TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarReseberättelse från Kambodja: Det kulinariska Kambodja

Reseberättelse från Kambodja: Det kulinariska Kambodja

2019-10-02
Visa alla inlägg

I september 2019 besökte vår kollega Anne Kambodja för första gången. Läs om hennes upplevelser av den kambodjanska matkulturen nedan.

Kambodja, gata kök

”Vad äter man egentligen i Kambodja?”

Den frågan fick jag flera gånger när jag berättade om min kommande resa till Kambodja. Och det är inte en oviktig fråga om man följer en specifik diet eller om man är allergisk eller överkänslig mot vissa livsmedel.

Kambodja, maträtt

Kambodja ligger mellan Thailand och Vietnam och det lokala köket är därför präglat av dessa länder. Här kan du hitta stekt ris, stekta nudlar, färska eller friterade vårrullar och fiskrätter vid kusten.

Nationalrätten är ”Amok” och kan lagas med fisk, oxkött eller kyckling. Köttet serveras tillsammans med grönsaker och en god kokos- och currysås. Som tillbehör äter kambodjanerna främst ris, även om du lätt kan hitta nudlar och potatis i rätter inspirerade av västvärlden.

Kambodja, mat

Ris är ett väldigt viktigt livsmedel. Det kan till och med köpas som ett snacks vid vägkanten. I en av rätterna pressas en ris- och kokosmassa tillsammans med bönor in i en bit bambu och grillas över öppen eld. Man kan även äta ”crispy rice” – krispigt ris – som chips.

Maten smakade riktigt gott överallt. I turistområden som Siam Reap och Phnom Penh är urvalet av restauranger och rätter självklart större än på landsbygden. Även här var maten god och färsklagad.

Som efterrätt kan jag rekommendera ”sticky rice” – kladdigt ris – med kokos och mango.

I dryckesväg rekommenderar jag färska frukter som mango, papaya, banan och lime. Man kan få frukterna som saft, lemonad eller som smoothie. Jag njöt speciellt av de färska kokosnötterna.

Mejeriprodukter som yoghurt och ost finns på hotellets frukostbuffé i turistområdena men de liknar inte de produkter som vi känner till hemifrån.

Mat, kambodja

Om man vill prova något nytt kan man testa gatuköken. Här hittar man stekta gräshoppor, spindlar, grodor och kokta sniglar.

Som en guide passande berättade för oss äter kambodjanerna allt utom gaffeln, skeden och ätpinnarna.

Anne, TourCompass