TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Så undviker du jetlag

2023-02-16
Visa alla inlägg

flyg

När du reser och flyger över flera tidszoner kan det hända att du får jetlag.

Men varför får man jetlag? Och vad kan man göra för att undvika det?

Läs mer om jetlag och få 7 tips på hur du undviker det på din resa till Asien.

Varför får man jetlag?

Kroppen har ett inre ur som styrs av olika hormoner, som produceras på bestämda tidpunkter av dygnet. Din kropp är därför anpassad till den tidszon du lever i till vardags.

När du reser in i andra tidszoner, mot öst eller väst, måste din kropp anpassa sig till den nya tidszonen och det innebär att du kan få jetlag.

Vissa människor har svårare att anpassa sig till nya tidszoner än andra. Det sägs generellt vara enklare för kroppens inre ur att flyga västerut än österut eftersom man då följer solen och förlänger dygnet.

7 tips för att undvika jetlag

jetlag

Om du är en av dem som påverkas av jetlag så kan följande 7 tips för att undvika jetlag kanske hjälpa dig på din resa.

Kom ihåg att du kan få jetlag på både ut- och hemresa så följande 7 tips kan med fördel även användas på hemresan – i synnerhet om du ska återgå snabbt till vardagen igen.

1) Lägg dig tidigare/senare

Försök om möjligt att anpassa din dygnsrytm efter ditt resmål ett par dagar innan du ska resa.

När du flyger österut kan det vara en bra idé att du lägger dig en eller två timmar tidigare än du brukar göra några dagar innan avresa.

När du ska flyga västerut kan det vara en bra idé att lägga sig senare och gå upp senare än du är van vid dagarna före din resa.

Ställ dessutom in klockan på lokal tid så fort du sätter dig i flygplanet. På så sätt kan du bättre följa den lokala dygnsrytmen och vänja dig vid den nya tiden. Det innebär också att du ska försöka sova om det är natt på ditt resmål, och hålla dig vaken om det är dag.

Ta med dig saker som kan hjälpa dig att sova, t.ex. sovmask, öronproppar, reskudde och en varm tröja.

2) Ät dina måltider på resmålets mattider

De måltider som vi äter under en dag bidrar till att reglera våra kroppars inre ur och rytm.

Om du äter dina måltider efter den nya tidszonen ett par dagar innan avresa, kan du därför hjälpa din kropp att snabbare komma över jetlag.

3) Motionera

Motionera gärna innan du ska ut och flyga. Detta kan hjälpa din kropp att bli trött och avslappnad medan du glider fram över himlen. Gå t.ex. till gaten på flygplatsen och ta trapporna i stället för hissen.

Om du ska hålla dig vaken på resmålet efter flygturen hjälper en promenad också till att hålla din kropp igång och energinivån uppe så att du inte slocknar som ett ljus innan det är dags att sova.

4) Drick vatten och undvik alkohol

Du har kanske upplevt det. Efter en trevlig kväll på stan med lite för mycket alkohol så riskerar du att få huvudvärk. En stor del av detta beror på uttorkning och brist på sömn.

På samma sätt kan uttorkning ge dig jetlagsymtom och därför är det viktigt att dricka massor av vätska och undvika alkohol, som kan förstöra din sömn och därmed också ditt försök att anpassa dig till den nya dygnsrytmen.

5) Stäng av mobiler och andra skärmar

Det blå ljuset från din mobiltelefon gör det svårare för din kropp att falla i sömn.

Om du ska sova på flyget är det därför en bra idé att stänga av din mobil, din surfplatta och andra elektroniska skärmar en timme innan du ska sova.

6) Följ resmålets dygnsrytm

När du landar är det en bra idé att följa resmålets rytm. Det vill säga, att om det är morgon så ska du helst hålla dig vaken tills det är dags att sova igen.

Solljus bidrar till att påverka vårt inre ur. Om du ankommer till ditt resmål på morgonen är det därför en bra idé att ta en promenad ute eftersom solljuset ger dig mer energi.

7) Ta bara korta tupplurar

Om du ändå har svårt att hålla dig vaken så kan du ta en kort tupplur. Men kom ihåg att ställa larmet! Om du faller i sömn mitt på dagen kan det hända att du får svårt att sova när natten kommer, och du får svårare att anpassa dig till den nya tidszonen.

En effektiv tupplur bör som huvudregel vara omkring en halv timme och inte längre än två timmar.

Ha en riktigt trevlig resa!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär