TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarLejonklippan i Sri Lanka

Lejonklippan i Sri Lanka

2019-06-26
Visa alla inlägg

Sigiriya

Mitt i Sri Lankas gröna djungel reser sig en majestätisk klippa.

Den berömda Lejonklippan Sigiriya.

Den unika klippan är en fantastisk upplevelse som tar andan ur dig – på flera sätt!

Vad är Lejonklippan?

Lejon føtter

I närheten av Dambulla ligger Sri Lankas främsta landmärke – den 200 meter höga Lejonklippan, även känd som Sigiriya. Tack vare områdets skönhet är Lejonklippan lokalt känd som ”ett av världens 8 underverk”.

Lejonklippan har fått sitt namn efter de två enorma lejontassarna som är uthuggna ur sten vid ingången till kungapalatset på vägen mot toppen. Namnet Sigiriya kommer nämligen från ordet ”sihgari”, som betyder ”lejonklippa”.

Ursprungligen var det ett helt lejon uthugget ur sten, och genom att passera munnen kom man till en trappa som tog besökarna till toppen av klippan. I dag finns bara lejontassarna kvar.

Trappan har inte mindre än 1 200 trappsteg. Storslagna upplevelser väntar här – hela vägen nerifrån till toppen av Lejonklippan.

Vid foten av Lejonklippan

Water gardens

Vid foten av Lejonklippan kan du uppleva Asiens äldsta trädgårdar, som anlades av kund Kashyapa över 1 500 år sedan och innefattade vattendrag och komplexa bevattningssystem.

Den första trädgården du får uppleva är Water Gardens, som består av geometriskt utformade partier med rinnande vatten, fontäner, dammar, vattenpumpar och vattenväxter. Det imponerande bevattningssystemet är omgivet av vackra, tropiska växter och träd, och det är igång än i dag.

Efter Water Gardens utforskar du Boulder Gardens, som står i skarp kontrast till Water Gardens symmetri med sina enorma stenblock slumpmässigt utspridda i trädgården.

I Boulder Gardens finns det stigar som tar dig förbi de enorma stenblocken och ruinerna från munkarnas tid vid Lejonklippan.

Efter att ha utforskat de vackra trädgårdarna kommer du till ingången av Lejonklippan som utgörs av två enorma lejontassar, och nu bär det iväg uppåt.

På vägen mot toppen

Fresko

Det finns många fascinerande saker att uppleva på vägen till toppen av Lejonklippan.

Halvvägs upp ser du 18 färggranna och välbevarade freskomålningar på den västra sidan av klippan. Målningarna föreställer mystiska, leende kvinnor som bär blommor. Det sägs att freskomålningarna föreställer kungens fruar och konkubiner.

Ursprungligen fanns det omkring 500 målningar hela vägen runt klippan, men de flesta har dessvärre försvunnit eller förstörts.

I närheten av målningarna ligger Mirror Wall, en vägg som en gång putsades så blank att kungen kunde spegla sig i den.

Dessvärre går det inte att spegla sig i den röda väggen i dag, men du kan se ca 1 800 kommentarer, dikter, svordomar och mycket annat som besökare ristat in i väggen mellan år 600 och 1400.

I dag ger graffittin insikt i hur samhället i Sri Lanka har sett ut.

På toppen av Lejonklippan

Sigiriya top

Efter cirka 45 minuters vandring når du klippans översta platå.

På toppen av Lejonklippan får du utforska ruinerna av det uråldriga fort som byggdes för över 1 500 år sedan samt fantastiska trädgårdar, terrasser och bassänger som byggdes i flera etage under kung Kashyapas tid.

När du utforskar området får du en fantastisk panoramautsikt över Sri Lankas gröna djungel och berg som omger klippan. Om vädret är klart kan du se hela vägen till Dambulla, som ligger ca 19 kilometer bort.

Lejonklippan finns med på Unescos lista över världsarv då ruinerna av fortet och de anlagda trädgårdarna är några av de äldsta och bäst bevarade bevisen på antik stadsplanering i Asien.

Upplev Sigiriya på de här resorna:

Sri Lanka är ett otroligt spännande land med massor av fantastiska sevärdheter.

Lejonklippan är ett måste att besöka på din resa till Sri Lanka.

Om du har frågor om Sigiriya eller våra resor till Sri Lanka är du varmt välkommen att kontakta våra resekonsulter, som gärna hjälper dig.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär