TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarSju japanska rätter du måste smaka

Sju japanska rätter du måste smaka

2018-04-20
Visa alla inlägg

Okonomiyaki

Sushi är kanske det första du tänker på när du tänker på japansk mat, och det är också en utsökt rätt att uppleva i Japan.

Men det japanska köket är mer varierat än du kanske kan ana. Det japanska köket är baserat på färska råvaror och ingredienserna är allt från grönsaker till fisk och många olika typer av kött.

Vi har samlat sju olika japanska rätter nedan, som du bara måste prova när du reser till fantastiska Japan.

Ramen – ラーメン

Ramen

Ramen kan mycket väl vara Japans svar på en av Vietnams klassiska rätter Pho. Den traditionella rätten kan köpas på så gott som alla gator i Japan.

Nudelsoppan, som har tunna nudlar gjorda på vete, tillagas ofta på kycklingbuljong och serveras med kött eller fisk, grönsaker och ett kokt, sojamarinerat ägg. Soppan innehåller till exempel grönsaker som böngroddar, lök och svamp.

Ramen serveras på många sätt. Shoyu är den vanligaste varianten och serveras med sojasås.

Ramen – det blir inte mer japanskt än så.

OBS: När du äter nudelsoppa ska den sörplas. Så du kan nästan hitta nudelsoppsrestaurangerna om du lyssnar riktigt noga!

Sushi – すし, 寿司, 鮨

Sushi

Du måste definitivt även prova på sushi när du är i Japan.

Sushi är en utsökt himmelsk munsbit, som kommer i ett hav av varianter.

Kort sagt är det rå fisk eller skaldjur med ris kombinerat med olika toppingar, grönsaker och sjögräs. Du kan till exempel få sushi med lax, krabba, räkor, tonfisk och mycket, mycket mer.

Varje sushibit är ett konstverk – ett mästerverk. Det tar faktiskt åtta år att bli sushikock, och tre år innan man kan koka det perfekta sushiriset.

Tempura – 天ぷら eller 天麩羅

Tempura 1

Tempura är det bästa från fritösen. Tempura är grönsaker och fisk inlindade i en perfekt, lätt deg, som friteras i sesam- eller rapsolja. Voila: en syndigt god rätt som är redo att ätas.

Tempura serveras exempelvis med ris, soja eller tentsuyu, som är en tempuradip.

Ät på en restaurang som är specialiserad på tempura – det är som att uppleva paradiset i varje liten munsbit.

Dumplings/Gyoza – 餃子 (ぎょうざ)

Dumplings

Gyoza, eller dumplings är små saftiga degknyten med krabba, fläskkött, nötkött, kyckling eller grönsaker.

De goda kött- eller grönsaksfyllda degknytena doppas i soja, chiliolja eller andra goda såser.

Japanerna äter ofta dumplings som mellanmål, men också som huvudrätt. De goda aptitväckande degknytena är väl värda att köpa.

Okonomiyaki – お好み焼き

Hiroshima okonomiyaki

Du kan få okonomiyaki i hela Japan, men rätten är mest populär i landets västra del. Prova till exempel rätten i städerna Hiroshima eller Osaka, där de har helt unika varianter av den här platta rätten.

Okonomiyaki påminner om en platt brödbit/pannkaka med olika ingredienser på. Det kan till exempel vara ost, wasabi, grönsaker, kött eller fisk.

Rätten kommer i många olika varianter och du kan själv bestämma vad du vill ha i den. I Hiroshima lagar man till exempel okonomiyaki med stekta sobanudlar.

Om du vågar dig på att laga din egen okonomiyaki finns det möjlighet att göra det på flera restauranger.

Yakitori – 焼き鳥

yakitori

Rätten är baserad på kyckling i alla möjliga varianter (till exempel skinn, lever, lår). Kycklingen marineras i exempelvis sojasås och grillas.

Om du vill prova yakitori kan du unna dig ett besök på de så kallade yakitori-ya-restaurangerna, som är specialiserade just på det här rätten. Du kan få rätten billigt, men också uppleva lyxrestauranger, som serverar rätten till höga priser.

Du kan prova olika varianter av rätten, till exempel Negima, som är tillagad på kycklinglår och purjolök, Reba, som är kycklinglever, eller Tsukune, som är köttbullar gjorda på kyckling, kryddor, grönsaker och ägg.

Sukiyaki – すき焼き

Sukiyaki

Sukiyaki är en hotpot-rätt. Den kommer ofta in på bordet då den inte är helt färdiglagad och kokar färdigt i en gjutjärnsgryta.

Rätten tillagas genom att det tunt skurna nötköttet bryns i grytan innan buljongen, warishita, som är baserad på söt och salt sojasås, blandas ner tillsammans med resten av ingredienserna.

Ingredienserna varierar från gång till gång, men Sukiyaki innehåller till exempel tofu, grönsaker och shiitakesvamp. Ibland serveras rätten också med ägg i såsen.

Vill du ha en kulinarisk upplevelse i Japan?

Har det börjat vattnas i munnen, och måste du bara prova några av alla de fantastiskt goda rätterna som det japanska köket har att bjuda på? Då är det bara att bege dig av!

Kika på våra resor till Japan, och kontakta våra resekonsulter om du har några frågor eller behöver hjälp att välja den bästa resan för dig. Få också våra rekommendationer på japanska desserter.

Välkommen!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär