TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär ska man åka till Japan?

När ska man åka till Japan?

2018-11-20  |  uppdaterad: 2023-01-10
Visa alla inlägg

Japan

Japan är ett helt unikt resmål.

Upplev till exempel gamla japanska traditioner, fantastisk natur, mat i världsklass eller den unika körsbärsblomningen.

Men när är det bäst att resa till vackra Japan?

Läs här och lär dig mer Japans årstider och klimat.

OBS: Observera att guiden endast ger en fingervisning.

Japans klimat

Kyoto

Man kan resa till Japan året om.

Japan har fyra olika årstider: vår, sommar, höst och vinter och de infaller samtidigt som våra. Den största delen av landet har ett tempererat klimat.

När den bästa tidpunkten för att besöka Japan är beror mest på vad du helst vill uppleva i landet med över 6 000 öar.

Vädret i olika delar av Japan påverkas bland annat av bergen och det omgivande havet. Från och med maj, men särskilt under sensommaren, finns det risk för tyfoner. Tyfonsäsongen slutar i oktober, och risken för att den påverkar din resa är generellt sett liten.

Det är bäst att åka till Japan på:

  • våren, om du vill uppleva körsbärsblomningen som kallas ”sakura”.
  • sommaren, om du vill bada på de härliga stränderna eller uppleva sommarens många festivaler.
  • hösten, om du vill ha behagliga temperaturer och uppleva de japanska städernas höstfärger, som kallas ”koyo”.
  • vintern, om du vill värma dig i Japans varma källor – ”onsen”.

Alla fyra årstider bjuder alltså på unika upplevelser i Japan.

Den japanska våren

Våren, Tokyo

En av de mest populära årstiderna att besöka Japan är på våren, från mars till maj.

blommar körsbärsträden, vilket är en helt förtrollande syn. Träden börjar blomma vid olika tidpunkter över hela landet. Blomningen börjar i de södra delarna av landet i mars och kommer till de kyligare delarna av norra Japan i maj. Den exakta tiden för trädens blomning varierar från år till år beroende på väder.

Den japanska våren bjuder också på semesterveckan ”golden week” i slutet av april till början av maj. Under golden week förekommer flera helgdagar, och den här tiden på året är livlig då japanerna också har semester.

Temperaturer och väderförhållanden under våren

Dagstemperaturerna under våren varierar generellt från 10 till 20 grader, men kan nå upp till 24 grader på den södra ön Okinawa. Våren bjuder därmed på väder då du behöver en jacka, men också på dagar då du kan njuta av vädret i en T-shirt.

Det kan förekomma regnskurar, men våren är generellt en behaglig period att besöka Japan.

Den japanska sommaren

Sommaren, Tokyo

När sommaren står för dörren (juni–augusti) är det festivaltider i Japan. Festivalerna kallas ”matsuri”.

Det förekommer festivaler i Japan året om, men sommaren bjuder på några av de bästa. Upplev till exempel Gion Matsuri i Kyoto eller Tenjin Matsuri i Osaka.

Utöver festivaler finns det också många möjligheter att uppleva fyrverkerier, ”hanabi”, som är mycket populära i Japan. Ett av landets mest kända hanabi-evenemang är Sumida River-fyrverkeriet i Tokyo.

Temperaturer och väderförhållanden under sommaren

Sommarmånaderna kännetecknas av värme, hög luftfuktighet och regn. Regnsäsongen, ”tsuyu”, börjar i juni och varierar i varaktighet och intensitet från år till år. Juli och augusti är de varmaste och regnigaste månaderna.

Temperaturerna under dagtid ligger generellt på mellan 20–25 och 32 grader, men kan nå upp till 35 grader.

Tyfonsäsongen, som varar mellan maj och september, kan påverka sommarmånaderna och risken för tyfoner är störst i augusti och september.

Den japanska hösten

Hösten, Kyoto

Från september till november är det höst i Japan och det är en fantastisk tid att besöka det spännande landet.

Hösten färgar naturen röd, gul och brun och gör den oförglömligt vacker. Den här tiden på året kallas ”koyo”, och den skönhet man kan uppleva kan nästan mäta sig med vårens ”sakura”.

Koyo förtrollar de japanska städerna på samma sätt som körsbärsblomningen gör på våren. Höstens färger börjar breda ut sig över norra Japan från och med september och fortsätter långsamt söderut.

Temperaturer och väderförhållanden under hösten

Hösten hör till en av de härligaste tiderna att besöka Japan. Dagstemperaturerna ligger generellt sett på mellan 15 och 25 grader, och vädret är klart.

Tyfonsäsongen som börjar i maj slutar i oktober. I augusti och september är det störst risk för tyfoner.

Den japanska vintern

Japan Onsen

Vintermånaderna (december–februari) är, som förväntat, årets kallaste – men det finns ändå goda anledningar till att besöka landet vid den här tiden på året.

”Onsen” – Japans varma källor – kan du uppleva året om, men aktiviteten är perfekt på en resa under vintermånaderna. Föreställ dig hur du sitter i en skön, varm onsen samtidigt som du betraktar snölandskapet runtomkring. Upplev härliga onsen till exempel vid övernattning i en traditionell ryokan – ett japanskt värdshus.

Japan har också flera spännande jultraditioner som du kan uppleva i december, bland annat julmarknader och unik julmat.

Sist men inte minst – det är mycket färre turister här under vintern. Så om du gärna vill uppleva landet när det är färre besökare är vintern ett bra val.

Temperaturer och väderförhållanden under vintern

Vintermånaderna är årets kallaste. Dagstemperaturen ligger generellt sett på omkring 10 grader, men på Okinawa kan den uppgå till 20 grader. Nätterna är kallare med temperaturer omkring 0.

Vädret varierar mycket beroende på var du befinner dig. Till exempel kan det snöa mycket i bergen, vilket ger goda möjligheter till skidåkning.

Hur är vädret i de japanska städerna?

Tokyo

Japan sträcker sig långt från norr till söder.

Därför skiljer sig också vädret mycket mellan olika japanska städer.

Läs mer nedan om vädret i olika japanska städer.

Kanazawa

Det finns goda möjligheter att få fina och unika upplevelser i staden Kanazawa, som under vintermånaderna omsluts av snö. När vintern är över finns det risk för regnskurar, och risken är störst under sommaren.

I maj och oktober ligger temperaturen på omkring 14 till 23 grader, och däremellan kan det bli upp till 29 grader varmt.

Tokyo

Du kan besöka Tokyo året runt, men det är alltid bra att ha med ett paraply eller en regnkappa. Juni, september och oktober är de regnigaste månaderna med nederbörd på omkring 180 mm. Under stadens torraste månader är nederbörden omkring 50 mm.

Temperaturen ligger på omkring 6 grader mellan december och mars, medan sommarmånaderna har temperaturer på mellan 20 och 27 grader. Den höga luftfuktigheten kan dock göra att det känns ännu varmare. Våren och hösten är de mest behagliga månaderna för ett besök i huvudstaden.

Kyoto

Kyoto är värd ett besök hela året, men våren och hösten är de bästa tidpunkterna. Då kan du vänta dig blå himmel och sköna temperaturer.

Sommaren är blöt och varm, och i juni, juli och september regnar det som mest. Temperaturen ligger på omkring 20–30 grader mellan april och oktober, och dagstemperaturerna blir aldrig lägre än 10 grader. På vintern kan det dock bli omkring 0 grader under nattetid.

Hiroshima

Hiroshimas väder liknar Kyotos. Under sommaren regnar det lite mer än i Kyoto, och sommaren är också den varmaste och regnigaste tiden på året.

Vår- och höstmånaderna har de behagligaste temperaturerna, och det regnar som minst i oktober och november.

Vad vill du uppleva i Japan?

Har du blivit trollbunden av Japan och alla olika upplevelser som finns här?

Färgglada festivaler, fantastiskt fyrverkeri, unik natur och traditioner som fascinerar.

Japan är ett fantastiskt land att resa till.

Se våra resor till Japan nedan:

Har du fortfarande svårt att bestämma dig för när du ska åka till Japan? Du är alltid varmt välkommen att kontakta våra resekonsulter. De har stor erfarenhet av att hjälpa våra kunder hitta rätt restidpunkt.

Observera att ovanstående guide bara är vägledande och att rekommendationer kan ändras efter hand.

TourCompass – Kom riktigt nära!