TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklarAsiens vackraste nationalparker

Asiens vackraste nationalparker

2018-08-24
Visa alla inlägg

Asien är fullt av vackra nationalparker, som var och en bjuder på något helt unikt.

I de asiatiska nationalparkerna kan du uppleva fantastisk natur och ett djurliv som inte finns någon annanstans i världen.

Nedan hittar du en guide till några av Asiens vackraste nationalparker.

De 8 bästa nationalparkerna i Asien

Komodoöarna i Indonesien

Komodoöarna

Komodoöarna är en UNESCO-skyddad nationalpark i Indonesien.

Öarna utsågs som nationalpark bland annat på grund av deras helt unika djurliv. Här lever nämligen de stora komodovaranerna – världens största nu levande ödlor som också har gett öarna dess namn.

Komodovaranen kan bli upp till tre meter lång och väga upp till 70 kg. Förutom komodovaraner lever det också både vildsvin, bufflar, papegojor, makaker och många andra spännande djur här.

På Komodoöarna finns en väldigt varierad natur med allt från tropiska regnskogar, savanner med träd och gräs till vackra vita sandstränder. Havet runt öarna är helt klart och därför en perfekt plats att snorkla eller dyka bland koraller eller färgsprakande fisk,

Visste du att Komodo och de omkringliggande öarna är den enda platsen i världen där komodovaranen lever vilt?

Gunung Leuser nationalpark på Sumatra i Indonesien

Gunung Leuser Nationalpark

På norra Sumatra ligger Gunung Leuser nationalpark.

Nationalparken har ett av de mest mångfaldiga ekosystemen i världen med både vulkaner, floder och sjöar. Dessutom lever mer än 700 olika djurarter här, från den sällsynta sumatratigern och -elefanten till fåglar med färgglada fjäderdräkter som flyger högt upp i djungelns trädtoppar.

Om du vill uppleva vilda orangutanger är Gunung Leuser en av de bästa platserna att resa till. Parken är hem åt det sista beståndet av orangutanger, nämligen de utrotningshotade sumatraorangutangerna.

Visste du att blomman rafflesia växer i Sumatras djungel? Blomman kan väga upp till 11 kg och saknar helt rotsystem.

Fuji-Hakone-Izu nationalpark i Japan

Fuji-Hakone-Izu nationalpark

En tågresa bort från Tokyos pulserande stadsliv ligger Fuji-Hakone-Izu nationalpark.

Nationalparken består av fyra områden och är kanske mest berömd för sin utsikt mot vulkanen Fuji, som också ligger i parken.

Fuji är Japans högsta berg (3 776 meter) och omgivet av fantastisk natur med varma källor och vackra sjöar. Gör ett stopp vid Kawaguchi-ko-sjön, som är en av de fem Fuji-sjöarna, för att få en fantastisk utsikt över Fuji, som speglar sig i en av sjöarna i parken.

Trots att vulkanen inte haft utbrott på mer än 300 år är den fortfarande aktiv.

Visste du att du några gånger per år kan uppleva ”Diamond Fuji” – den exakta tidpunkten i samband med soluppgång och solnedgång när solen står precis över Fujis topp?

Khao Sok nationalpark i Thailand

Khao Sok nationalpark

Khao Sok nationalpark ligger i södra Thailand och är perfekt att besöka i samband med en solsemester i Khao Lak.

Nationalparken består av regnskog, vattenfall och majestätiska kalkstensklippor och här hittar du alltså ett otroligt pittoreskt och vackert landskap.

En av parkens höjdpunkter är den smaragdgröna sjön Cheow Lan, som är omgiven av kalkstensklippor. Här kan du uppleva sjön från en traditionell longtail-båt.

Nationalparken är också perfekt för vandringsturer i den thailändska djungeln, där du kan bekanta dig med djungelns mångfaldiga flora och fauna. I parken lever bland annat nästan 50 olika däggdjur och fler än 300 olika fågelarter.

Visste du att Khao Sok nationalpark har en av de äldsta vintergröna regnskogarna i världen?

Bromo-Tengger-Semeru nationalpark på Java i Indonesien

Bromo-Tengger-Semeru nationalpark

Mount Bromo nationalpark är en av höjdpunkterna på den indonesiska ön Java.

Här hittar du ett av de mest unika landskapen i Indonesien – ett kargt vulkanlandskap.

Nationalparkens största sevärdhet är vulkanen Bromo som fortfarande är aktiv. Trots en höjd på 2 329 meter är vulkanen faktiskt inte öns högsta vulkan, men däremot den mest kända.

Området bjuder på en storartad och magisk upplevelse: Gå upp tidigt och se solen gå upp över Bromo från utsiktspunkten vid Penanjakanberget, som ligger på 2 770 meters höjd.

Visste du att landskapet runt Bromo är täckt av grå vulkanisk sand som står i vacker kontrast till de gröna bergen?

Nam Cat Tien nationalpark i Vietnam

Nationalpark Cát Tiên

Endast 160 kilometer från den pulserande vietnamesiska storstaden Ho Chi Minh ligger nationalparken Nam Cat Tien som är ett av Vietnams största naturreservat.

Här finns hundratals djurarter, bland annat asiatiska elefanter, tigrar, leoparder och vattenbufflar.

Går på vandringstur på en av parkens många leder och upplev den fantastiska skogen på nära håll. Om du har tur kan du få se både gibbonapor och färgglada fåglar. Skogen har dessutom inte mindre än 1 610 olika växtarter. Du kan dessutom uppleva några av parkens nattaktiva djur på en nattsafari.

Visste du att det äldsta trädet i Nam Cat Tien är 700 år gammalt och att dess stam är fyra meter i diameter?

Yala nationalpark i Sri Lanka

Yala Nationalpark

Yala nationalpark ligger i sydöstra Sri Lanka och är den äldsta och mest berömda av Sri Lankas nationalparker.

Det är också den bästa platsen för safari i Sri Lanka.

Upplev elefantflockar som dricker ur vattenhål eller kanske en skygg leopard som gömmer sig i ett grönt buskage. Yala nationalpark är faktiskt den plats på Sri Lanka där man har störst chans att få en glimt av leoparden. Dessutom finns det vildsvin, krokodiler, bufflar, apor och hjortar här. På den 979 kvadratkilometer stora ytan lever också 215 olika fågelarter, varav sex endast finns på Sri Lanka.

Även om parken i dag är skyddad har Yala nationalpark använts som jaktmark åt den brittiska eliten under tiden då Sri Lanka var en brittisk koloni.

Visste du att ett populärt mål i parken är templet Sithulpawa? Templet sägs ha huserat upp till 12 000 munkar genom tiderna.

Kep nationalpark i Kambodja

Kep nationalpark

Om du är på solsemester i den kambodjanska staden Kep får du inte missa stadens nationalpark.

Kep nationalpark är känd för sina vandringsleder som tar dig förbi vackra utsiktspunkter.

Huvudingången ligger bakom Veranda Natural Resort och parkens leder är tydligt uppmärkta med gula skyltar.

En 8 kilometer lång led tar dig runt i parken, och från leden finns ett antal avstickare. Följ till exempel den populära ”Stairway to Heaven” upp för en backe. Här passerar du en pagod och ett nunnekloster innan du når toppen vid ”Sunset Rock”, där du får en fantastisk panoramautsikt över kusten och den gröna djungeln.

Visste du att du kan möta olika djur i parken, bland annat fjärilar och apor?

Upplev Asiens fantastiska nationalparker

Asiens många nationalparker bjuder på många olika och unika upplevelser: Spännande natur och fantastiska djurupplevelser som är helt unika för Asien.

Drömmer du om att uppleva Asien? Kika på våra resmål i Sydostasien och få inspiration till din nästa resa.

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär