• Nöjda gäster sedan 2006
 • Engagerade rese experter
 • Noga testade kvalitetsresor
 • Noga utvalda lokala guider
 • Prisgaranti
 • 24/7 assistans under resan
 • Medlem av resegaranti fonden
StartsidanNyheter och researtiklarNär är det bäst att åka till Kina?

När är det bäst att åka till Kina?

17 June, 2019
Visa alla inlägg

Kinesiska muren

Kina är ett resmål som inte liknar något annat.

Här är kulturen, historien och naturen helt unik.

Men när är det bäst att åka till Kina?

Nedan kan du läsa mer om Kinas väder och klimat, och få svar på vilket tidpunkt som passar bäst för dig att besöka det enorma landet i öst.

Kinas klimat

Chengdu klima

Kina är ett av världens största länder, och klimatet varierar mycket beroende på var i landet du befinner dig.

Generellt kan man säga att Kina har fyra årstider, precis som i Sverige: vår, sommar, höst och vinter.

 • Våren varar mellan mars och maj
 • Sommaren varar mellan juni och augusti
 • Hösten varar mellan september och oktober
 • Vintern varar mellan november och februari

I allmänhet är årstiderna fördelade enligt den här uppskattningen, men längden och perioden kan variera beroende på var man befinner sig. Det beror bland annat på städernas geografiska läge.

Så när är det egentligen bäst att besöka Kina?

Du kan besöka Kina året runt och det finns fantastiska saker att uppleva under årets alla månader.

I allmänhet anses våren och hösten, med vissa regionala skillnader, vara några av de bästa tidpunkterna att besöka Kina. Under dessa månader är temperaturerna nämligen generellt sett milda och det förekommer mycket lite regn. Men om du inte har något emot sommarvärme eller vinterkyla bjuder även de årstiderna på fantastiska möjligheter.

Notera dock när kinesiska högtider, såsom det kinesiska nyåret infaller, då kineserna också har semester. Under dessa perioder reser lokalbefolkningen mycket, och det kan förekomma trängsel i kollektivtrafiken och många bokningar på hotell.

Vädret under året i kinesiska städer

Som tidigare nämnt varierar klimatet och vädret beroende på vilka områden du ska besöka. Nedan kan du läsa om årstider i utvalda städer i Kina.

Beijing

Beijing

Huvudstaden, som ligger i norra delen av landet, har ett tempererat klimat.

 • Våren kännetecknas generellt sett av behagligt väder med dagstemperaturer på upp till 11 grader i genomsnitt i mars och 26 i maj. Under våren förekommer det endast en liten mängd regn. Observera dock att temperaturen kan sjunka under nollpunkten under natten och att det finns risk för sandstormar till och från. Under våren blommar den fantastiska naturen ut i alla möjliga färger och pryder till exempel Kinesiska muren i vackra nyanser.
 • Sommaren bjuder på årets varmaste temperaturer, hög luftfuktighet och årets största mängd regn. Och i Beijing kan det bli riktigt varmt! Dagstemperaturen ligger i genomsnitt på 30 grader, och en vistelse i storstaden kan vara lite av en utmaning när temperaturerna kryper upp mot 40 grader. Kinesiska muren är dock en fantastisk upplevelse under sommaren om du lyckas pricka in ett besök på en molnfri dag. I slutet av maj/början av juni är Drakbåtsfestivalen också en upplevelse.
 • Hösten bjuder återigen på milda temperaturer, massor av solsken och mycket mindre regn än under sommaren. En fantastisk upplevelse under den här årstiden är naturens vackra färger. Föreställ dig till exempel Sommarpalatset eller andra sevärdheter i Beijing omgivna av höstens varma nyanser.
 • Vintern är kall i Beijing, och temperaturerna faller ofta några grader under nollpunkten. Trots kylan kan vintern vara ett riktigt bra tillfälle att besöka vackra parker och palats i Beijing, som emellanåt täcks av snö. Dessutom hjälper kylan till att fräscha upp luften i staden som emellanåt kan vara tung och förorenad.
Väderstatistik för Beijing: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur  2 4 11 20 26 30 31 30 26 19 10 3
Genomsnittlig min. temperatur  -9 -7 -1 7 13 18 22 20 14 7 0 -7
Nederbörd mm  3 6 9 26 29 71 176 182 49 19 6 2

Xi’an

Xi'an

Staden Xi’an ligger i Shaanxi-provinsen i inlandet, sydväst om Beijing, och är särskilt känd för de fascinerande terrakottasoldaterna Xi’an har ett tempererat klimat, och vädret påminner lite om det i Beijing.

 • Våren bjuder på milda temperaturer och väldigt lite regn. Här ska du också vara beredd på att det blir kallt under nätterna, särskilt i mars och april, och att det finns risk för sandstormar till och från. Våren är en härlig tidpunkt som passar bra för till exempel en cykeltur på den 14 km långa stadsmuren.
 • Sommaren är varm och kan få dig att svettas rejält då temperaturerna kan nå upp till 40 grader. Luftfuktigheten är hög och det förekommer kraftiga regnskurar. Juli och augusti är dessutom de mest regniga månaderna.
 • Hösten blir kyligare och temperaturerna sjunker återigen till en mer behaglig nivå. Början på hösten bjuder på temperaturer på upp till 25 grader i genomsnitt i september, och i november ligger dagstemperaturerna generellt sett på runt 12 grader. September är en av de allra regnigaste månaderna i Xi’an, men under resten av hösten förekommer det något mindre regn. Under dessa månader börjar naturen få vackra höstfärger, och hösten är en härlig tid att besöka Xi’an.
 • Vintern bjuder på årets kallaste månader, då temperaturen sakta kryper ner under nollpunkten och det kan förekomma snö och dimma. Höjdpunkten under vintern är lanternfestivalen, som skapar en unik atmosfär i staden.
Väderstatistik för Xi’an: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 5 8 13 21 26 30 31 30 25 20 12 6
Genomsnittlig min. temperatur -4 -2 3 9 14 19 21 20 16 10 3 -3
Nederbörd mm 10 10 40 40 70 60 100 70 110 60 20 10

Shanghai

Shanghai

Shanghai ligger vid kusten i östra Kina. Storstaden ligger i det subtropiska klimatbältet och därför är det varmare här än i Beijing och Xi’an.

Årstiderna påminner mycket om dem i Beijing, men det blir inte lika kallt i Shanghai under vintern.

 • Under våren är temperaturerna milda till varma med upp till 24 grader i genomsnitt i maj. Dessutom bjuder våren på lite varmare nätter än i till exempel Beijing och Xi’an. Men ju närmare sommaren det lider, desto mer börjar det regna.
  Om du reser under våren kan du ha turen att uppleva körsbärsblomningen, som vanligtvis börjar i mars.
 • Sommaren för med sig både varma temperaturer och regn, och juli och augusti är de varmaste månaderna med dagstemperaturer på upp till 32 grader i genomsnitt. Regnskurarna kan komma plötsligt, så det är bra att vara förberedd för det. Temperaturen är som mest behaglig kring början av juni och det är då Drakbåtsfestivalen hålls, under vilken det till exempel finns färggranna båtar på Suzhou-floden.
 • Hösten börjar varmt med temperaturer på upp till 27 grader i genomsnitt i september, men temperaturen faller löpande till mer behagliga nivåer. Du kan generellt sett förvänta dig torrt väder, men observera att det kan ske plötsliga temperaturförändringar från en dag till en annan. I september kan du till exempel uppleva den unika Månfesten, som bland annat månkakan är uppkallad efter. I oktober börjar naturen förändras, och vackra höstfärger börjar så smått att pryda storstaden med gula, röda och bruna nyanser.
 • Vintern bjuder på årets kallaste månader, även om den börjar milt i november då temperaturerna kan nå upp till 17 grader i genomsnitt. Men vinden från norr kan göra att det blir riktigt kallt. Även om nattemperaturerna oftast faller under nollpunkten snöar det sällan i Shanghai. Det regnar mycket lite under vintermånaderna.
Väderstatistik för Shanghai: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 8 9 13 19 24 27 32 32 27 22 17 11
Genomsnittlig min. temperatur 0 2 5 11 16 20 25 25 20 15 9 2
Nederbörd mm 39 59 81 102 115 152 128 133 156 61 51 35

Chengdu

Chengdu

Chengdu ligger i det subtropiska klimatbältet i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina.

Klimatet är milt i Chengdu och även under vintermånaderna är temperaturerna förhållandevis behagliga.

 • Våren börjar milt, men det blir varmare och varmare ju närmare sommaren man kommer. Observera dock att vädret kan vara omväxlande och vårmånaderna emellanåt kan bli kyliga. Det är ändå en fantastisk tidpunkt att uppleva omgivningarna som blir allt grönare och se hur växterna börjar blomma.
 • Sommaren är den varmaste, och även den regnigaste, perioden i Chengdu. Det kan kännas lite kvavt i juli och augusti då dagstemperaturerna når uppåt 30 grader i genomsnitt. Om du vill uppleva pandorna i Chengdu Panda Base är det bäst att välja en annan period för ditt besök. Under sommaren tillbringar pandorna nämligen mycket tid i svala rum och är inte ute i trädgårdarna så ofta.
 • Hösten börjar, till skillnad från våren, med varmt väder med dagstemperaturer på upp till 25 grader i genomsnitt. Temperaturerna faller dock löpande till mer behagliga nivåer, och i november uppgår dagstemperaturen till 15 grader i genomsnitt. Även under hösten kan du förvänta dig omväxlande väder som kan svänga plötsligt. Hösten är i gengäld en av de bästa tidpunkterna att uppleva naturen i Chengdu, som är särskilt vacker under höstmånaderna.
 • Vintern är mild och torr, och det är ofta mulet väder och dimma. Även om det inte är så kallt som på andra platser kan det fuktiga vädret göra att det känns kallade än vad det är. Det regnar dock mycket lite under vintermånaderna.
Väderstatistik för Chengdu: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 10 11 15 21 26 28 29 29 25 21 16 11
Genomsnittlig min. temperatur 3 5 8 12 17 21 22 22 18 15 10 4
Nederbörd mm 10 20 20 50 100 110 200 190 130 40 20 10

Sanya på Hainanön

Sanya på Hainanön

Hainanön ligger i södra Kina.

På den sydligaste delen av ön, i solsemesterstaden Sanya, är klimatet tropiskt. Det tropiska klimatet gör att temperaturen inte varierar så mycket som på fastlandet i Kina.

Området har inte fyra årstider utan en torr- och regnperiod.

 • Torrperioden varar mellan november och maj och kännetecknas av varma temperaturer, lite regn och en del vind.
 • Regnperioden varar mellan juni och oktober och kännetecknas av varma temperaturer, en del regn och hög luftfuktighet. Ön drabbas dessutom av tyfoner, oftast mellan juli och september.

Den större delen av året bjuder alltså ön på fint väder som passar perfekt för en solsemester.

Väderstatistik för Sanya: JAN FEB MAR APR MAJ JUN JUL AUG SEP OKT NOV DEC
Genomsnittlig max. temperatur 26 26 28 30 32 32 31 31 31 30 29 27
Genomsnittlig min. temperatur 17 19 21 23 25 25 25 25 24 22 21 18
Nederbörd mm 8 13 19 43 142 198 193 222 251 235 58 11

Se våra resor till Kina nedan

Kina har något för alla.

Det är ett fascinerande, spännande och fantastiskt resmål.

Har du svårt att bestämma dig för när du ska åka till Kina? Kontakta våra resekonsulter som gärna hjälper dig att komma iväg på din drömresa till Kina.

Observera: Ovanstående guide bara är en vägledning. Rekommendationerna kan komma att ändras efter hand.

Asiatours.se – Äventyrliga rundresor.

Vi använder cookies till statistik och riktad marknadsföring hos tredjepart.
Du accepterar detta genom att klicka här.
Läs mer här.

Välkommen till den nya designen på Asiatours.se

Vi har bytt utseende sedan du besökte oss senast, men våra resor är desamma.