TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER
StartsidanNyheter och researtiklar6 platser där du kan uppleva Asiens intressanta djurliv

6 platser där du kan uppleva Asiens intressanta djurliv

2019-05-23
Visa alla inlägg

Panda Kina

Det är ingen hemlighet att de asiatiska länderna kan bjuda på en mängd enastående naturupplevelser.

Men visste du att det dessutom finns mängder av unika djur i världsdelen?

Här kan du läsa om 6 platser där du kan uppleva några av de färgsprakande, charmiga och enorma varelser som finns i Asien.

Komodoön, Indonesien

Komodo Varan

På den indonesiska ön Komodo i närheten av Bali har du möjlighet att uppleva de imponerande komodovaranerna. Ön är i dag en nationalpark och finns med på Unescos lista över världsnaturarv tack vare sitt fantastiska landskap och unika djurliv.

Komodovaranen är en stor upplevelse i sig. Den är världens största nu levande ödla och jämförs ofta med legendernas drakar – dess engelska namn är till och med Komodo Dragon.

De stora varanerna kan bli upp till 3 meter långa och väga upp till 165 kg, men normalvikten är runt 70 kg.

Komodovaranen är köttätare och jagar genom att ligga och lurpassa. När deras tilltänkta byte passerar ger de djuret ett giftigt bett. Sedan är det bara en tidsfråga innan djuret dör av infektionen från bettet.

Komodovaranen är en slug ödla, och just av den anledningen får man endast upptäcka ön i sällskap med en guide som känner området och djurens temperament.

Minneriya, Sri Lanka

Elefanter Minneriya Sri Lanka

Minneriya nationalpark i Sri Lanka är en magisk plats.

Förutom att det är en grönskande och vacker naturpark är den konstgjorda vattenreservoaren också en samlingsplats för enorma flockar av asiatiska elefanter varje år mellan maj och oktober.

Under Sri Lankas torrperiod torkar de flesta av elefanternas naturliga vattenhål ut, men i Minneriya nationalpark finns det vatten i reservoaren året om. Det innebär att landets många elefantflockar lockas hit i sitt sökande efter föda och vatten.

Om du besöker parken under högsäsong (maj till oktober) kan du ha turen att uppleva ända upp till 300 elefanter samlade på en plats. Det är det högsta antalet elefanter som observerats på en och samma plats i hela Asien.

Under de varma dagarna håller sig de stora däggdjuren i skuggan under de omkringliggande träden och buskarna, men då finns det i stället många chanser att se krokodiler, apor, hjortar och många olika fåglar. Sent på eftermiddagen när den värsta värmen från solen lägger sig börjar elefanterna ge sig ut i det öppna och ner mot reservoaren.

Det är en fantastisk upplevelse att se elefanterna umgås med varandra i de stora flockarna.

Menjangan, Bali, Indonesien

Menjangan Bali Snorkling

Revet utanför den lilla ön Menjangan, som ligger utanför Balis nordvästra kust, är välkänt bland dykare och snorklare över hela världen.

Under det turkosblå vattnets yta döljer sig en färgglad värld av tropiska fiskar och koraller.

Menjangan hör till West Bali nationalpark och därför kan du uppleva orörd natur både i vattnet och på land. Öns namn betyder ”hjort” på javanesiska och kommer från att det varje år simmar rusa-hjortar till Menjangan från Java. Det är en helt unik upplevelse att lägga sig på en av de vackra sandstränderna medan hjortar strövar omkring på land.

Höjdpunkten under ett besök på Menjangan är helt klart snorkling. Här hittar du nämligen imponerande koraller som tack vare öns status som nationalpark är mycket välbevarade. Även det övriga marina livet är en fantastisk upplevelse. Under ytan kan du få syn på både små sjöhästar, rörålar, clownfiskar och många, många fler havsvarelser.

Förutom det fantastiska livet under havets yta kan du också njuta av stämningen på Menjangan, som jämfört med Balis större städer som Sanur och Ubud är mer lugn och avslappnad tack vare de färre besökarna. Så om du längtar efter en paus är Menjangan den perfekta ön för dig.

Sumatra, Indonesien

Orangutang Sumatra

Det finns bara två platser i världen där du kan uppleva orangutanger i det vilda: Sumatra och Borneo.

På Sumatra kan du besöka Bukit Lawang på den norra delen av ön. Bukit Lawang är en liten ort i Gunung Leuser nationalpark och härifrån kommer du snabbt ut i den frodiga regnskogen, där du kan se halvvilda orangutanger.

Orangutangerna betecknas som halvvilda, eftersom de ofta har räddats från människor som t.ex. olagligen har haft dem som husdjur. Efter att ha räddats rehabiliteras djuren långsamt, så att de kan klara sig själva i naturen, och släpps sedan fria i djungeln. Alla orangutanger som släpps övervakas av rehabiliteringscentret, så att de kan ställa ut föda till de rödpälsade människoaporna, om de skulle få svårt att klara sig själva.

Orangutangerna är en mycket hotad djurart eftersom regnskogarna på Sumatra och Borneo – och därmed deras hem – fälls ner för att göra plats för bland annat palmoljeplantage. Palmolja används i till exempel smink och många livsmedel.

Nu för tiden är själva rehabiliteringsprogrammet på centret nedstängt, men du kan fortfarande gå ut i regnskogen för att se de frisläppta orangutangerna och titta på utfodringarna vid utfodringsplatserna.

Det är en fantastisk upplevelse att se orangutangerna och få känna vilken skillnad medarbetarna gör för att hjälpa orangutangerna tillbaka till ett naturligt liv i regnskogen.

Mirissa, Sri Lanka

Blåval Sri Lanka

Från oktober till april är det säsong för valsafari i Sri Lanka.

Om du utgår från den södra kusten kan du få syn på havets jätte: blåvalen, som kan uppnå en svindlande längd på upp till 33 meter och väga upp till 170 ton. Varje år migrerar de enorma valarna från det kalla vattnet runt Antarktis till de varmare vattenströmmarna runt Sri Lanka för att fortplanta sig.

På en valsafari hjälper kaptenen till att få syn på jättarna i vattnet. Valar är däggdjur, vilket innebär att de kommer upp till ytan för att få luft – och det innebär att man behöver ha kunskap om valarnas andningsmönster för att veta när de kommer upp. Under högsäsongen finns det faktiskt riktigt goda chanser att få se dem.

Du kan se de vackra valarna från båten och kaptenen är mycket noga med att inte komma för nära dem, men ändå tillräckligt nära för att du ska kunna ta fantastiska bilder.

Förutom blåvalar kan du också få se delfiner, kaskelotter, späckhuggare, djävulsrockor, sköldpaddor och många, många fler havslevande djur.

Chengdu, Kina

Panda Kina

Den stora, svartvita pandan kan sägas vara Kinas nationalsymbol.

Pandan lever i de bamburika bergsskogarna i västra Kina och deras kost består nästan uteslutande av bambu. En vuxen panda sägs kunna äta upp till 38 kilo bambu på en dag.

Ofta nämns pandan i samband med världens hotade djurarter, eftersom den under många år har varit utrotningshotad. Även om pandan fortfarande är en hotat art kunde WWF 2015 komma med goda nyheter: Beståndet av vilda pandor stiger äntligen.

Om du vill uppleva dessa charmiga björnar kan du se dem på Giant Panda Base i Chengdu, som är ett bevarandecenter som upprättats för att rädda arten från att utrotas. Centret är både en naturpark med 300 hektar bambuskog och ett forskningscenter. I parken lever 120 pandor och under besöket får du lov att närvara vid morgonfodringen.

Centrets medarbetare älskar att undervisa besökarna om pandorna och bevarandet av arten. Besökarna kan därför få en unik förståelse av detta enastående djur.

Om du älskar djur finns det många chanser att få fantastiska upplevelser på en resa till Asien. Här kan du nämligen uppleva flera djurarter som är unika för världsdelen.

Så packa väskan och häng med på förtrollande djuräventyr i Asien.

Du kommer att älska det!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär