TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNationalparker i Sri Lanka 

Nationalparker i Sri Lanka 

2023-03-05
Visa alla inlägg

Jeepsafari i Sri Lanka nationalpark

Sri Lanka är ett land fullt av fantastiska djur och förtrollande natur.

Vilken nationalpark du än besöker kan du vänta dig unika upplevelser.

Elefanthjordar, spektakulära naturupplevelser och slätter så långt ögat kan nå.

Lär känna Sri Lankas fantastiska nationalparker härunder.

Yala nationalpark – en av de äldsta nationalparkerna

Leoparder i Yala nationalparkÄventyrlig skog och buskage. Vattenhål i träda, gräsklädd terräng och skoningslös bush. Yala Nationalpark ligger i sydöstra Sri Lanka och har allt det. Och dess närmsta granne är Indiska oceanen.

Om du vill uppleva en av Sri Lankas äldsta och mest berömda nationalparker så är Yala nationalpark stället för dig. Nationalparken är dessutom en av de största på ön.

På den knappt 1 000 kvadratmeter stora ytan lever 50 olika däggdjur och mer än 200 fågelarter. Du kan se djur som elefanter, apor, bufflar, hjortar och krokodiler i nationalparken. Om du har tur kanske du även får se den skygga leoparden. Yala påstås nämligen ha ett av de största bestånden av leoparder i världen.

Udawalawe nationalpark – stor koncentration av vilda elefanter

Vilda elefanter i Udawalawe nationalpark

Väster om Yala nationalpark, lite inåt i landet, hittar du Udawalawe nationalpark.

Naturen här bjuder på öppna landskap med stora vattenreservoarer dit djur kommer för att dricka, härunder elefanter. Med sina drygt 300 kvadratkilometer är nationalparken något mindre än Yala nationalpark, men om du drömmer om att se elefanter är Udawalawe platsen för dig.

Ett av Sri Lankas största bestånd av elefanter – upp emot 500 stycken – sägs bo på denna förhållandevis lilla yta och Udawalawe är därför en riktigt bra plats för att uppleva den lugna jätten.

Förutom elefanter bor här även vattenbufflar, krokodiler, läppbjörnar och varaner. Är du fågelintresserad kan du se fram emot noshörningsfåglar, blåkråkor, påfåglar och örnar.

Horton Plains – se till världens ände

Solig dag vid Worlds End i Horton Plains i Sri Lanka

Nationalparken Horton Plains ligger 2 100–2 300 meter över havet och är (kanske) Sri Lankas vackraste nationalpark. Parken ligger endast 165 kilometer från huvudstaden, Colombo, och präglas av lugn och ro.

Området, som ligger i Sri Lankas centrala högland, är präglat av klimatet och det våta och kyliga vädret är bra för floran och faunan i nationalparken.

I Horton Plains kan du också uppleva allt från sambarhjortar, älgar och jätteekorrar till vildsvin, vildkaniner och sällsynta leoparder. Drygt 20 däggdjursarter och cirka 90 fågelarter lever i nationalparken.

Det är dock inte djurlivet som lockar de flesta besökarna, utan naturen. Horton Plains bjuder på slätter med orörda gräsytor, spännande molnskog och vackra vattenfall. Dessutom kan du se till världens ände här. Vid utsiktspunkten ”World’s End” tar parken nämligen abrupt slut och du kan se ner i avgrunden – knappt en kilometer ner. Pirret i magen dämpas av lugnet som omsluter en här. En enastående upplevelse!

Minneriya nationalpark – The Elephant Gathering

Elefanter ved Minneriya Tank i Minneriya nationalpark

Våtmarker, bushland och gröna skogar täcker Minnerya nationalpark, som ligger i den norra delen av centrala Sri Lanka. Här dominerar Minneriya Tank, en stor vattenreservoar, parkens yta. Vattenreservoaren är parkens livskälla, i synnerhet i torrperioden.

Parken är hem åt mer än 150 olika fågelarter, krokodiler, sambarhjortar, makaker, vildsvin, bufflar, läppbjörnar och ibland leoparder och björnar. Dessutom är nationalparkparken ännu en bra plats om du vill uppleva elefanter, i synnerhet i torrperioden.

Mellan maj och september samlas många av Sri Lankas vilda elefanter nämligen vid Minneriya Tank för att få vatten. Detta fenomen, då upp till flera hundra elefanter kommer till vattenreservoaren, kallas ”The Elephant Gathering”. Under flera århundranden har elefanterna vandrat till nationalparken där de, förutom att dricka vatten, socialiserar och badar. Samlingen av de många elefanterna på ett och samma ställe är en helt unik upplevelse.

Bundala nationalpark – liten, men full av upplevelser

Påfågel i Bundala nationalpark i Sri Lanka

I sydöstra Sri Lanka, väster om Yala nationalpark, hittar du Bundala nationalpark. Bundala är en liten – endast 60 kvadratkilometer – och förhållandevis okänd nationalpark.

Ett besök här är en väldigt annorlunda upplevelse än den du får i Sri Lankas större nationalparker, som Yala och Udawalawe. Helt enkelt för att det inte är så många andra besökare här.

Nationalparken bjuder på öppna landskap och våtområden, där du kan uppleva Bundalas höga koncentration av fåglar. Här har man nämligen registrerat över 200 olika fågelarter.

Dessutom lever även krokodiler, makaker, elefanter, ormar, ödlor och många fler djur här.

Sinharaja Forest Reserve – upplev Sri Lankas tropiska regnskogLuftfoto över Sinharaja Forest Reserve i Sri Lanka

I den sydvästra delen av Sri Lanka hittar du Sinharaja Forest Reserve, vilket är Sri Lankas sista område med livskraftig tropisk regnskog.

Även om Sinharaja inte är klassificerad som nationalpark så är den ett måste om du är intresserad av Sri Lankas natur och djurliv. Den orörda regnskogen är en av två platser i Sri Lanka som står med på UNESCOs världsarvslista (det centrala höglandet är den andra).

Naturen bjuder på jätteormbunkar, mossbevuxna träd och vackra vattendrag. Här finns massor av sällsynta träd och växter och mer än 60 % av träden här anses vara endemiska för Sri Lanka.

Lyft blicken och se regnskogens färgglada fåglar och skrikande makaker, och håll utkik efter hjortar, ormar och grodor som gömmer sig i den gröna vegetationen.

Se våra resor till Sri Lanka nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär