TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklar10 traditionella rätter du måste prova i Kina

10 traditionella rätter du måste prova i Kina

2019-02-20
Visa alla inlägg

Mat i Kina

Kina är känt för sin rika matkultur, där rätter som pekinganka och dumplings är några av de mest kända.

Det kinesiska köket bjuder på massor av spännande rätter av färska råvaror som ofta tillreds i läckra marinader.

Nedan kan du läsa om 10 läckra, traditionella rätter vi valt ut för dig att smaka på under din resa till Kina.

Pekinganka (Běijīng kǎoyā – 北京烤鸭)

Pekinganka

Pekinganka är en populär maträtt som nästan kan räknas som en nationalsymbol för Kina. Rätten har en lång historia. Redan under Mingdynastin på 1400-talet var pekinganka en vanlig rätt i hovet.

Ankan tillagas så att köttet blir mört och saftigt samtidigt som skinnet blir frasigt och sprött.

När du beställer pekinganka på en kinesisk restaurang kommer kocken ibland fram till bordet och skär upp den helstekta ankan, och den serveras med tunna pannkakor, färsk gurka, vårlök, schalottenlök, vitlöksdip och sås.

Sötsurt fläsk (Táng cù lǐjǐ – 糖醋里脊)

Sötsurt fläsk

Friterat fläskkött i en marinad av sötsur sås är en av de mest populära kinesiska rätterna utanför Kina. Men vi tycker ändå att det är en av de rätter du bara måste smaka under din resa till Kina.

Det är en färgstark rätt med en läcker sötsur smak. Rätten består av fläskkött som strimlas, friteras och därefter vänds i marinad.

Det finns många olika varianter på marinaden, så du får många olika smakupplevelser beroende på var i Kina du beställer rätten. På vissa restauranger baseras marinaden på socker och vinäger, medan andra intressant nog använder ketchup, som egentligen är en västerländsk sås.

Mapo Tofu (Má pó dòu fǔ – 麻婆豆腐)

Mapo Tofu

Tofu kommer ursprungligen från Kina och har använts i det kinesiska köket i över 2 000 år. Produkten är än i dag en favorit i Kina.

En läcker, traditionell kinesisk rätt med tofu är mapo tofu. Den består av tofubitar i en kryddig chilisås.

Rätten är generellt sett vegetarisk, men du kan också få den serverad med fläsk eller oxkött.

Grillspett (Chuàn – 串)

Grillspett

Chuan påminner om grillspett eller kebab. Spetten kan serveras med många olika slags kött, men ofta är det lammkött som gäller.

Köttet skärs i bitar, marineras och träs på spetten som är gjorda av bambu. Innan köttet steks kryddas det med salt, torkad chili och spiskummin.

Du kan ofta köpa chuan på gatukök och nattmarknader där rätten tillagas på en grill.

Dumplings (Jiǎo zi – 饺子)

dumplings

Dumplings är små degknyten som innehåller kött eller grönsaker och kan stekas, kokas eller ångas.

Den typ av dumplings du oftast får i Kina innehåller kinakål, vårlök och räkor eller fläsk. Men det går också att få rätten med många andra grönsaker och typer av kött.

Dumplings är en särskilt populär rätt vid nyår. Vissa lägger i ett mynt i en slumpvis utvald dumpling vid tillagningen, och det sägs att den som får den får tur under det kommande året.

Hot pot (Huǒguō –火锅)

hot pot

Hot pot är den kinesiska varianten av fondue – ett koncept där du själv tillagar maten vid bordet.

Serveringspersonalen stället en gryta med kokande buljong på bordet (smak och styrka kan variera), och du beställer fram grönsaker och kött som du vill koka. När ingredienserna är färdigkokta tas de upp och doppas i en läcker jordnötssås.

Rätten är en bra sällskapsrätt eftersom allt inte går så snabbt. Därför får du massor av tid till att sitta och prata med ditt sällskap och njuta av den spännande upplevelsen.

Kung Pao-kyckling (Gōngbǎo jīdīng – 宫保鸡丁)

Kung Pao-kyckling

En annan populär rätt i Kina är kung pao-kyckling, som består av kycklingbitar tillagade med torkad chili, vårlök, vitlök, ingefära och sichuanpeppar. Kycklingen serveras med grönsaker och stekta jordnötter.

Trots att den innehåller chili är kung pao-kyckling en av de mildare rätterna i det kinesiska köket. Det finns dock olika sätt att tillaga den på olika platser i Kina, så du kan definitivt få en stark kung pao-kyckling om du vill.

Rätten kommer ursprungligen från Sichuanprovinsen.

Bubbelte (Bōbà nǎichá – 波霸奶茶)

Bubbelte

Blir du sugen på en kall dryck när du utforskar Kinas spännande stadsliv ska du smaka på bubbelte.

Bubbelte är en unik tedryck som blev mycket populär i Asien på 80-talet.

Drycken baserad på svart eller grönt te (till exempel matcha). Teet blandas med mjölk och därefter tillsätts fruktjuice som ger drycken en frisk smak.

Därefter tillsätts speciella tapiocapärlor som har en geléaktig konsistens. Det är pärlorna som utgör ”bubblorna” i teet, och de tar ofta upp en stor del av glaset. Därför kan teet mer räknas som ett snacks.

Teet kan serveras både varmt och iskallt och dricks med ett stort sugrör så att man får upp tapiocapärlorna.

Lamiannudlar (Lāmiàn – 拉面)

Lamiannudlar

Det bor omkring 23 miljoner muslimer i Kina, så det kinesiska köket har haft ett stort muslimskt inflytande. Det har bland annat lett till att lamiannudlar, handgjorda muslimska nudlar, nu finns på menyn.

Nudlarna är tjocka och lite sega, och de sträcks ut för hand. De är mycket billiga på restaurang. Nudlarna ingår i massor av olika rätter och serveras tillsammans med kött eller ägg.

Stekta ägg och tomater (Xī hóng shì chǎo dàn – 西红柿炒鸡蛋)

Stekta ägg och tomater

Den här vegetariska rätten består i all sin enkelhet av ägg och tomater. Och även om den låter enkel så smakar den helt annorlunda i Kina än vad den skulle göra om du försökte laga den hemma.

Äggen tillagas generellt i form av en äggröra och tomaterna hackas och steks.

Rätten serveras ofta med vinäger och vårlök, men det går också att få den med nudlar eller ris.

Vill du uppleva det kinesiska köket? Se dessa resor

Det kinesiska köket bjuder på många goda, autentiska rätter med en historia som går tillbaka hundratals år.

Är du sugen på att äta dumplings från ett kinesiskt gatukök eller pekinganka på en restaurang i Beijing? Se våra resor till Kina och få inspiration för en kulinarisk drömresa till en av världens största länder.

Smaklig måltid!

TourCompass – Kom riktigt nära!