TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarDödens järnväg i Thailand

Dödens järnväg i Thailand

2019-08-15
Visa alla inlägg

Dödens järnväg 1

Dödens järnväg är en populär turistattraktion i Thailand och detta av goda skäl.

Järnvägen har en lång och blodig historia och ligger i natursköna områden längs floden Kwai.

Läs om järnvägens historia, härunder varför den har fått namnet Dödens järnväg.

Historien om Dödens järnväg

Bron över floden Kwai

Under andra världskriget beslutade man att det skulle byggas en järnväg, som skulle förena Bangkok i Thailand och Rangoon i Myanmar (Burma) för att skapa en direkt transportväg mellan de två huvudstäderna – en sträcka på cirka 415 kilometer.

Så fick järnvägen sitt namn

Konstruktionen av järnvägen och bron krävde över 60 000 krigsfångar och över 200 000 asiatiska arbetare. Arbetarna måste kämpa bland myggen i djungeln och under monsunregnens hårda förhållanden. Många av dem led av sjukdomar och undernäring och blev dessutom torterade.

På grund av de slavliknande förhållandena dog mer än 100 000 arbetare under konstruktionen av järnvägen och den fick därför namnet Dödens järnväg.

Hellfire Pass och bron över floden Kwai

En del av järnvägens rutt ligger i en utmanande terräng och krävde arbete dygnet runt för att konstrueras. En av dessa sträckor är Hellfire Pass. Sträckan fick sitt namn av arbetarna eftersom man på natten lyste upp platsen med facklor medan arbetarna fortsatte sitt fruktansvärda arbete.

Ett annat utmanande område var omkring floden Kwai, där järnvägen skulle gå. För att kunna skapa en sammanhängande sträckning skulle det byggas en bro nära staden Kanchanaburi.

Bron stod färdig 1943, men var inte tillräckligt hållbar och därför uppförde man en ny bro längre upp vid floden. Den nya bron förstördes senare under ett bombanfall, men uppfördes igen efter kriget. Dessa händelser har senare gett namn åt filmen “Bron över floden Kwai”.

Upplev historien på nära håll

floden Kwai

Området omkring Kanchanaburi har blivit en av Thailands största turistattraktioner och här kan du kommer riktigt nära historien om Dödens järnväg.

I Kanchanaburi ligger krigsmuseet och krigskyrkogården, där du kan lära dig mer om kriget, floden Kwai och järnvägen, som har en enorm betydelse för området. Här får du också besöka Hellfire Pass, bron över floden Kwai och dessutom resa i en av de historiska tågvagnarna längs en sträcka av Dödens järnväg.

Området erbjuder även upplevelser på vatten – nämligen på floden Kwai. Följ med på en segeltur i en traditionell “vispbåt” till ett av de populära flotellen, vilket är hotell på floden där du kan övernatta. På flotellet kan du koppla av, insupa naturens fantastiska landskap eller dra nytta av en av de många aktivitetsmöjligheterna. I närheten av och på floden Kwai ligger restauranger och hotell, där du kan ta en paus och insupa Thailands historia.

Är du osäker på vilken resa du ska välja? Kontakta våra resekonsulter som alltid är redo att hjälpa dig vidare på din nästa resa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär