lanka

2023-09-10
Visa alla inlägg

Om du planerar din nästa resa och letar efter ett resmål som kombinerar äventyr, kultur, natur och avslappning så behöver du inte leta längre.

I detta blogginlägg guidar vi dig igenom tio saker som du måste uppleva i Sri Lanka och som du helt enkelt inte får missa! Dessutom är Sri Lanka också ett mycket familjevänligt resmål så det är ett perfekt semesterresmål för de som reser med barn.

1. Besök den ikoniska lejonklippan, Sigiriya

lejonklippan sigiriya i sri lanka fågelperspektiv

Åk en tur till den imponerande Lejonklippan (Sigiriya) som stiger upp som en gigantisk stenmonolit. Den 200 meter höga Lejonklippan har fått sitt namn efter de två imponerande lejonfötterna som är huggna i sten. De finns vid ingången till kungapalatset på väg mot toppen. Namnet Sigiriya kommer nämligen från ordet Sihagri, som betyder lejonklippa.

I sin ursprungliga form fanns ett helt lejon uthugget i klippan. Besökare passerade genom lejonets gap för att nå trappan som förde till Lejonklippans topp. Idag är endast lejonfötterna bevarade.

Denna plats som står med på UNESCOS världsarvslista bjuder på en fantastisk utsikt. Men du måste först ta dig upp för 1 200 trappsteg, innan du kan betrakta de vackra trädgårdarna och vattenbassängerna som lejonklippan är omgärdad av.

2. Res tillbaka i tiden i de historiska städerna

Anuradhapura och Polonnaruwa är två uråldriga städer som vittnar om ett storslaget förflutet.

Deras fantastiska ruiner och storslagna stupor ger inblick i Sri Lankas historiska rikedom och kulturella arv.

Ta en cykeltur genom Polonnaruwa och upplev ruinerna från det kungliga palatset samt Gal Vihara-templet med de många Buddha-statyerna. Dyk ner i Anuradhapuras historia som är Sri Lankas heliga, gamla huvudstad. Den grundades på 500-talet f.Kr. Staden bjuder på imponerande ruiner och monument såsom Thuparamaya, Lovamahapaya, Isurumuniya och Bodhi-trädet.

3. Stränderna i Sri Lanka

negombo beach in sri lanka

Sri Lanka har en imponerande kuststräcka på 1 340 km som bjuder på en mängd förtrollande stränder.

Dröm dig bort till det sövande ljudet från vågorna medan du tar en promenad i den ljumma, honungsfärgade sanden.

Besök till exempel stranden Negombo, känd för sin skönhet, sin lugna atmosfär och sitt fiskarsamhälle. Den gyllene sandstranden och det klara vattnet gör den populär för avkoppling och vattensportaktiviteter. Strandpromenaden bjuder på restauranger, barer och shoppingmöjligheter. Området har också historiska pärlor som det holländska fortet och St. Mary’s Church.

4. Åk på safari i de vackra nationalparkerna

elefant i udawalawe nationalpark sri lanka

Tror du att safari bara finns i Afrika? Tänk om!

Sri Lanka har av Forbes Magasin utsetts till ett toppresmål för att uppleva vilda djur utanför Afrika.

Sri Lanka har ett av världens tätaste bestånd av majestätiska elefanter, skygga leoparder och färgglada påfåglar. Det fantastiska djurlivet som du kan uppleva i Sri Lankas nationalparker inkluderar även nyfikna apor och stora vattenbufflar. Dessutom är Sri Lanka en av de enda platserna i världen där du kan uppleva ett av världens största nu levande varelser: blåvalen.

5. Få ett smakprov av Sri Lanka

mat i sri lanka

Ett av de mest autentiska sätten att uppleva Sri Lankas kultur är genom gatuköket.

Missa inte chansen att smaka lokala favoriter som kottu roti (hackat bröd med grönsaker och kött), samosas, hoppers (rispannkakor) och välsmakande curryrätter. Gå på upptäcktsfärd i det färgrika köket och låt dina smaklökar utforska en värld av kryddad, exotisk smak.

Sri Lanka är dessutom känt för sitt överflöd av saftiga frukter. Stanna vid en av de många vägbodarna för att smaka läckra tropiska frukter som mango, ananas, papaya och kokosnötter.

6. Besök det heliga templet i Kandy

tand tempel i kandy sri lanka

Grottemplet Sri Dalada Maligawa i Kandy, även känt som Tandens Tempel, är en av de heligaste platserna inom buddhismen och är en viktig pilgrimsort.

I grottan hittar du inte mindre än 153 Buddha-statyer, tillsammans med statyer av tidigare, srilankanska kungar samt gudar och gudinnor. Förutom alla statyer finns även imponerande väggmålerier som sträcker sig över 2 100 m2. Grottan uppfördes av kung Valagamba under det första århundrandet f.Kr. och kom 1991 med på UNESCOs världsarvslista.

7. Utforska teplantagerna

teplantage i sri lanka

Prioritera ett besök på en teplantage och på en tefabrik, där du får insyn i den största lantbruksexporten i Sri Lanka. Besök till exempel Nuwara Eliya, som bjuder på vackert kuperade landskap och ändlösa rader av gröna tebuskar.

Du får möjlighet att fördjupa dig i Sri Lankas unika arv som ledande teproducent. Du vandrar genom de gröna plantagerna med tebuskar, lär dig om plockningsprocessen och deltar i tebryggning. Den frodiga naturen och berglandskapet bidrar med en magisk kuliss till din upplevelse, medan du får djupare förståelse för öns kultur och historia.

8. Åk på tågresa till Ella

tågresa från kandy till ella

Sri Lanka är känt för sin vackra natur. Och hur kan du uppleva naturen på ett annorlunda sätt?

Det kan du med tåg.

De gamla tågvagnarna användes från början för att transportera kryddor och te, men i dag ger tågvagnarna en fantastisk upplevelse för både unga och gamla.
På en tågresa får du uppleva Sri Lankas fantastiska högland, de karakteristiska teodlingarna, de gröna bergen som skjuter upp, små vattenfall och den lokala befolkningen.

Det är en oförglömlig resa genom några av Sri Lankas vackraste landskap.

Det finns inget annat att säga: Luta dig tillbaka och njut av utsikten.

9. Nine Arches Bridge

nio bågar bro

Placerat mitt i den bergiga naturen och omgiven av frodiga teodlingar och höga, slanka träd står den imponerande “niobågsbron”, som på sinhala (språket i Sri Lanka) heter ”Ahas namaye palama”, vilket betyder ”niohimlarsbron”. När du står nedanför bron och tittar upp kan du nämligen se ”nio himlar” genom brons nio bågar.

Bron byggdes under den brittiska kolonialtiden. Den sträcker sig 30 meter upp i luften och är byggd endast med hjälp av tegelstenar, stenar och cement – utan användning av stål.

Resan till denna plats bjuder på en enastående, vacker upplevelse. När du följer tågrälsen kan du se ödlor som gömmer sig i gräset samt ekorrar och olika fågelarter som gömmer sig i trädtopparna. Om du har tur kan du få se tåg passera, vilket är en upplevelse värd att fånga med kameran.

10. Besök Galle

galle fort sri lanka

Galle är en vacker, historisk stad vid Sri Lankas sydvästliga kust. Den är full av charmerande gator, konstgallerier och caféer. Stadens fort, Galle Fort, vittnar om Sri Lankas koloniala historia. Fortet utstrålar kultur och samtidigt framstår staden som en plats full av kontraster och en livlig färgpalett.

Staden är uppdelad i en modern och en historisk del. I den moderna delen finns elektronikbutiker, marknader och en pulserande atmosfär, medan den äldre delen där Galle Fort ligger, bjuder på smala gränder, kolonial arkitektur och mysiga matställen innanför de robusta, antika murarna. I motsättning till liknande städer i Sri Lanka förenas dessa två områden på ett förbluffande harmoniskt sätt.

Se våra resor till Sri Lanka nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär