TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarBali eller Thailand - vart ska du resa?

Bali eller Thailand - vart ska du resa?

2019-10-31
Visa alla inlägg

Stranden Bali Thailand

Du är här för att du drömmer om att besöka antingen Bali eller Thailand.

På båda resmålen väntar fantastiska kultur- och naturpärlor, härliga stränder och läckra kulinariska upplevelser.

Men ska du välja Bali eller Thailand?

Vi hjälper dig att fatta ett beslut.

Enastående resmål

Bali och Thailand är båda fantastiska resmål i Sydostasien.

Medan Bali är en av Indonesiens mest besökta öar har Thailand i många år varit ett av världens mest populära semesterresmål.

Bali rymmer många upplevelser på en mycken liten yta, medan Thailand är ett enormt land som bjuder på stora upplevelser i både norr och söder.

Så varför ska du välja det ena resmålet framför det andra?

Upplevelserna

Oavsett vart du reser i Sydostasien så hittar du resmål som är fulla av upplevelser. Både Thailand och Bali bjuder på kultur- och naturupplevelser.

Upplevelser på Bali

Upplevelser Bali Tempel

Bali har en hög koncentration av häftiga upplevelser på en liten yta. Här kommer du inte att ha tråkigt och transporttiden, oavsett vart du ska, är överkomlig.

Kulturupplevelserna på Bali omfattar bland annat ett besök vid öns många imponerande tempel, vilka också har gett ön smeknamnet ”de tusen templens ö”. Du kan uppleva hur balineserna utöver sin hinduistiska tro och överallt på gatorna ser du små offerpaket till gudarna som innehåller rökelse, blommor, kex och andra småsaker.

Bali är också hem åt helt otroliga naturupplevelser. Upplev den sagolika utsikten över vulkanen Batur från utsiktspunkten i Kintamanis högland. Du kan också besöka det 20 meter höga vattenfallet Red Coral, som skjuter ut från den frodiga bergssidan. Risterrasserna vid Tegalalang är ännu en av Balis vackra naturupplevelser som kommer att ta andan ur dig.

Upplevelser i Thailand

Upplevelser Thailand Khao Sok

Thailand är ett stort land och här väntar dig massor av spännande upplevelser. I Thailand måste du dock resa längre mellan de olika områdena än du behöver på Bali.

Det finns gott om kulturupplevelser i landets huvudstad Bangkok, där du kan besöka marknader, se det gyllene kungapalatset eller segla på stadens klonger. Klongerna är Chao Phraya-flodens labyrint av kanaler, som än i dag är mycket viktiga för lokalbefolkningen. Längre norrut kan du åka tåg på Dödens järnväg, cykla i den gamla huvudstaden Sukhothai eller delta i en thailändsk matlagningskurs.

Thailand är också fullt av eminenta naturupplevelser. Nära gränsen till Myanmar kan du uppleva den Gyllene triangeln. Området, som tidigare var känt för opiumhandel, gömmer på vackra dalar, berg, regnskog och självklart även den enastående Mekongfloden. I den södra delen av landet kan du besöka Khao Sok nationalpark och uppleva ett spännande djurliv, vackra sjöar, forsande floder och karga kalkstensberg.

Stränderna

Man kan nästan inte nämna vare sig Bali eller Thailand utan att tänka på de kilometerlånga, vackra sandstränderna och det kristallklara, turkosfärgade havet.

Båda resmålen bjuder på fantastiska möjligheter för en solsemester.

Balis stränder

På Bali och de omkringliggande öarna hittar du många olika stränder, som bjuder på olikartade upplevelser.

På Balis sydöstra kust hittar du den gyllene stranden Sanur, som är perfekt för att koppla av i sanden med allt man behöver inom räckhåll. Strandpromenaden kantas av olika hotell, restauranger och barer. Du behöver därför inte gå särskilt långt när du blir hungrig eller törstig.

Den lilla tropiska ön Nusa Lembongan ligger endast 45 minuter med segelbåt från Bali. Ön är det perfekta stället att avsluta resan på om du vill uppleva lite mer av Indonesien innan du reser hem igen. Här kan du verkligen koppla av och njuta av de vita sandstränderna och det klara vattnet, som bjuder in till snorkling.

Thailands stränder

Stranden Thailand Palmer

Södra Thailand är fullt av kuster och bildsköna öar med sagolika stränder.

En av dessa är stranden på paradisön Koh Ngai. Här finns ingen trafik och ingen massturism – ön har faktiskt bara några få hotell, varav de flesta ligger nere vid stranden. Dessutom är det sagolikt vackert här! Det perfekta semesterresmålet.

Norr om Phuket hittar du den populära Nang Thong Beach i Khao Lak. Khao Lak är det perfekta solsemesterresmålet för dig som vill kombinera de vackra thailändska stränderna med den fantastiska naturen, som du bland annat kan uppleva i tidigare nämnda Khao Sok nationalpark.

Vi får inte heller glömma Chaweng Noi Beach på ön Koh Samui, som osar av tropisk strandsemester. Här kan du delta i några av de många roliga vattensportsaktiviteterna utanför kusten, eller njuta av en bra bok eller en kall drink uppe på land.

Maten

Det asiatiska köket är fullt av färger och spännande smaker. Några av de viktigaste ingredienserna i matlagningen i både Bali och Thailand är ris, nudlar och färska grönsaker.

Balinesisk mat

Mat Bali Satay

Stekt ris (nasi goreng) eller stekta nudlar (mie goreng) med en kombination av olika grönsaker och kött eller räkor är en klassiker på Bali. Rätten innehåller även ägg och toppas ofta med salta jordnötter, färsk salladslök och torkad, läckert knaprig ansjovis!

Kyckling satay är också något som balineserna är riktigt duktiga på. På de flesta av strandrestaurangerna ser du de grillande kycklingspetten, som är marinerade i kokosmjölk och en mängd smakfulla kryddor. Utöver kyckling finns även satay med nöt-, fläsk- eller getkött – ja, på vissa platser görs den även med fisk.

Thailändsk mat

Mat Thailand

Utbudet av läcker thaimat är oändligt stort! Om du älskar mat så lär du älska Thailand.

Den världsberömda nudelrätten pad thai lagas med risnudlar och en smakfullt kryddad sås, kött och grönsaker. Det låter enkelt och det är det faktiskt också. Men jösses, så gott det smakar! Det är inte utan anledning som denna rätt är den mest populära thairätten bland landets besökare.

Grön och röd curry är också synonymt med thailändsk matlagning. Den gröna curryn är stark och purén som används i rätten är gjord på grön chili. Rätten lagas traditionellt med aubergine och asiatisk basilika. Den röda curryn på minner om den gröna. Purén som används häri är dock gjord på röd chili, som inte är lika stark.

Vädret

De flesta som reser till Sydostasien vill uppleva tropisk värme med mycket sol och härligt, varmt vatten att bada i vid stranden.

Både Thailand och Bali är resmål som bjuder på varmt väder året runt. Men det kan vara en bra idé att uppmärksamma de två ländernas olika säsonger.

Vädret på Bali

Vädret på Bali

Bali har två klimatperioder – en regnperiod och en torrperiod.

  • Torrperioden varar mellan april och september. Denna period präglas av hög värme, massor av sol och i allmänhet låg nederbörd. Ska du resa på sommarsemester är Bali ett riktigt bra alternativ.
  • Regnperioden varar mellan oktober och mars. I denna period är vädret lite oförutsägbart och det kan förekomma några kraftiga skyfall. Dessa varar dock sällan hela dagen. Oftast är det regn på natten och sol på dagen.

Du kan läsa mycket mer om Balis väder och klimat på bloggen.

Vädret i Thailand

Vädret i Thailand

Thailand är ett stort land som sträcker sig cirka 1 650 kilometer från norr till söder. Det innebär också att det är tämligen stora skillnader i vädret beroende på var i landet du befinner dig.

Landet kan delas upp i fyra delar: norra Thailand, centrala Thailand, östra Thailand och södra Thailand.

Norra, centrala och östra Thailand kan därefter delas upp i tre klimatperioder: Den varma perioden (från slutet av februari till maj), regnperioden (från maj till mitten av oktober) och den ”kalla” perioden (från mitten av oktober till början av februari). Klimatperioderna i södra Thailand fungerar lite annorlunda.

De delas upp i en torrperiod och en regnperiod. Det varierar dock om du befinner dig på öst- eller västkusten eftersom de har olika torr- och regnperioder.

  • Öarna vid västkusten (Koh Lanta, Koh Ngai, Koh Mook) har torrperiod mellan november och mars
  • Öarna vid östkusten (Koh Samui, Koh Phangan) har torrperiod mellan januari och september

På bloggen kan du läsa mer om klimatet i Thailands olika landsdelar.

Så vilket resmål ska jag välja?

Bali natur

Bali och Thailand är båda helt fantastiska resmål, där upplevelserna radar upp sig.

Det är många faktorer som spelar in när du ska välja ditt nästa resmål, men förhoppningsvis har informationen här hjälpt dig att välja det perfekta resmålet för dig.

Oavsett vad du väljer så kan det aldrig gå fel med vare sig Bali eller Thailand. Här är du garanterad en härlig resa som du kommer att minnas i många år framöver.

Upplev Bali eller Thailand på dessa resor:

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär