• Nöjda gäster sedan 2006
  • Engagerade rese experter
  • Noga testade kvalitetsresor
  • Noga utvalda lokala guider
  • Prisgaranti
  • 24/7 assistans under resan
  • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Laos?

När är det bäst att åka till Laos?

04 February, 2020
Visa alla inlägg

Laos

Laos är en förtrollande och charmig pärla i Sydostasien.

Här väntar dramatiska berg, fascinerande kultur, spännande historia, frodig natur, äventyrliga städer och mycket, mycket mer.

Laos har ett varmt och tropiskt klimat året runt, men när är det egentligen bäst att resa till det tillmötesgående landet? Det kan du läsa mer om nedan.

Klimatet i Laos

climate

Laos har ett tropiskt och varmt klimat, vilket gör det till ett attraktivt resmål att besöka när som helst på året.

Vädersystemet i landet är relativt enkelt med två säsonger: en torrperiod och en regnperiod.

Det är varmt hela året, men i mars, april, maj och juni är det extra varmt. Eftersom Laos består av både låg- och högland kan torr- och regnperioderna samt temperaturerna variera, och framför allt i den norra delen av höglandet kan temperaturerna vara en smula lägre än i den södra delen av landet.

Genom Laos går Mekongfloden, som är Sydostasiens längsta flod. Mekongfloden ger bland annat näring åt den laotiska vegetationen. Mekongfloden är världens tolfte längsta flod och passerar åtskilliga länder i tillägg till Laos, bland annat Kina, Myanmar, Kambodja, Thailand och Vietnam, innan den rinner ut i Sydkinesiska havet.

Torrperiod

dry

Torrperioden i Laos varar mellan november och april.

Om du vill ha många soltimmar och minimal nederbörd är torrperioden en bra tid för att resa till Laos.

Laos torrperiod kännetecknas av armt väder, solsken och få regnskurar. Denna kombination innebär att torrperioden generellt anses vara Laos högsäsong.

Om du vill resa under torrperioden, men fortfarande vill uppleva det frodiga och gröna Laos, kan du med fördel besöka landet i början av torrperioden då landet fortfarande är grönt och frodigt efter de föregående månadernas regn. Mot slutet av torrperioden tenderar temperaturerna att öka, vilket innebär att det kan bli väldigt varmt.

Se fram emot spännande och autentiska upplevelser under solens varma strålar när du besöker Laos i torrperioden.

Regnperiod

rain

Regnperioden i Laos sträcker sig från maj till oktober.

Mängden regn som faller under denna period får naturen och vegetationen att frodas. Regnskyarna skapar ett fantastiskt, rikt naturlandskap där allt blomstrar och blir vackert, ljusgrönt och frodigt.

Under regnperioden uppstår det av och till kraftiga skyfall, som normalt varar 1–2 timmar, och nederbörden faller oftast om natten eller under de tidiga morgontimmarna.

Förutom näringen som nederbörden ger vegetationen hjälper regnet även till att rensa den laotiska luften och vädret brukar sedan fint klarna upp. I den södra delen av Laos kan regnbyarna dock vara något längre i juli, augusti och september.

Även om det faller en del regn i regnperioden innebär det inte att temperaturerna också sjunker. I regnperioden är temperaturerna nämligen fortsatt höga, vilket bidrar till Laos varma och tropiska väder året runt.

Många härliga upplevelser väntar dig i regnperioden i Laos, och en av fördelarna med att resa i denna period är bland annat att de populära attraktionerna är mindre besökta än under högsäsongen.

Vädret i utvalda städer i Laos

Temperaturerna i Laos är i utgångspunkt höga året runt, men de kan växla lite beroende på var i landet du befinner dig.

Här kan du läsa om vädret i några av Laos populära städer.

Luang Prabang

Luang Prabang

Luang Prabang ligger i den norra delen av Laos och är känt för att ha varit en kungastad.

Här är temperaturerna höga året runt, men det är särskilt varmt i mars, april och maj. De månader då det regnar mest i staden är juli och augusti. Du kan dock fortfarande se fram emot många fina minnen i Luang Prabang under dessa månader.

Mekongfloden går genom staden och bidrar till att göra Luang Prabang grön och frodig. Staden har ett typiskt tropiskt klimat och eftersom den ligger i den norra delen av Laos är det ofta en smula lägre temperaturer här än i den södra delen av landet.

Oavsett väder bjuder Luang Prabang på spännande upplevelser i en charmig stad med en avslappnad atmosfär.

Vang Vieng

Vang Vieng

Söder om Luang Prabang ligger natursköna Vang Vieng.

Den torraste och soligaste perioden i Vang Vieng är mellan oktober och april, då det regnar ganska lite. Därför är denna period också populär bland många besökare.

Den våtaste månaden i Vang Vieng är augusti, medan det faller minst regn i januari. Därför är januari också en populär månad för många att besöka Vang Vieng.

Vang Vieng är särskilt populär bland backpackers, men staden bjuder på härliga minnen för alla som reser hit.

Vientiane

Vientiane

Vientiane är Laos huvudstad och ligger precis där Mekongfloden passerar.

Huvudstaden kan besökas året runt, men det är särskilt behagligt att resa till Vientiane mellan november och april då det är varmt och torrt nästan hela tiden.

I april och maj kan det vara särskilt varmt i huvudstaden. Föredrar du något lägre temperaturer och inte har något emot att himlen då och då öppnar sina slussar kan du besöka Vientiane i juni, juli och augusti. Här har du möjlighet att uppleva det vackra, omkringliggande landskapet då det ser som allra grönast och frodigast ut under de våtaste månaderna.

Oavsett när på året du besöker Laos vackra huvudstad finns det gott om intressanta aktiviteter att delta i.

Se våra resor till Laos nedan:

OBS! Ovanstående guide till Laos klimat är vägledande. Kontrollera alltid väderprognosen innan du ska resa, eller kontakta våra resekonsulter om du är osäker på när du vill resa.

Asiatours.se – Äventyrliga rundresor

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Asiatours.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.