TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Vietnam: Min spaningsresa, maj 2018

Reseberättelse från Vietnam: Min spaningsresa, maj 2018

2019-01-03
Visa alla inlägg

I maj 2018 besökte vår kollega Sigrid Vietnam på en studieresa. Läs vad hon upplevde nedan:

Vietnam

Detta var min första resa till Vietnam så jag var självklart väldigt spänd på att se vad de kommande dagarna hade att erbjuda. Och det visade sig snabbt att jag absolut inte skulle bli besviken!

Hanoi – Vietnams huvudstad

Hanoi

Efter att jag hade landat och körts genom staden var mitt första intryck –av trafiken att döma – att Hanoi var en ganska kaotisk stad med ett virrvarr av vespor, bilar, lastbilar och rickshaws. Efter bara några timmar i staden märker man att det enda sättet att korsa vägen på är att sicksacka sig fram mellan bilar, vespor, cyklar m.m. Annars kommer man aldrig någonstans. Senare fick jag reda på att det är så överallt i Vietnam, inte bara i Hanoi.

Efter en halv dag på egen hand i Hanoi gick jag på en intressant och mycket lärorik stadsrundtur. Jag besökte några av stadens främsta sevärdheter. Hanoi är en stad med massor av historia. Ta till exempel Litteraturens Tempel – ett nästan 1 000 år gammalt tempel som byggdes av kinesiska Konfucius-studenter. Det är ett unikt exempel på traditionell vietnamesisk arkitektur. Ngoc Son-templet är också en vacker, gammal byggnad. Det ligger på en liten ö i Hoan Kiem-sjön där det även finns en fantastisk vattendockteater.

Vårt hotell i Hanoi låg endast 5 minuters promenad från Hoan Kiem-sjön och jag kan varmt rekommendera att man går en tur längs sjön – inte bara för att det är vackert och för att du kan uppleva det lokala livet men även för att luften är lite svalare här. Temperaturen låg mellan 34 och 36 grader med hög luftfuktighet.

Den majestätiska Ha Long-bukten.

Ha Long-bukten

Nästa stopp var en kryssning i Ha Long-bukten.

Det var nog den delen av resan som jag såg mest fram emot och jag måste säga att den levde upp till förväntningarna. Det kändes som ren lyx att åka genom bukten med den mest fantastiska utsikten samtidigt som man blev serverad en traditionell, vietnamesisk 3-rätterslunch.

I kryssningsprogrammet ingick en vandring, genom en smal öppning i en klippvägg, till Sung Sot-grottan (Surprise Cave), ett besök på en ostronfarm, en minikurs i tillagning av traditionella, vietnamesiska vårrullar, bläckfiskfiske, simtur i havet och tid till avkoppling där man bara kan sitta och njuta av utsikten. Det är svårt att beskriva hur vacker och storslagen Ha Long-bukten är – den är en av världens sju naturunderverk!

Hoi An – Lanternornas stad

Hoi An

Efter en 16 timmar lång tågresa ankom jag Da Nang Station och därifrån kördes jag till hotellet i Hoi An. Låt mig säga detta: Om du planerar en resa till Vietnam får du inte missa Hoi An.

Hoi An var historiskt en handelshamn dit köpmän från Kina, Holland, Frankrike, Japan och Portugal seglade under 1500–1700-talet. I dag är staden känd för restaurerad arkitektur, handgjort silke, duktiga skräddare, maten (särskilt de lokala nudelrätterna samt fisk och skaldjur) och de färgsprakande lanternorna som man inte får missa. Den lugna atmosfären gör att det känns enkelt att gå runt på de små gatorna i den gamla staden. Hoi An är verkligen lanternornas stad och en mycket trevlig och charmig plats.

Jag var också på en halvdagsutflykt till My Son, en timmes bilfärd från Hoi An.

My Son var huvudstaden i det gamla Cham-civilisationen, som var dominerande i centrala Vietnam på 100–1200-talet. Stora delar av My Son blev dessvärre bombade av amerikanerna under Vietnamkriget, men det som finns kvar av staden ger en fantastisk inblick i den delen av den vietnamesiska historien.

Ho Chi Minh – den största staden i Vietnam

Ho Chi Minh

Ho Chi Minh är en metropol med stora, moderna höghus och gamla byggnader från kolonialtiden. Som turist är staden en bra utgångspunkt för utflykter både i och utanför staden.

Krigsmuseet gjorde ett särskilt starkt intryck på mig. Det finns inga tvivel om att Vietnamkriget har satt djupa spår i den vietnamesiska befolkningen. Ett besök på detta museum och en tur till Cu Chi-tunnlarna ger en unik inblick i de rädslor som Vietnams befolkning fick uppleva under kriget – och deras vilja att överleva.

Det finns mycket att se och uppleva i Ho Chi Minh. Jag måste även nämna Ben Thanh-marknaden som låg bara fem minuters promenad från vårt hotell. Här kan du shoppa och hitta nästan allt man kan föreställa sig av både lokala och internationella varor. Du kan också smaka på lokala rätter som t.ex. nudlar, fisk och skaldjur, vårrullar och spröda rispannkakor. Många lokalbor tar sig en bit mat och något att dricka på väg hem från jobbet.

Phan Thiet – stranden

Phan Thiet

Jag tillbringade mina sista dagar i Vietnam på ett riktigt vackert strandhotell i Phan Thiet.

Här fanns det tid till att koppla av vid poolen eller på stranden efter några händelserika dagar i Vietnam. En perfekt avslutning på en fantastisk resa!

Sigrid, TourCompass