TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarNär ska man åka till Sri Lanka?

När ska man åka till Sri Lanka?

2017-09-19  |  uppdaterad: 2022-10-12
Visa alla inlägg

Nuwara Eliya

Sri Lanka, en förtjusande ön sydost om Indien, kan du uppleva idylliska stränder, vackra teplantager och en gästvänlig lokalbefolkning. Men när ska du resa?

Få reda på mer om när man ska åka till Sri Lanka.

Sri Lankas klimat

Du kan besöka Sri Lanka året runt.

Sri Lanka ligger i den tropiska klimatzonen, vilket innebär att du kan förvänta dig varmt väder oavsett årstid med regnväder då och då. Därför finns det ingen särskilt dålig tidpunkt att besöka Sri Lanka.

I Sri Lanka finns både kuster och ett centralt högland som har varierande klimat. Dessutom förekommer monsuner som medför ökad nederbörd i Sri Lankas syd- och sydvästra del samt i de norra och östra delarna av landet.

I allmänhet är det varmare vid kusterna än i det centrala höglandet, där du kan uppleva kyliga nätter under hela året.

Sri Lankas monsuner

Hikkaduwa beach

Sri Lanka har två monsunperioder, som orsakar regnoväder under olika tillfällen i var sin del av landet.

En monsun är ett säsongsberoende skifte av vindriktningar som kan medföra kraftiga regnoväder i de områden som påverkas av fenomenet.

I Sri Lanka finns det i huvudsak två monsuner:

  • Nordöstmonsunen, eller Maha-monsunen, som slår till mellan december och februari. Monsunen kan påverka hela ön, men det regnar normalt mest i de norra och östra delarna av Sri Lanka.
  • Sydvästmonsunen, eller Yala-monsunen, slår till mellan maj och september. Sydvästmonsunen är mindre intensiv och drabbar i huvudsak de södra och västra kustområdena och höglandet.

Förutom de två monsunperioderna finns det även två mellanperioder:

  • Mars och april, då det regnar framför allt i sydväst och i höglandet
  • Oktober och november, då vädret kan vara instabilt över hela landet

Eftersom båda monsunerna medför regn i olika delar av landet så kommer det alltid att finnas en plats där vädret är torrare. Även om det är monsunsäsong så är regnskurarna vanligtvis korta, men kraftiga, och vädret klarnar snabbt upp igen.

Vädret i Sri Lanka – månad för månad

Minneriya

Januari

Januari är vanligtvis en fantastisk månad att besöka Sri Lanka, då den bjuder på övervägande sol och förhållandevis torrt väder.

  • I de norra och östra delarna av Sri Lanka blåser nordöstmonsunen.
  • I höglandet är det varmt, men räkna med kyligare väder på kvällen.
  • I de södra och västra delarna av Sri Lanka kan du i gengäld förvänta dig varmt och förhållandevis torrt väder.

Februari

Även februari är en bra månad att besöka Sri Lanka.

  • Nordöstmonsunen sjunger på sista versen och du kan förvänta dig lite mindre regn i de norra och östra delarna än under de föregående månaderna.
  • De södra, västra och centrala delarna får massor av sol och väldigt lite regn.

Mars

Mars är normalt också en bra månad med fint väder i hela Sri Lanka.

  • När vi kommer in i mars är nordöstmonsunen snart över. Det innebär att temperaturerna börjar stiga i de norra och östra delarna och regnmängderna blir mindre.
  • Temperaturerna stiger även i de södra och västliga kustområdena, men du kan räkna med lite regn i slutet av månaden då sydvästmonsunen långsamt börjar närma sig.

April

April är en varm och solig månad och ses av många som en av de bästa tidpunkterna att besöka Sri Lanka, då nordöstmonsunen har avtagit och sydvästmonsunen ännu inte har startat helt.

  • I östra Sri Lanka regnar det mindre än i de föregående månaderna och du kan se fram emot massor av sol och blå himmel.
  • I de södra och västliga delarna närmar vi oss sydvästmonsunens ankomst, vilket gör att luftfuktigheten ökar. När maj närmar sig börjar det regna i de södra, västra och centrala delarna av Sri Lanka.

Det kan vara sista chansen att åka på valsafari från Mirissa vid Sri Lankas sydkust. Valsäsongen pågår nämligen mellan oktober och april.

Maj

I maj växlar monsunerna och då de föregående månaderna primärt påverkades av nordöstmonsunen så påverkas de kommande månaderna i högre grad av sydvästmonsunen.

  • När vi närmar oss maj håller vädret på östkusten att bli riktigt bra. Temperaturerna stiger, solen skiner och det regnar väldigt lite. Du kan alltså med fördel välja att njuta av din solsemester här, t.ex. vid Trincomalee.
  • De södra och västra delarna av Sri Lanka (t.ex. Galle, Mirissa, Hikkaduwa och höglandet) börjar nu påverkas av sydvästmonsunen, som långsamt gör sitt intåg. Det innebär att det är massor av sol som avlöses av korta, men kraftiga skyfall.

Juni

När det gäller vädret är juni på många sätt en fortsättning på maj.

  • I norr och öster är vädret klart, soligt och torrt och vi rekommenderar fortfarande att du tar din solsemester här.
  • I området kring Sigiriya kan du se fram emot höga temperaturer och minimala mängder regn.
  • De södra och västra delarna påverkas fortfarande av sydvästmonsunen. Det innebär mer regn och lägre temperaturer. Trots monsunen är det inte onormalt att det går flera dagar utan regn.

Juli

Juli bjuder på behagliga temperaturer över hela ön. Det är en av de bästa tidpunkterna att besöka Minneriya nationalpark eftersom elefanterna i perioden maj till september vandrar till parkens stora sjö, Minneriya Tank, för att dricka vatten. Fenomenet kallas även ”The Elephant Gathering”.

  • Nord- och östkusterna är varma och soliga och en solsemester vid Trincomalee är att rekommendera.
  • Det är varmt i centrala Sri Lanka, t.ex. vid Sigiriya. Men tänk på att det fortfarande kan vara kyligt på kvällarna i höglandet, t.ex. omkring Kandy, Haputale, Ella och Nuwara Eliya.
  • Sydvästmonsunen kan fortfarande påverka västkustens strandområden, t.ex. Negombo. I gengäld börjar vädret klarna i de södra och västra delarna ju längre fram i juli vi kommer.

Augusti

Även i augusti är det riktigt bra i Sri Lanka.

  • På Sri Lankas östra och norra kuster är vädret fortfarande bra och du kan välja fritt bland kusternas strandområden.
  • Även om sydvästmonsunen fortfarande är aktiv i de södra och västra delarna så händer det att augusti har mindre regn i dessa områden än i månaderna före och efter.

September

September bjuder på olikartat väder då vi närmar oss den andra mellanperioden, och Sri Lanka kan uppleva cykloner med regn och vind över hela ön de närmaste par månaderna.

  • Det bästa vädret hittar du på östkusten, som normalt har sin sista månad med riktigt bra väder innan nordöstmonsunen närmar sig. Mot slutet av månaden kan det börja regna.
  • Sydvästmonsunen kan fortfarande påverka områdena i södra, västra och centrala Sri Lanka.

Oktober

Oktober bjuder på mycket omväxlande väder och är en av Sri Lankas våtaste månader. Vi befinner oss fortfarande mellan de två monsunperioderna och det kan förekomma åskoväder. I gengäld är högsäsongen över i oktober och du kan därför uppleva färre besökare än normalt.

  • Vädret är fortfarande fint i de norra och östra kustområdena, men nordöstmonsunen börjar långsamt ta över från sydvästmonsunen och regnet tilltar.
  • Samtidigt har sydvästmonsunen avtagit, vilket innebär mindre regn. Syd- och västkusten har några av årets högsta temperaturer.
  • Vid Sri Lankas sydkust startar valsäsongen så smått. Du kan åka på valsafari från Mirissa mellan oktober och april.

November

Precis som oktober är november en övergångsperiod mellan de två monsunperioderna och månaden är en av de våtaste i Sri Lanka. Mot slutet av månaden upphör det något instabila vädret, som har härjat de senaste månaderna.

  • Nordöstmonsunen närmar sig och vädret blir alltmer instabilt i de norra och östra delarna av landet.
  • I höglandet kan du fortsatt förvänta dig en del regn med kyliga kvällar och nätter.
  • I de södra och västra områdena stiger antalet soltimmar, men det kan komma en regnskur då och då.

December

I december är mellanperioden över och nordöstmonsunen är i gång.

  • Det börjar regna i de norra och östra delarna av Sri Lanka.
  • I gengäld är det en riktigt bra tidpunkt att besöka de västra och södra delar och höglandet, som normalt får massor av sol och väldigt lite regn även om det alltid kan komma några skurar.

Så när är den bästa tidpunkten?

Den bästa tidpunkten att besöka Sri Lanka beror på vad du vill uppleva. Så länge du tar med dig passande kläder så är Sri Lanka ett fantastiskt resmål att besöka året runt.

Väldigt många väljer att resa under vår vintersäsong mellan november och mars. Julhelgen är särskilt populär, så om du vill åka på julsemester bör du boka resan i god tid! Om du helst vill undvika högsäsongen bör du överväga att resa till Sri Lanka utanför den här perioden, då vädret fortfarande är fint och antalet besökare är färre.

OBS! Ovanstående guide till Sri Lankas klimat är vägledande och kan komma att ändras. Kontrollera alltid väderprognosen innan du ska resa, eller kontakta våra resekonsulter om du är osäker på när du vill resa.

Se våra resor till Sri Lanka nedan:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär