TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklar7 historiska sevärdheter i Beijing

7 historiska sevärdheter i Beijing

2018-10-25
Visa alla inlägg

Den förbjudna staden

Kinas historia genomsyrar Beijings fantastiska sevärdheter.

Genom århundraden har Kinas kejsare byggt mäktiga monument i Beijing, som besökare kan uppleva än i dag.

Gå på Kinesiska muren, besök kejsarpalats och utforska små mysiga, slingrande gator i Beijings hutonger.

Här får du 7 tips på historiska sevärdheter som du måste uppleva i Beijing.

Kinesiska muren

Kinesiska muren

Kinesiska muren är ett av de mest imponerande byggnadsverken i världen. Konstruktionen påbörjades för 2 300 år sedan av Kinas första kejsare, Qin Shi Huang, och skulle skydda landet mot anfallen från mongoliska stammar i norr.

Efterföljande dynastier byggde ut muren allteftersom för att skydda sitt område.

Kinesiska muren är inte en enda lång mur som namnet antyder, utan består av flera olika fort och murar som byggts ihop med varandra. Med alla tillbyggnader är muren totalt 21 196 kilometer lång och 4,5 till 12m hög. Den delen av muren som man i dag anser vara Kinesiska muren är 8 852 km lång.

Mutianyu som ligger i Beijing är ett av områdena där muren är bäst bevarad, och en av de bästa platserna att besöka muren. Här kan du antingen åka linbana eller gå upp till muren.

Beijings hutonger

Hutong

På några av Beijings äldsta gator ligger de så kallade hutongerna.

En hutong är en enplansbyggnader som består av 3–4 små hus med en gemensam gård. Beijings äldsta hutonger är ca 1 000 år gamla.

En de mest populära hutongerna i Beijing är Nanluoguxiang, som är skyddad av UNESCO tack vare sin unika arkitektur. Hutong-distriktet, som är omkring en kvadratkilometer stort, är ca 800 år gammalt.

Om du vill uppleva det gamla autentiska Beijing är Nanluoguxiang platsen för dig. Många av hutongerna har gjorts om till små restauranger, barer och butiker, där man kan köpa allt från vykort till märkeskläder.

Nanluoguxiang är för många ett andrum i det annars livliga Beijing. Här kan besökare och lokala invånare gå på upptäcktsfärd längs kvarterets mysiga små gator.

Den förbjudna staden

Den förbjudna staden

Mitt i Beijing, strax intill Himmelska fridens torg och med Maos ansikte tronande över ingången, ligger Den förbjudna staden.

Den förbjudna staden är ett gammalt kejsarpalats som under flera århundraden var hem åt Kinas regerande kejsare under Ming- och Qing-dynastierna.

Palatset färdigställdes år 1420, men var i många år omgivet av mystik för den kinesiska befolkningen eftersom det inte var tillåtet för allmänheten att se platsen – därav namnet. Fram till 1925 var området stängt för den kinesiska befolkningen, men när den sista kejsaren som bodde i komplexet flyttade ut 1924 öppnades Den förbjudna staden för allmänheten.

I dag kan alla komma in och utforska några av de 970 byggnaderna med de fler än 8 700 rum som finns i Den förbjudna staden. Man kan till exempel uppleva Palatsmuséet, där det finns fler än en miljon föremål från Kina som ger en inblick i den kinesiska kulturen. Bilder, konst av jade och brons, böcker, historiska dokument och keramik är några av de föremål man kan se här. Sammanlagt innehåller muséet en sjättedel av alla Kinas kulturella reliker.

Himmelska fridens torg

Himmelska fridens torg

Himmelska fridens torg, Tiananmen, är världens största torg beläget i en stad, och det sägs att torget kan rymma upp till en miljon människor.

Torget användes tidigare till demonstrationer och blev världsberömt 1989, då fredliga studentprotester slutade i ett blodigt uppror. I dag används torget till nationalparader.

Ta en promenad på torget och känn historiens vingslag, eller besök en av flera sevärdheter som finns här.

Du kan till exempel besöka Kinas nationalmuseum där du kan lära dig mer om Kinas historia, Mao Zedongs minneshall, som också är ett mausoleum, där du kan se Maos balsamerade lik, eller Himmelska fridens port, där Mao Zedongs porträtt har ställts ut sedan 1949. Detta är också ingången till Den förbjudna staden.

Himmelens tempel

Himmelens tempel

Himmelens tempel ligger i parken Tiantan – en grön oas i det annars livliga Beijing.

Templet byggdes 1420 som en plats för ceremoniella offer till gudarna, som kejsaren deltog i för att be om god skörd.

I parken finns tre sevärdheter: Templet för bön och god skörd, Den kejserliga himmelssfären med ekomuren och Det runda altaret.

Templet för bön och god skörd är mest känt av de tre sevärdheterna. Det unika med det runda templet är att det ser likadant ut från alla håll. Enligt yin och-yang är himlen rund, och templets runda form symboliserar att det var himlens vilja att Kejsaren Jiajing ärvde tronen efter sin bror eftersom brodern inte hade någon son.

I den södra delen av Himmelens tempel kan du se Den kejserliga himmelssfären – en cirkelformad byggnad med blåglaserat tak, omringad av ekomuren som är en 65 meter lång, rund mur. Om två människor står mittemot varandra i var sin ände av muren och talar mot muren kan de höra varandra.

Det runda altaret byggdes först 1530 och användes av kejsaren till offerceremonier under vintersolståndet. Det runda altaret omges av två murar. Den innersta muren representerar himlen och den yttersta jorden. Om man står mitt på den översta terrassen och talar kan man höra sitt eget eko.

Sommarpalatset

Sommarpalatset

10 kilometer från Beijings centrum ligger det överdådiga Sommarpalatset (颐和园).

Sommarpalatset som vi känner till det i dag byggdes mellan 1750 och 1764, och senare återuppbyggde kejsare Guanxu det till änkekejsarinnan Cixi under 1850-talet. Det var då palatset fick namnet ”Sommarpalatset” och den storhet som du kan uppleva än i dag.

Sedan 1924 har palatset och den tillhörande parken varit tillgänglig för allmänheten. Här hittar du mer än 3 000 byggnader, broar, torn och paviljonger. Mitt i parken ligger Kunming-sjön. På sommaren utgör sjön en perfekt utgångspunkt för idylliska båtturer, och på vintern när sjön fryser till is kan man ta spännande promenader tvärs över vattnet.

Man kan tillbringa många timmar med att gå promenader, åka båt eller bara beundra byggnader och landskap på Sommarpalatsets stora område.

Minggravarna

Minggravarna

Ca 50 km utanför Beijing ligger Ming Tombs – eller Minggravarna – som var den sista viloplatsen för 13 av de 16 Mingkejsarna.

Gravkamrarna i Beijing är några av många gravkammare som byggdes i flera kinesiska provinser mellan 1368 och 1915, och som i dag finns med på UNESCOs världsarvslista. Gravkamrarna bidrar till att illustrera den enorma betydelsen som kejsaren och livet efter döden hade i det gamla Kina.

Tre av kamrarna är öppna för allmänheten.

En 7 kilometer lång allé leder fram till gravarna. Det var via den här vägen som kejsaren kom från himlen till jorden. Det var också via den här vägen som den avlidna kejsaren sägs ha rest till himlen. Längs vägen finns stenstatyer av kameler, lejon och elefanter samt mytiska enhörningar, drakar, fenixfåglar och människor.

Om du följer vägen kommer du till den största och äldsta av Minggravarna – Chang Ling. I kammaren ligger den första av de 13 Mingkejsarna, hans hustru och 16 konkubiner. Gravkammaren är den största och mest välbevarade av gravkamrarna och helt klart värd ett besök.

Vill du uppleva Kinas fantastiska kulturarv?

I Beijing finns det flera vackra och intressant historiska platser, som du som turist kan utforska.

Oavsett om du tar en promenad på Kinesiska muren eller utforskar Den förbjudna staden kommer du garanterat att bli imponerad av den historia, de tidiga kejsare och de dynastier som har skrivit in sig i historieböckerna för evigt.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär