TRYGGHETSGARANTI - LÄS MER

Vad är Angkor Wat?

2017-11-16
Visa alla inlägg

Angkor Wat

Angkor Wat är ett ikoniskt tempel som ligger i norra Kambodja nära staden Siem Reap.

Templet, som har blivit synonymt med Kambodja, är landets största sevärdhet och ett arkitektoniskt praktexemplar av khmerernas oöverträffliga byggstil.

Angkor räknas till ett av Sydostasiens viktigaste arkeologiska områden.

Och templet är verkligen förtrollande.

Angkor Wats omgivningar

Angkor wats omgivningar

Området runt Angkor Wat är otroligt vackert.

Där finns flera olika tempel, här nedan Bayon-templet, som är känt för sina 216 leende ansikten. Dessutom kan du se Angkor Thom, som var huvudstaden i Khmerriket under 1100–1300-talet, som ligger norr om Angkor Wat.

Naturen runt Angkor Wat är unik. Templets former speglas i den vackra vallgraven som slingrar sig runt templet.

Templets högsta torn är 55 meter och tornar upp sig på ett imponerade sätt. Vackra träd ramar in hela komplexet och himlen står i kontrast till omgivningarna.

Symmetri och storslagenhet är nyckelorden för tempelkomplexet som byggdes av kung Suryvarman II.

Angkor Wats historia

Inskriptioner

Angkor Wat byggdes under 1300-talet.

Namnet betyder ”templens stad” på khmer, och Angkor Wat var det största templet i Khmerriket och byggdes under den här perioden av kung Suryvarman II. Det innebär att det ännu ofärdiga tempelkomplexets byggnation slutade då Suryvarman II dog.

Khmerriket föll under 1600-talet men historien om imperiet lever vidare för evigt på Angkor Wats mästerliga murar med otaliga inskriptioner.

Uppförandet av Angkor Wat

Angkor Wat är ett enastående, arkitektoniskt mästerverk.

Det sägs att det tog 37 år att bygga och krävde arbetskraften från 6 000 elefanter och 300 000 människor. Det byggdes för hand eftersom det inte fanns några arbetsmaskiner på 1100-talet.

Från början blev det uppfört för hinduerna och dedikerat till hinduguden Vishnu, men under 1400-talet tillföll det buddisterna.

1992 skrevs Angkor Wat inskrivet på UNSESCO:s världsarvslista tack vare det mästerliga stycket khmer-konst Angkor Wat är – helt utan motstycke.

I dag är Angkor Wat synonymt med Kambodja.

Tre roliga fakta om Angkor

Ta Prohm-templet

Angkor bjuder på en rad små finurliga fakta.

  • Angkor Wat är avbildat på Kambodjas flagga. Det finns bara två länder i världen som har bilder av ett nationellt monument på sin flagga: Kambodja och Afghanistan.
  • Vanligtvis riktas tempel mot öst. Angkor Wat är dock riktat mot väst, vilket är synonymt med döden. Man säger i dag att Angkor Wat är riktat mot solnedgången.
  • 2001 betalade Paramount Pictures 10 000 dollar per dag för att filma scener till filmen ”Lara Croft: Tomb Raider” i Ta Prohm-templet.

Om du är fascinerad av det arkitektoniska mästerverket kan du besöka tempelkomplexet på en av våra äventyrliga resor till Kambodja!

TourCompass – Från turist till äventyrsresenär