TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarDe bästa marknaderna i Asien

De bästa marknaderna i Asien

2019-04-24  |  uppdaterad: 2024-01-30
Visa alla inlägg

Båtar på den flytande marknaden i Bangkok, Thailand.

Det finns massor av härliga, stora, hektiska och inbjudande marknader i Asien.

Du kan uppleva matmarknader men även marknader med allt från himmel och jord – det finns nästan inget du inte kan få tag på.

Hoppa i dina bra skor och gå iväg tidigt för att uppleva marknader med färre besökare – det kan även ge möjlighet till att pruta ordentligt.

Tips: Ta inte med dig mer pengar än vad du ska använda och förvara dem säkert.

Chatuchak Weekend Market, Bangkok

Mand går på Chatuchak Weekend Market i Bangkok.

När du besöker den thailändska huvudstaden, Bangkok, ska du unna dig själv en tur på Chatuchak Weekend Market som har öppet lördagar och söndagar som en klassisk marknad. Gå på upptäcktsfärd bland de fler än 15 000 stånden och köp presenter till hela familjen.

Det finns skor och kläder i långa rader och du kan köpa allt från snidat trä, sjalar i allsköns färger och väskor – till och med djur. Marknaden är uppdelad i sektioner baserat på typ av varor, men det kan fortfarande vara svårt att hitta runt. Så hittar du något du inte kan vara utan kan det vara en bra idé att köpa det direkt för du kanske inte hittar tillbaka.

Det sägs att marknaden är en av världens största och en sak är säker – det kan lätt ta hela dagen att hitta det bästa erbjudandet och rätt saker med så många stånd. Kom ihåg att ta en välförtjänt paus där du till exempel kan sätta tänderna i några av de snacks som säljs på marknaden.

Tianshan Tea City, Shanghai

Te, te och ännu mer te. Tianshan Tea City är ett mecka för allt som har med den varma drycken att göra. Teerna kommer från hela Kina och det är en bra idé att köpa med lite hem som du kan njuta av en kylig kväll hemma i Sverige.

I Tianshan Tea City kan du bland annat uppleva konsten att göra det perfekta teet, se te-konstverk, smaka på utsökt te och lära dig hur man känner igen de bästa tebladen. Marknaden, som har öppet varje dag, har 150 bodar och erbjuder tusentals tesorter.

När du går in i en av de 150 bodarna får du snabbt smaka på den ena tesorten efter den andra – och kanske hittar du en favorit. Testa till exempel oolong-te, som är ett svart te, fermenterat te, som sägs vara det första kinesiska teet, eller blomsterte, som vecklar ut sig som en blomma när det kommer kokande vatten på bladen.

Central Market, Phnom Penh

I hjärtat av Phnom Penh i Kambodja ligger marknaden Central Market, som på khmer kallas Phsar Thmei, vilket betyder ny marknad. Byggnaden som marknaden ligger i är gul i art deco-stil och uppfördes under den franska koloniseringen av landet.

Marknaden har en stor kupol i mitten och därifrån går fyra sidoflyglar med stånd emellan. Här kan du köpa allt från mat, blommor, sjalar, silverprodukter och kläder till smycken, resväskor och elektronik. Men kom ihåg att vara på hugget gällande prutande för platsen är känd för att ta lite för mycket betalt.

Marknaden har öppet från tidigt på morgonen till tidigt på kvällen och om du inte tycker om att köpa souvenirer är det även en upplevelse i sig att bara gå runt på marknaden och ta in alla intryck.

Ubud Art Market, Ubud

Souvenirs på Ubud Arts Market på Bali

 

Om du tycker om metervis av konsthantverk är kanske marknaden i Ubud något för dig.

Marknaden, som lokalt kallas Pasar Seni Ubud, har öppet varje dag från morgon till sen eftermiddag och ligger i stadens centrum.

Du kan köpa allt från fina, vävda väskor, vackra korgar i många storlekar och former och kläder i alla former och färger. Om du tycker om målningar och skulpturer eller om du vill ha ett litet snacks går även det att hitta på Ubud Art Market. Det finns ingenting denna marknad inte har – och det mesta är handgjort av lokalbor.

Det är bäst att besöka marknaden på morgonen eftersom balineserna anser att om man säljer bra på morgonen kommer man att sälja bra hela dagen – och det gör att du kan få ett bra pris. Detta kallar balineserna för pegarus dagangan.

Toyosu Fish Market, Tokyo

Den gamla fiskmarknaden, Tsukiji Fish Market, som bland annat var känd för tonfiskauktioner öppnades återigen under hösten 2018 under namnet Toyosu Fish Market. På marknaden finns över 600 försäljare och med en yta på över 40 hektar är det världens största fiskmarknad.

Du kan smaka på olika läckra rätter från de runt 40 matbodarna, men ett av de stora dragplåstren är tonfiskauktionen som äger rum mellan 5.30 och 6.30 på morgonen. De flesta bodarna öppnar först runt kl. 7 och du kan få en bit läcker fisk till frukost. Om du vill besöka marknaden ska du vara uppmärksam på att den är stängd på helgdagar, söndagar och ofta även på onsdagar.

Golvet i den nya fiskmarknaden är vitt förutom i tonfiskauktionsområdet där det är grönt. Anledningen till detta är att tonfiskens kvalitet bedöms utifrån dess röda kött. Det gröna golvet gör så att den röda färgen träder fram och köparna kan därför bättre avgöra produktens kvalitet och pris.

OBS: Den är en bra idé att boka plats om du vill vara säker på att få bra platser på tonfiskauktionen.

Ben Thanh Market, Ho Chi Minh-staden

Ben Thanh Market om aftenen i Ho Chi Minh City i Vietnam.

I distrikt 1 i centrum av Ho Chi Minh-staden i Vietnam finns Ben Thanh Market. Du kan nästan inte undgå att se den stora, fyrkantiga byggnaden, som är ett av stadens äldsta landmärken, när du närmar dig.

I byggnaden finns massor av gångar där du kan köpa allsköns souvenirer och lokalt hantverk – den är så enorm att det kan nästan kännas som att du har gått vilse. Men du kan vara lugn – om du behöver hjälp att hitta ut kan du få det.

På kvällen dyker den ena matboden efter den andra upp utanför byggnaden och du kan smaka på allt från Hanoi-rätten Bun Cha till Bánh xèo som är rispannkakor från Mekongdeltat. Marknaden bjuder på många härliga upplevelser i en lokal atmosfär – 60–70 % av besökarna är nämligen själva vietnameser.

Luang Prabang Night Market, Luang Prabang

Night market i Luang Prabang i Laos

En sak du inte får missa om du är i Luang Prabang i Laos är stadens nattmarknad.

Från kl. 17 till runt 22 stängs gatan för fordon och de små bodarna med konsthantverk som keramik, mattor, lampor, silkessjalar och mycket, mycket mer poppar upp på Sisvangvong-gatan.

Staden centrum är inte så stort så det är nästan omöjligt att missa marknaden och du är ute på en kvällspromenad i staden. Du kommer inte att ångra ett besök för här finns många fina och traditionella hantverk som kan bli till trevliga minnen från din resa när du kommer hem.

Om du blir hungrig mellan alla inköp kan du stanna för ett snacks eller besöka nattmatmarknaden, som ligger i utkanten av marknaden, och få dig en mättande måltid.

Hongqiao Pearl Market, Beijing

Dragplåstret på Hongqiao Pearl Market är – som namnet antyder – de imponerande och vackra pärlorna. Sötvattenpärlorna ligger på rad och man blir lätt förälskad i de glänsande underverken. Pärlorna finns i många olika storlekar, former och färger och priserna varierar mellan några få kronor till flera tusen.

Marknaden bjuder på en lång rad andra fynd och du kan till exempel köpa klockor, silkessjalar eller kläder. Marknaden har även en fiskavdelning där du kan köpa allt från räkor till havsöron.

När du har upplevt pärlmarknaden kan du unna dig själv att gå upp till tredje våningen och njuta av utsikten över Himlens tempel som ligger bredvid. Det är pricken över i:et på denna fantastiska upplevelse.

De flytande marknaderna i Bangkok

Billede fra de flydende markeder i Bangkok i Thailand.

När du är i Bangkok är det praktiskt taget ett måste att besöka en av de flytande marknaderna. Föreställ dig att båt efter båt flyter förbi med allt från ananas och en god curryrätt till souvenirer. Och ja – du flyter även själv.

Medan du vilar benen kan du luta dig tillbaka och uppleva den unika kulturen runt de flytande marknaderna, köpa med några minnen hem och få en speciell och fascinerande upplevelse.

Det finns många olika flytande marknader runt Bangkok och även om de ligger utanför staden är de helt klart värda ett besök. Den unika marknadsformen är väldigt olik de traditionella och kommer vara en av de upplevelser du verkligen kommer att minnas när du kommer hem.

På asiatiska marknader kan ni vänta er många upplevelser. Det är en fantastisk inblick i den kultur du besöker och ger dig garanterat några bra presenter till familjen eller souvenirer till dig själv.

Om du är osäker på vilket asiatiskt land du ska besöka är du varmt välkommen att ringa våra resekonsulter, som är redo att hjälpa dig att välja den perfekta resan.